EL 24è PREMI “PICA D’ESTATS" REP 192 REPORTATGES, 21 DELS QUALS PROCEDENTS DE 10 PAÏSOS ESTRANGERS

 

El 24è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de premsa escrita, ràdio, televisió i Internet, que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha tornat a tenir una alta participació de periodistes i mitjans de comunicació d’arreu i un nombre de 192 reportatges inscrits, dels quals 21 corresponen a premsa internacional, procedents de 10 països diferents. La participació internacional és la segona millor inscripció de la història del certamen. El nombre de treballs inscrits en aquesta 24a edició del Premi "Pica d’Estats" se situa per sobre dels presentats en l’edició anterior, que va ser de 189.
 

De la present edició destaca d’una banda la diversitat de mitjans presentats, tant en l’àmbit estatal com internacional, i l'increment de treballs procedents de mitjans de ràdio, televisió i Internet respecte als mitjans impresos, que mantenen la seva hegemonia. Pel que fa a l’apartat internacional, aquesta vegada el Premi "Pica d’Estats" ha rebut la segona major inscripció de treballs internacionals, amb 21 candidats, una xifra només superada en la 22a edició, quan hi van concursar 34 treballs internacionals.

La relació de treballs inscrits i per categories en aquesta 24a edició del Premi "Pica d'Estats" és la següent: 192 obres presentades, de les quals 28 opten al premi de premsa escrita d'informació general; 71, al de premsa especialitzada en viatges i turisme; 43, al de televisió; 14, al de ràdio, i 33, al d'Internet. Al premi de fotografia s'han presentat 21 treballs, dels quals 18 opten també a altres apartats del certamen i 3, només a la categoria de fotografia.

Quant a la procedència de les obres, 156 provenen de l'Estat espanyol; 15, de les comarques lleidatanes, i 21, de l'estranger. Els 21 treballs internacionals procedeixen de 10 països estrangers amb França al capdavant en nombre de reportatges presentats, amb 8 inscripcions. La resta d’obres internacionals procedeixen d’Alemanya, Itàlia, els EUA i Bèlgica amb dos treballs cadascun, i finalment amb una obra presentada per mitjans de comunicació d’Anglaterra, Holanda, Andorra, Portugal i Suïssa.

El període d’inscripció de treballs del 24è Premi "Pica d’Estats" es va desenvolupar durant el termini d’un mes i va finalitzar el 19 de novembre. La deliberació del jurat tindrà lloc el dia 26 de gener de 2013. En aquesta edició s’hi han pogut presentar tots aquells treballs periodístics que han estat publicats o emesos en el període comprès entre el 19 d’octubre de 2011 i el 18 d’octubre de 2012.

El Premi “Pica d'Estats”, amb 8 categories i una dotació econòmica de 36.000 euros, és un certamen plenament consolidat i un referent del periodisme turístic d’àmbit estatal i internacional, tant pel nombre de treballs que s’hi presenten com per la qualitat dels seus reportatges.

El certamen destina una dotació de 5.000 euros a cadascuna de les modalitats següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional i reportatge fotogràfic. Els guardons destinats a Internet i als mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida tenen una dotació econòmica de 3.000 euros cadascun.

El jurat del 24è “Pica d’Estats” és format per reconeguts professionals del món de la comunicació. El president del jurat és Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En formen part com a vocals Josep Cuní, director del programa “8 al dia” de 8TV; Lluís Foix, periodista i analista polític del diari La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Carles Porta, periodista, escriptor i productor audiovisual; Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’Agència Catalana de Notícies; Josep Lluís Cadena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; un representant del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), i actuant com a secretari el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.com/pica