MUSEU DE L’ESCOLA RURAL DE CASTELLAR DE LA RIBERA

 

Castellar de la Ribera, a la comarca del Solsonès, ha estrenat el Museu de l’Escola Rural, el primer espai d’aquestes característiques a Catalunya. La infraestructura ha estat impulsada per l’ajuntament i finançada pel Memorial Democràtic i la Diputació de Lleida i permet conèixer l’evolució de l’escola rural al llarg del segle XX fins a l’actualitat.
 

El Museu de l’Escola Rural se situa a la sala major de Cal Sastre, una masia que des del 1926 fins al 1974 va acollir l’escola rural de Castellar de la Ribera i que manté intacta l’aula del poble on estudiaven els alumnes tal com era a la postguerra. El centre va obrir les portes durant la dictadura de Primo de Rivera, va continuar durant la Segona República i gairebé sense interrompre’s durant la Guerra Civil, va perdurar durant la dictadura franquista i va tancar just abans de l’arribada de la democràcia.

Els visitants poden conèixer l’evolució de l’escola rural al llarg del segle XX fins a l’actualitat per mitjà de plafons informatius i el material que s’ha recuperat de l’època. L’aula original conservada de l’antiga escola de Castellar de la Ribera té pupitres, tinters, llibres, la pissarra i la taula del mestre, a més dels mapes d’Espanya i del món amb què els alumnes estudiaven geografia. L’espai està presidit per un crucifix, el quadre de la Immaculada i una fotografia de Franco. A més, hi ha una zona dedicada a l’escola d’avui dia, que s’ha reconstruït amb material cedit per escoles rurals de la comarca del Solsonès que estan en actiu.

L’Ajuntament de Castellar de la Ribera va obrir l’aula al públic l’any 2007 i després va impulsar la creació d’un museu únic a Catalunya, que ha estat inclòs dins la xarxa d’espais de memòria de Catalunya. A la construcció del projecte han contribuït alguns dels antics alumnes, que han cedit diferent material original de l’època, com ara els seus llibres, els quaderns, etc.

Les visites al Museu de l’Escola Rural es poden fer amb reserva prèvia a l’Ajuntament de Castellar de la Ribera (als telèfons 630 59 25 12 i 696 39 72 71) o a l’Oficina de Turisme del Solsonès (telèfon 973 48 23 10).

Més informació:

Museu de l’Escola Rural
Ajuntament de Castellar de la Ribera

Tels. 630 59 25 12 / 696 39 72 71
Web: http://castellarribera.ddl.net

Oficina de Turisme del Solsonès
Tel. 973 48 23 10
Web: www.elsolsonesinvita.com