L’ÓS, ATRACTIU TURÍSTIC DEL PIRINEU LLEIDATÀ

 

L’ós s’ha convertit en els darrers temps en un nou reclam turístic per a les comarques del Pirineu de Lleida. Des de la seva reintroducció el 1996, trenta plantígrads, una espècie protegida i representativa del territori, han nascut al Pirineu i al voltant d’una vintena freqüenten la zona lleidatana, en concret els boscos d’Aran, Alt Àneu i Lladorre.
 

Trenta óssos han nascut al Pirineu des de la reintroducció a partir del 1996 dels tres primers exemplars procedents d’Eslovènia, segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. Fa una dècada, la majoria dels exemplars es concentraven a la Val d’Aran, mentre que ara freqüenten boscos de l’Alt Àneu i de Lladorre.

La Generalitat destaca que per cada euro que es destina al seguiment de l’ós, n’hi ha 13 per a actuacions dirigides a fer compatible aquesta espècie amb la ramaderia i l’apicultura i a la seva promoció. En aquest sentit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha editat un pòster amb les fotos dels 12 óssos bruns que acostumen a viure dins de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que es ven com a reclam turístic en els establiments comercials de la zona. També s’han confeccionats punts de llibre i postals. És una aposta del Govern per posar en valor els territoris amb presència de l’ós i promoure el turisme a la zona.

Casa de l’Ós i Aran Park
Isil, al Pallars Sobirà, acull la Casa de l’Ós dels Pirineus, un nou centre d’interpretació que permet conèixer l’ós bru i la seva vida als Pirineus catalans. També és un centre d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

L’espai, situat a Casa Sastrès d’Isil, s’ha convertit en el primer centre d’interpretació sobre aquest animal a terres catalanes. Es pot trobar una exposició amb mòduls interactius que expliquen diversos aspectes de la vida dels óssos als Pirineus, la seva relació amb les persones i els esforços per a la seva conservació. Al lloc també es fan exposicions temporals directament vinculades amb el territori, la projecció de documentals sobre l’ós dels Pirineus al minicine i, a més, disposa d’una botiga amb productes vinculats a l’ós.

La informació de l’exposició sobre l’ós es pot complementar amb les Senderes de l’Ós, itineraris guiats des del mateix espai que permeten als visitants conèixer l’hàbitat d’aquests animals. Un dels itineraris, la Sendera de l’Ós, té lloc tots els diumenges, sempre que hi hagi un grup mínim de quatre persones que hagin fet la reserva prèvia. Es tracta d’una sendera sense senyalització amb un desnivell de 800 m, que s’endinsa en l’hàbitat de l’ós bru i permet observar les petjades del plantígrad i també la fauna de la zona. La sortida dura unes set hores.

L’altre itinerari és el circular Potariets-Vernets, d’una durada de dues hores, que es pot fer amb infants. S’observa com la convivència entre les activitats humanes i la natura és important per a la preservació del paisatge i la biodiversitat. La sortida es fa amb reserva prèvia i amb grups de quatre persones com a mínim.

La Casa de l’Ós dels Pirineus també és un centre d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu on es pot rebre informació de l’espai natural i tots els detalls sobre el seguiment de l’ós que facilita el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. L’espai és obert al públic cada dia de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.

D’altra banda, es poden observar óssos bruns a l’Aran Park, el parc de fauna salvatge autòctona de la Val d’Aran i els Pirineus, situat al municipi de Bossòst, que acull catorze espècies d’animals en semillibertat. A més de l’ós bru (un mascle de tres anys i una femella de cinc), hi destaquen els llops, els isards, els cérvols, els muflons, els cabirols, les daines, les cabres salvatges, els linxs, les llúdrigues, les marmotes, els galls fers i els voltors. A més, al centre d’interpretació es troba el cos naturalitzat d’un exemplar d’ós que va viure a Arties fins a la seva mort el 2007.

L’equipament és una nova àrea ludicoeducativa que dóna a conèixer la fauna i la flora autòctones de la Val d’Aran i dels Pirineus aprofundint en les necessitats de la seva conservació i protecció. Tant el centre d’interpretació com el recorregut exterior es plantegen com una visita als principals sistemes naturals pirinencs, amb la fauna i la flora que els són característics: l’aigua (rius, estanys i mulladius) amb llúdrigues, truites i el cavilat; la roca (cingles i tarteres) amb isards i cabres salvatges; els espais oberts (prats i pastures) amb cérvols, muflons i daines, i finalment els boscos caducifolis (faig, roure...) i aciculifolis (avet i pi) amb cabirols, llops, óssos i linxs.

La instal·lació té una superfície de 16 ha, és situada a una altitud mitjana de 1.200 m i disposa d’un centre d’interpretació, una botiga, una aula d’aprenentatge, un restaurant i una zona de pícnic.

Més informació:

Casa de l’Ós dels Pirineus
Tel. 973 08 30 44
Webs: www.accionatura.org i www.fundacionosopardo.org

Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com