RUTES PER DIFONDRE EL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC I ARTÍSTIC DELS BISBATS DE LLEIDA, SOLSONA I URGELL

 

Els bisbats de Lleida, Solsona i Urgell impulsen el projecte Catalonia Sacra, una iniciativa que difon el patrimoni arquitectònic i artístic dels bisbats per mitjà de diferents itineraris i activitats, que es faran a les comarques lleidatanes. La iniciativa cerca dinamitzar el turisme de la zona i generar una activitat econòmica per mantenir el patrimoni.
 

Catalonia Sacra és un projecte de dinamització cultural i turística que planteja l’acostament del públic al patrimoni cultural religiós dels 10 bisbats amb seu a Catalunya, amb visites guiades a les catedrals, les esglésies, els oratoris i les capelles, rutes diocesanes i rutes més generals. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa del territori, és el resultat de 2.000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país. 

Al Bisbat de Lleida es proposen sis itineraris. Al cor de Lleida, amb la visita a diverses esglésies, com la de Sant Llorenç, l’antiga església de Sant Martí, Sant Pere Apòstol, el Carme, els oratoris dels Dolors i la Sang i la capella del Peu del Romeu o de Sant Jaume. Antiga espiritualitat, que inclou el Museu de Lleida, l’antic Hospital de Santa Maria i la Universitat de Lleida. El tren de la fe, que inclou l’església de l’Assumpció de Maria de les Borges Blanques i la de Sant Miquel Arcàngel d’Artesa de Lleida. Les altres seus, que centra l’atenció en la Seu Vella, l’Acadèmia Mariana i l’església de Sant Joan Baptista. L’itinerari 5, amb la visita al monestir de Nostra Senyora dels Àngels d’Avinganya i les esglésies de Sant Antolí Màrtir d’Aitona, Sant Salvador de Torrebesses i l’Assumpció de la Mare de Déu de Maials. I l’itinerari 6 proposa la visita a les esglésies de Sant Miquel Arcàngel d’Os de Balaguer, Sagrat Cor de Raimat, Assumpció de Maria del Pont de Suert, Sant Miquel de Castelló de Farfanya i Sant Vicenç d’Àger.

També es programaran activitats que hi estiguin vinculades. En aquest sentit, el 27 d’abril hi haurà una visita guiada a la Catedral de Lleida i el 2 de juny, una visita al cor de Lleida.

Pel que fa al Bisbat de Solsona, proposa tres itineraris dins del projecte Catalonia Sacra. Pels volts de Solsona, que inclou les esglésies de Sant Llorenç de Morunys, Sant Julià de Ceuró a Castellar de la Ribera, Sant Esteve d’Olius i el cementiri modernista, el santuari del Miracle de Riner, el monestir de Sant Pere de Graudescales a Navès, entre d’altres. Per terres del Segre, amb la visita a les esglésies de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, Santa Maria de Verdú, Sant Nicolau de Bellpuig, la col·legiata de Santa Maria de Cervera, el santuari de Sant Ramon Nonat i el monestir de Sant Celdoni i Sant Ermenter de Cellers. I La vall del Llobregat, amb la visita a diferents esglésies de la comarca del Berguedà. 

Quant al Bisbat d’Urgell, proposa la ruta El romànic de la Val d’Aran, amb la visita a les esglésies de Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs, Sant Andreu de Salardú, Santa Eulària d’Unha, Santa Maria d’Arties i Sant Fèlix Diaca Màrtir de Vilac.

L'oferta de turisme cultural que porta associat el projecte Catalonia Sacra es pot consultar al web www.cataloniasacra.cat, on es pot trobar tota la informació necessària a l'hora d'escollir qualsevol de les propostes dels bisbats, ja sigui per visitar un temple en concret, per planificar una ruta específica dins d'una diòcesi o per seguir un itinerari interdiocesà.

És previst que també es puguin organitzar rutes a petició de grups i que els itineraris s’ofereixin com a paquets turístics. 

Més informació:

Bisbat de Lleida
Tel. 973 26 86 28
Web: www.bisbatlleida.org

Catalonia Sacra
Tel. 93 412 30 94
Web: www.cataloniasacra.cat