RECREACIÓ INÈDITA D’UNA CASA IBÈRICA A VERDÚ

 

La Universitat de Lleida ha fet una reproducció d'una casa de l'època ibèrica a Verdú (l’Urgell), la primera d’aquestes característiques que s’ha recreat a Catalunya. L’edifici arqueològic s’ha situat al costat del jaciment iber dels Estinclells.
 

Els treballs del Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) s'han portat a terme en tres mesos i s'hi han utilitzat els mateixos materials que al segle III aC (pedra, argila i fang). L'edificació s'anomena la Casa de la Premsa perquè a l'interior hi ha la reproducció d'una premsa de vi o d'oli que es va trobar al jaciment ibèric ilerget de Verdú.

L’actuació ha tingut la participació d’investigadors de diversos centres catalans i, coordinat pel GIP, s'emmarca en el projecte Arqueologia experimental al Camp d'Experimentació de la Protohistòria (CEP) de Verdú: recerca i servei als centres educatius, que es va iniciar el passat mes de febrer al jaciment ibèric ilerget dels Estinclells.

La UdL té quatre línies de treball al jaciment dels Estinclells, tres d’investigació i una línia didàctica. Les primeres giren al voltant de l’agricultura, la construcció i la producció ceràmica. Per aquest motiu s’ha reconstruït la casa i pròximament també es reproduiran peces de ceràmica.

Per visitar la casa de l’època ibèrica cal contactar amb l’Oficina de Turisme de Verdú al telèfon 973 34 72 16. Els investigadors de la Universitat de Lleida són els encarregats de fer la ruta turística i explicar la història i les característiques de l’edifici.
 
D’altra banda, l’Oficina de Turisme de Verdú ofereix tots els dissabtes i diumenges visites guiades per veure el nucli antic. El recorregut permet conèixer el castell de Verdú (l’interior és tancat per obres), l'església de Santa Maria i la casa-santuari de Sant Pere Claver –missioner jesuïta nascut a Verdú–, a més de diferents cases senyorials.

La visita guiada al nucli històric té lloc tots els dissabtes i diumenges a les 11 h. El punt de sortida és l’Oficina de Turisme de Verdú, situada als baixos del castell. Les visites guiades per a grups es fan tots els dies de la setmana després de la reserva prèvia al telèfon de l’Oficina de Turisme de Verdú 973 34 72 16. 

Camí Ignasià
Verdú és l’inici de les darreres etapes de la travessa anomenada Camí Ignasià, que, amb una distància de 100 km, porten des de la població de l’Urgell a Manresa. Cal dir que l’orde dels jesuïtes, que gestiona la casa natal i santuari de Sant Pere Claver, està duent a terme la construcció d’un alberg per tal d’acollir els pelegrins –molts dels quals procedents dels Estats Units– que fan aquest camí de pelegrinatge internacional. Hi haurà 20 habitacions distribuïdes en les dues plantes del santuari, situat al carrer Major de Verdú.

El Camí Ignasià, que impulsa l’orde dels jesuïtes, comença a la casa natal de Sant Ignasi a la basílica de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la cova de Manresa, on el sant va viure una profunda experiència espiritual que va marcar la seva vida. La ruta transcorre per cinc comunitats autònomes, amb 650 km dividits en 27 etapes. En el cas de les comarques de Lleida, les etapes són Fraga-Lleida (de 33 km), Lleida-Castellnou de Seana (32,8 km), Castellnou de Seana-Verdú (18 km), Verdú-Cervera (16 km) i Cervera-Igualada (37 km). 

Més informació:

Oficina de Turisme de Verdú
Tel. 973 34 72 16

Ajuntament de Verdú
Tel. 973 34 70 07 
Web: www.verdu.cat