LA TEMPORADA D’ESQUÍ AL PIRINEU DE LLEIDA S’INICIA L’1 DE DESEMBRE

 

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida iniciaran la temporada 2012-2013 el dia 1 de desembre i preveuen tenir la pràctica totalitat de les seves pistes i remuntadors en funcionament pel pont de la Constitució. Les intenses nevades caigudes la darrera setmana de novembre a la major part del Pirineu amb gruixos importants auguren un bon començament de campanya aquest cap de setmana i pel pont de la Constitució, considerat com el tret de sortida de la temporada des de fa molts anys. Baqueira Beret i Port del Comte obriran les instal·lacions parcialment el dissabte dia 1 (Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé i Tavascan ho faran el dia 6) i, si la neu persisteix, esperen oferir la totalitat de les pistes i serveis pel pont de la Constitució i la Puríssima. Per la seva banda, les estacions d’esquí nòrdic tenen les instal·lacions preparades i esperen estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució, sempre que les condicions meteorològiques i l’estat de la neu ho permetin. Els centres d’hivern han invertit en conjunt 3,7 milions d’euros en la millora de les infraestructures i dels serveis i l’objectiu és incrementar la venda de forfets en un 18% respecte a la temporada anterior i superar-ne els 1.250.000 venuts. A més de les novetats als complexos hivernals, per segon any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.
 

L’estació de Baqueira Beret inaugurarà la temporada 2012-2013 el dissabte 1 de desembre en condicions de ple hivern amb 27 remuntadors en funcionament, 60 pistes obertes i 89 km esquiables, repartits pels tres sectors de l’estació (Baqueira, Beret i Bonaigua). Amb les últimes precipitacions l'estació acumula gruixos de neu de 50 a 70 cm, fet que permet qualificar l'inici de l'hivern 2012-2013 com un dels millors dels últims anys. D'altra banda, els serveis tècnics de preparació de pistes i producció de neu continuen treballant dia i nit per obrir la pràctica totalitat de l'estació durant el pont de la Constitució sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. De la seva banda, gràcies a les nevades dels últims dies i a les baixes temperatures, a Port del Comte s’ha pogut produir neu i el dissabte 1 de desembre obrirà la zona de debutants. El complex acumula uns gruixos de neu de 10 a 25 cm i tindrà obertes 3 pistes.

El conjunt de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida continua representant la major oferta de neu de l’Estat espanyol, amb 460 km de pistes abalisades –dels quals 110 corresponen a superfície innivada–, unes 4.000 hectàrees esquiables, amb 106 remuntadors diferents i una capacitat per desplaçar 109.403 passatgers/hora. Així mateix, cal destacar que la connexió de les estacions d’esquí de Lles de Cerdanya i Aransa, per mitjà del circuit de Pollineres, proporciona 68 km de pistes i alhora dóna lloc a l’espai esquiable de nòrdic també més gran de l’Estat.

D’altra banda, cal remarcar que els 11 centres d’hivern lleidatans representen el 62% de mitjana dels forfets venuts pel conjunt de les 16 estacions d’esquí catalanes cada temporada. A més, els forfets venuts per les estacions de Lleida representen una mitjana del 22,36% del nombre total dels venuts als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol. És a dir, un de cada quatre esquiadors tria alguna estació d’esquí del Pirineu lleidatà per practicar l’esport blanc. 

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb diferents millores a les seves instal·lacions i serveis i amb una inversió de 3,7 milions d’euros. Baqueira Beret és la que ha fet una inversió més important amb 2,3 milions d’euros. Les estacions de Espot Esquí i Port Ainé, del grup FGC, han destinat en total 700.000 euros; Port del Comte, 350.000 euros, i Tavascan, 100.000 euros. Cal destacar que en els darrers 10 anys els complexos hivernals del Pirineu lleidatà acumulen una inversió de gairebé 136 milions d’euros.

L’objectiu per a aquesta temporada del sector de l’esquí i del mateix Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida és incrementar la venda de forfets en un 18% respecte a la temporada anterior, la qual cosa representa superar els 1.250.000 forfets venuts. A més, la campanya ocuparà entre 2.500 i 3.000 professionals de l’hostaleria i la restauració i més de 1.500 persones als complexos d’hivern, entre personal de les estacions i monitors. Cal destacar també que el sector de l’esquí genera un impacte econòmic que pot oscil·lar entre els 240 i els 290 milions d’euros, d’acord amb el comportament de la temporada.

Pel que fa al preu dels forfets de dia per a aquesta temporada, cal destacar que les estacions que pertanyen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al Pallars Sobirà (Espot Esquí i Port Ainé) abaixen un euro el preu respecte a l’hivern passat. A Baqueira Beret, a Boí Taüll Resort i a Tavascan, com també a les estacions de nòrdic, el preu pujarà un euro per l’augment de l’IVA. Per la seva banda, Port del Comte mantindrà el preu de la temporada anterior.  

Esquiadors britànics
A més de les novetats als complexos hivernals del Pirineu de Lleida, per segon any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire per esquiar als Pirineus. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà esquiadors al Pirineu a partir del 23 de desembre  i mantindrà la connexió aèria entre l’Aeroport d’Alguaire i el Regne Unit durant tots els diumenges fins al 7 d’abril. Els vols seran com l’any passat des de Gatwitck (Londres), Manchester, Birmingham, Bristol i Belfast. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca a Lleida els divendres i els diumenges.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presidir el 20 de novembre a la Diputació de Lleida la presentació de la nova temporada d’esquí 2012-2013 al Pirineu lleidatà i de la campanya amb què aquesta institució potenciarà l’oferta de neu de Lleida. L’acte va comptar amb la participació dels responsables dels complexos hivernals, a més dels diputats provincials i els presidents o representants dels consells comarcals del Pirineu de Lleida amb estacions d’esquí i del Conselh Generau d’Aran i de la Generalitat.

En la seva intervenció, Reñé va destacar i va agrair el gran treball i l’esforç que fan els representants de les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà per mantenir i potenciar els 460 quilòmetres de pistes esquiables. A més, va indicar que si les condicions meteorològiques acompanyen es preveu la venda d’1,2 milions de forfets durant la temporada i un impacte econòmic de més de 250 milions d’euros. Reñé també va fer referència al treball que es fa des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida per atreure turoperadors a l’Aeroport de Lleida-Alguaire i així potenciar l’oferta d’esquí i de neu de les comarques lleidatanes.

El director de l’ACEM, Joaquim Alsina, va advertir sobre la manca d’esquiadors joves que utilitzen les pistes catalanes i va demanar una setmana blanca escolar, que a Catalunya només es va celebrar a primers del 2011. El director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch, va dir que un de cada quatre esquiadors de l’Estat esquia a Lleida i va afegir que la neu és el principal recurs natural del Pirineu de Lleida i “estem obligats a donar-la a conèixer”.   

Les possibilitats de gaudir de la neu al Pirineu de Lleida són immenses. A la gran oferta d'esquí alpí i nòrdic que proposen els 11 centres d'hivern cal afegir tot un ventall d'activitats ludicoesportives i d'après-ski que han motivat una àmplia oferta destinada a satisfer les necessitats de tots els públics i de totes les edats, tot gaudint d'uns paratges de somni. Entre aquestes activitats destaca la pràctica de raquetes, seguida de les activitats relacionades amb excursions i passejos amb trineus arrossegats per gossos, motos de neu, excursions a cavall, quads, heliesquí i vols panoràmics amb helicòpter, entre moltes altres.

Principals novetats dels centres hivernals
Baqueira Beret ha invertit 2,3 milions d’euros per dur a terme els treballs de manteniment per optimitzar instal·lacions i millorar els serveis que ofereix l’estació. Les principals novetats són la millora dels traçats d’algunes pistes, com l'agençament de la part baixa de la pista Manaud en la seva connexió amb la zona d’Argulls, la millora del traçat de la línia dels telesquís Tuc de la Llança i l’agençament del tram final de la pista Ticolet en la seva connexió amb la pista Dossau. També s’han ressembrat les pistes de la cara nord (Luis Arias, Cara Nord, Isards, Ós i Tamarro), a Beret, les pistes d’Egua, Egua 2 i Egua 3, i a Bonaigua s’ha agençat la part baixa de la pista Peülla. S’ha continuat amb la reforestació amb avets i pins a la cota 1.800 de Baqueira, s’han fet actuacions per a l’estalvi d’energia i la instal·lació de canons nous amb un millor rendiment i un menor consum elèctric. A més, s’ha fet la reforma de la cafeteria Bosque a la cota 1.800 de Baqueira i l’adequació de l’exterior del bar de la cota 1.500 de Baqueira.

Al web, es proposen els tres itineraris Safari per a l’esquiador iniciat, avançat i expert; hi ha una nova aplicació per a smartphones amb accés a tota la informació de la pàgina web, previsió de la meteorologia, pistes i remuntadors oberts, etc., i es poden veure imatges de totes les pistes a Google StreetView.       

Boí Taüll Resort presenta aquesta temporada com a novetat l’arranjament i l’asfaltatge de tota la carretera des del Pla de l’Ermita fins a la base de l’estació. Boí Taüll Resort ofereix als esquiadors un domini esquiable de 550 ha i 45 km de pistes. A més, el complex disposa d’una zona familiar temàtica i un jardí de neu i guarderia, cafeteries i restaurants a pistes i 1.500 places d’aparcament.

Aquest hivern les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé funcionaran per segon any consecutiu sota la gestió de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que ha invertit 700.000 euros en els complexos hivernals. La principal novetat de la temporada són els forfets conjunts Atotaneu 6.0 i Atotaneu 5.0. Aquest és un producte innovador que permet esquiar a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat i també al complex de Tavascan, a la mateixa comarca del Pallars Sobirà. El forfet de temporada Atotaneu 5.0 donarà accés a les estacions de Vall de Núria, Vallter 2.000, Espot, Port Ainé i Tavascan, a més d’un 50% de descompte a la Molina. L’abonament de temporada Atotaneu 6.0 donarà accés a les estacions de la Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé, Vallter 2.000 i Tavascan. A més, ambdues estacions llancen el xec benzina, que dóna 30 euros de carburant al conductor d’un vehicle procedent de Lleida que porti quatre esquiadors als complexos d’Espot Esquí i Port Ainé.

També destaca com a novetat la millora dels sistemes de producció de neu, millores en l’adequació ambiental de les dues estacions, amb sembres i plantacions i avenços considerables en infraestructures. També s’han millorat els serveis que s’ofereixen per mitjà del web skipallars.cat i la central de reserves. Entre les novetats en l’apartat on line destaca la creació del portal “zona professional” per a agències de viatges i altres col·lectius professionals accessibles des del web. A més, destaca l’obertura d’un recinte tancat a Port Ainé amb activitats lúdiques per a infants, on els pares podran deixar els fills sota vigilància mentre esquien. Aquesta estació i la d’Espot Esquí també tindran un servei de guia i assessorament per iniciar-se en l’esquí amb espais específics per a pràctiques.

Les principals novetats de Port del Comte, al Solsonès, pel que fa a les pistes són el nou snowpark amb diferents zones per gaudir tant de dia com de nit, els murs de contenció per evitar la caiguda de pedres, l’aprofitament dels residus vegetals de la neteja del bosc perquè serveixin com a biomassa per protegir les zones de pista amb alt risc d’erosió, la millora de les captacions d’aigua superficial del desgel i de la pluja per a la generació de neu produïda, la continuació del programa de sembrat i la instal·lació de més de 800 metres lineals de tanca paraneus. A més, s’ha fet el manteniment general de totes les instal·lacions de l’estació, l'agençament de les casetes dels remuntadors, de fusta a pedra, a la zona d’Estivella, i el recobriment de diversos talussos amb terra vegetal. La inversió feta per a aquesta nova temporada ha estat de 350.000 euros.

Tavascan ha invertit per a aquesta campanya un import de 100.000 euros en la millora de les instal·lacions mecàniques, agençament dels sistemes d’innivació i en la senyalització i la cartelleria de l’estació. D’altra banda, l’estació posa a disposició dels centres escolars el seu catàleg de promoció de l’esquí escolar, amb una àmplia oferta d’estades per practicar esquí alpí i nòrdic, passejades amb raquetes de neu o multiesport. A més, es proposen cursos d’esquí alpí i nòrdic, d’snowboard i d’alpinisme, i tallers diversos.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, de la tranquil·litat i de l’ambient familiar d’unes instal·lacions que són envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vall Ferrera tenen les instal·lacions preparades i esperen estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució, sempre que les condicions meteorològiques i l’estat de la neu ho permetin.

Les principals millores de les estacions s’han fet en la neteja i el manteniment de circuits d’esquí i de raquetes. Com a novetat per a aquesta temporada destaca la instal·lació de nous visors de les pistes d’esquí nòrdic, en què es podrà conèixer en temps real l’estat de cadascuna de les estacions. També s’ofereix un nou paquet promocional per a les famílies. El pack inclou el forfet d’un dia per a dos adults i un infant i el lloguer del material (a un preu de 51 euros), dos dies per a dos adults i un o dos infants (102 euros) i un dia per a dos adults i dos infants (71 euros).

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vall Ferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d'Aran) 973 63 90 25 www.baqueira.es
Boí Taüll Resort (l’Alta Ribagorça) 902 30 44 30 / 973 69 62 64 www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà) 973 62 40 58 www.skipallars.cat
Port Ainé (el Pallars Sobirà) 973 62 11 99 www.skipallars.cat 
Port del Comte (el Solsonès) 973 49 23 01 www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà) 973 62 30 79 / 657 51 89 13 www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya) 973 08 10 09 / 973 29 30 51 www.aransaski.cat
Lles (la Cerdanya) 973 29 30 49 www.lles.net
Sant Joan de l'Erm (l’Alt Urgell) 973 29 80 15 www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)   973 29 82 43 www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vall Ferrera (el Pallars Sobirà) 973 62 22 01 www.yetiemotions.com
Tot Nòrdic 609 78 80 87 www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire 973 03 27 00 www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme 973 24 54 08 www.lleidatur.com