LES PINTURES RUPESTRES DEL COGUL TORNEN A OBRIR LES PORTES A LES VISITES GUIADES

 

L’Ajuntament del Cogul, a la comarca de les Garrigues, ofereix a partir del 3 de novembre visites guiades a les pintures rupestres de la Roca dels Moros, que són Patrimoni de la Humanitat. L’activitat es pot dur a terme qualsevol dia de la setmana i va a càrrec d’un grup de voluntaris, format per una dotzena de vilatans.
 

Com a mesura temporal abans de la posada en marxa del centre d’interpretació de les pintures, l’Ajuntament del Cogul ha obtingut el permís de la Generalitat de Catalunya, que gestiona el recinte per mitjà del Museu d’Arqueologia de Catalunya, per organitzar visites guiades a la Roca dels Moros. Un grup de 12 voluntaris, que han estat assessorats per tècnics del Museu de Lleida, seran els encarregats de fer la visita guiada a les pintures rupestres.

Per concertar les visites, el públic en general, els grups i les escoles han de telefonar a l’Ajuntament del Cogul (tel. 973 12 03 67) i, en cas de visites individuals, també es pot fer el desplaçament a la Roca dels Moros i trucar al número que hi haurà a la reixa d’entrada per demanar la presència d’un voluntari. 
 
Situada a un quilòmetre del poble del Cogul a peu de la carretera en direcció a l’Albagés, la Roca dels Moros és el conjunt d’art rupestre més significatiu i emblemàtic de Catalunya i un dels referents dels estudis sobre aquest art en l’àmbit estatal i internacional. Descobert l’any 1908, forma part dels més de vuit-cents conjunts d’art rupestre del Llevant peninsular –Andalusia, Castella-la Manxa, Aragó, Múrcia, València i Catalunya–, que el desembre del 1998 van ser declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

La Roca dels Moros és un gran bloc de pedra d’uns 10 m de longitud per 4 m d’altura, que va ser utilitzat per l’home com a lloc de culte durant uns 5.000 anys, des del 7000 al 100 aC aproximadament. El conjunt pictòric de El Cogul aplega 42 figures pintades d’estil figuratiu o naturalista i esquemàtic-abstracte (16 humans, 19 animals i 7 de restes indeterminades). Les coloracions varien del taronja al castany, passant pel rosat, el vermell i el violeta amb diferents tonalitats. Hi ha més de 250 signes gravats, que ocupen la part central de la cavitat, corresponents a l’alfabet ibèric i llatí, i unes poques representacions faunístiques també gravades.

Entre les escenes destaquen la d’un arquer disparant a un cérvol, un altre arquer sostenint l’arc i les fletxes i un grup de 9 figures humanes femenines nues de la cintura en amunt, amb faldilles acampanades, que envolten una de masculina, una escena que s'ha interpretat com una dansa fàl·lica. També es visualitzen les figures de cérvols i cérvoles, porcs senglars i tres grans bòvids.

En les diferents excavacions arqueològiques que s’han fet a la Roca dels Moros s’hi han trobat instruments del final del Paleolític i del Neolític, algunes ceràmiques fetes a mà i també ceràmiques d’època romana. 

El conjunt de la Roca dels Moros és gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. En el futur s’habilitarà un centre d’interpretació de les pintures, un edifici plenament integrat al paisatge on es donaran les pautes per a la comprensió i la contextualització històrica de les pintures.

Més informació:

Museu d’Arqueologia de Catalunya
Tel. 93 424 65 77 
Web: www.mac.cat   

Ajuntament del Cogul
Tel. 973 12 03 67
Web: www.cogul.cat