“El talent i la passió dels millors xefs que presenten elaboracions exclusives” es podran degustar en la nova edició de la Festa de la Gastronomia de Lleida que se celebrarà el 10 de març, a partir de les 18.30 h, al Mercat del Pla de la ciutat de Lleida. La festa, que aquest any coincideix amb la celebració del Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, inclourà també el lliurament del premi al millor cuiner del Concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí.
Participaran en aquesta edició Salvador Trabalón, de Saroa Restaurant, amb una coca d’anís amb mousse de foie i cítrics; Jordi Pallàs, del Restaurant AIMIA, amb un panadó d’espinacs amb bacallà i sobrassada; Robert Canadell, del Bar Bodega el Barri, i Anna Lee Mullins, del Restaurant El Bodegón, amb un brioix de costella de porc i xutni de tomàquet; Jesús Gimena, del Restaurant l’Espurna, amb unes mandonguilles de cérvol amb bolets de temporada, tòfona i carabassa rostida; Gonzalo Ferreruela, del Restaurant Ferreruela; amb una xatonada enrotllada; Héctor Rodríguez, del Restaurant Carballeira, amb un mos de txangurro amb crema fresca, caviar d’arengada i salsa hoisin; Ismael Balcells, del Bar Tòfol, i Wilh Miralles, de la Braseria Isidro, amb un biquini de pollastre a la catalana, tots ells establiments de la ciutat de Lleida.
De fora de la ciutat de Lleida tenim Jaume Mora, de la Pensió Fonda Farré (Baro), amb un triquini de farcit de carnaval i foie; Ramon Gaspà, del Restaurant Lo Ponts (Ponts), amb oca de múrgoles i cansalada confitada; Enric Millà, del Restaurant El Dien (Vallfogona de Balaguer), amb un tako de pulled pork Km0 amb ceba encurtida; Joel Castañé, del Restaurant La Boscana (Bellvís), amb una pizzeta carbonara La Boscana; Aleix i Marta, del Restaurant Cafè Pessets (Sort), amb un triquini de farcit de carnaval i foie, i Josep Ramon Cases, de Sucere i Disseny (Alcarràs), amb un panettone planxat de tòfona pastrami ruca, envinagrats i festucs i un panettone d’oli d’oliva, albercocs i oli d’oliva amb sorbet d’albercoc i escuma d’ametlla.
Els visitants podran maridar les tapes amb vins selectes de la DO Costers del Segre o bé amb la cervesa San Miguel. El preu de cada tapa, copa de vi i refresc (cervesa o aigua) serà de 4, 3 i 2 € respectivament i els tiquets ja es poden adquirir a l’enllaç https://federacio-hosteleria.odoo.rgbconsulting.com/ca_ES/shop.
La festa també inclourà l'acte de lliurament dels XXXIV Premis Joves Cuiners Àngel Moncusí. Cal recordar que el concurs se celebrarà el mateix dia 10 de març a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. El certamen és un dels esdeveniments gastronòmics amb més prestigi de l’Estat. Els criteris de valoració del concurs, una iniciativa pionera de la Federació destinada a donar suport a la cuina de Lleida i als joves professionals, se centren en aspectes com el treball dut a terme a la cuina (aprofitament del material, tècniques emprades, neteja de la partida) així com el sabor, la presentació dels plats i l’argumentació del producte presentat.
El concurs era obert als professionals de cuina dels establiments d’hostaleria de la demarcació de Lleida que, abans del dia 10 de març de 2025, no hagin complert els 29 anys d’edat i representants –també menors de 29 anys– d’escoles d’hostaleria i empreses invitades pels organitzadors. L’edició del 2024 fou guanyada pel cuiner del Restaurant Saroa, Marc Raluy, amb les seves creacions sobre la base d'una espatlla de corder xisqueta i poma i pera de postres.
Més informació:
https://www.gastronomiadelleida.com/festa-2025
https://www.hostaler.org/joves-cuiners-angel-moncusi/