UN NOU ASTEROIDE ANOMENAT 322390 PLANES DE SON

 

Les Planes de Son, al Pallars Sobirà, dóna nom a l’asteroide 322390 Planes de Son, que l’astrònom Josep Maria Bosch va identificar a l’observatori astronòmic del centre CX MónNatura Pirineus la nit del 28 d’agost de 2011. En un any, en aquest observatori del Pirineu lleidatà s’han identificat fins a 13 astres.
 

322390 Planes de Son no és el primer astre batejat en català, però si que és el tercer a Catalunya que rep el nom de l’observatori des del qual ha estat descobert. L’astrònom, professor del Camp d’Aprenentatge del Montsec i col·laborador de l’observatori CX MónNatura Pirineus, Josep Maria Bosch, va trobar el 28 d’agost de 2011 l’asteroide que la NASA no havia identificat i que tenia entre 3 i 4 quilòmetres de diàmetre i orbitava per la part externa del cinturó principal, entre Mart i Júpiter. Després de quatre mesos de deliberació, el Minor Planet Center (MPC), un organisme de la unió astronòmica internacional situat a Harvard que forma part de la NASA, va acceptar el nom del nou asteroide batejat per Josep Maria Bosch i proposat des de les Planes de Son.

L’observatori CX MónNatura Pirineus, de la Fundació CatalunyaCaixa, ha aconseguit en un any identificar fins a 13 asteroides. Alguns són descobriments absoluts, d’altres havien estat declarats perduts i altres encara no havien estat identificats. I això té un gran mèrit si es té en compte que alguns d’aquests astres s’han localitzat dins del Programa Joves i Ciència de la Fundació CatalunyaCaixa per als alumnes del projecte d’astronomia, uns cursos d’astronomia observacional adreçats a estudiants de secundària.

CX MónNatura Pirineus, centre situat a les Planes de Son i gestionat per l’Obra Social de CatalunyaCaixa, ofereix diferents activitats d’oci i educació ambiental per a tota la família en un espai de gran bellesa paisatgística. L’equipament disposa d’unes instal·lacions úniques als Pirineus que permeten al visitant fer vida d’alta muntanya i descobrir els seus atractius.

Inaugurat l’any 2002, CX MónNatura Pirineus està situat en un edifici singular a 1.540 m d’altitud. Formen part d’aquest equipament l’Observatori Astronòmic i el Centre de Fauna. L’ús de l’observatori és pedagògic per a les persones que fan activitats vinculades amb aquest equipament, però també es cedeix a universitaris, comunitats educatives i associacions astronòmiques professionals.

L’observatori està inclòs i reconegut dins la xarxa internacional avalada pel MPC. La infraestructura està formada per un telescopi d'observació MEADE LX200 GPS (16") de nivell professional, que permet observar detalladament diferents elements del cel profund; una càmera CCD per a la realització d'astrofotografies del cel nocturn o diürn; un telescopi per a la realització d'observació solar, que permet admirar la cromosfera; quatre telescopis MEADE LX200 GPS (10") adreçats a l'observació del cel profund amb qualsevol tipus d'usuaris, i cinc binocles Miyauchi d'astrònom per fer observacions nocturnes i binocles d'autoenfoc William Optics.

El Centre de Fauna és un equipament complementari a l’edifici bioclimàtic que permet aprofundir en el coneixement i la descoberta del Pirineu i on es pot observar la fauna salvatge de la zona. La visita a aquesta instal·lació es fa sempre mitjançant visites guiades pels educadors de CX MónNatura Pirineus.

“Música sota les estrelles”
El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Montsec, a Àger, acull la tercera edició de Música sota les estrelles, un cicle de concerts que es duen a terme al planetari i que permet descobrir elements de la història de la música i coneixements de l’univers.

El 22 de setembre hi haurà el concert Navegant per l’espai, amb l’actuació de Carme Canela Trio; el 20 d’octubre, D’aquí a l’infinit, amb el Duo Rosich-Rosanes, i el 17 de novembre, Bufant els astres, a càrrec d’Sporadik Brass Quintet. Els concerts comencen a les 22 h, tenen una durada de 45 minuts i inclouen l’observació del cel al Parc de Telescopis.

Més informació:

CX MónNatura Pirineus
Tel. 973 62 67 22
Web: www.monnaturapirineus.com

Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat