PROJECCIÓ VIRTUAL DEL PANTOCRÀTOR DE SANT CLIMENT DE TAÜLL

 

La còpia de les pintures que reproduïen el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll ha estat arrencada i a partir del mes de juny les pintures originals es podran tornar a veure a l’església de la Vall de Boí, però de manera virtual. La reproducció audiovisual es començarà a fer a partir de l’estiu i es recrearan les pintures sobre el mateix absis que les va acollir fins al 1920, amb una tècnica que es coneix com a mapping
 

El retorn del Pantocràtor original serà virtual gràcies a les noves tecnologies i a un innovador sistema de sis projeccions visuals sobre la paret anomenat mapping, ocultes per al visitant, que recrearan les pintures originals de l’absis i de tot el presbiteri. La reproducció serà molt detallada, ja que s’hi podran apreciar textures i colors que la rèplica actual havia perdut.

Les pintures originals de l’absis, que són del segle XII, van ser arrencades del seu lloc el 1920 i es van traslladar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per a la seva conservació i exposició. L’obra és la icona del conjunt romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000, i és la imatge del MNAC. 

La còpia restaurada del Pantocràtor de Sant Climent de Taüll s’ha retirat i es quedarà al local de la Mola. Ramon Millet va crear l’any 1959 els 22 plafons de fusta i guix de les còpies de les pintures, que fins ara presidien l’interior de l’església. En aquest projecte es posaran al descobert els fragments dels frescos romànics originals trobats in situ a l’arc triomfal i a les absidioles i, sobretot, la recuperació de les capes profundes de la pintura original del Pantocràtor, al darrere de la còpia i que estaven ocultes sota un emblanquinat, per permetre que els tècnics les investiguin i restaurin les restes pictòriques conservades en aquesta àrea.

També s’habilitarà a l’església una il·luminació nova que destacarà les pintures originals que conté. La museïtzació de tot el presbiteri inclourà un paviment nou per garantir els usos religiosos i culturals de l’església. El pressupost de l’actuació és de 390.000 euros, que procedeixen íntegrament del programa “Romànic obert” de l’Obra Social "la Caixa".

Les obres de recuperació de les restes pictòriques originals de l’absis i la nova museïtzació del presbiteri, previstes fins al mes de juliol, no afectaran la visita a l’església, que continuarà oberta tots els dies de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. D’aquesta manera, els visitants podran fer la visita i veure com evolucionen els treballs de restauració.

Més informació:

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: www.centreromanic.com