DARRERS DIES D’ESTIU PER CÓRRER CURSES DE MUNTANYA I PRACTICAR ESPORTS D’AVENTURA

 

Els darrers dies de l’estiu són ideals per prendre part en les diferents curses d’alta muntanya que es disputen entre paisatges del Pirineu lleidatà de bellesa extraordinària, com són la Rialp Matxicots, la Trobada Atlètica de Muntanya a Aristot i la Radikal d’Estana. D’altra banda, les activitats de turisme actiu i esports d’aventura continuen amb força durant el final de l’època estival a les comarques de Lleida.
 

La 3a edició de la Rialp Matxicots, cursa de muntanya al cor del Pallars Sobirà, tindrà lloc els dies 15 i 16 de setembre a Rialp. La prova té com a finalitat promocionar els punts d’interès turístics del municipi i en la seva organització hi col·laboren plegats les associacions, les institucions i els veïns.

La competició inclou tres categories per nivells: extrem, de 82 km i un desnivell positiu de 7.000 m (sortida dia 15, a les 5.30 h, i temps límit d’arribada el diumenge 16 a la mateixa hora); marató, de 42 km i un desnivell de 3.400 m (inici dissabte 15, a les 6 h), i popular, de 15 km i un desnivell de 1.200 m (diumenge 16, a partir de les 9 h). Enguany, per raons logístiques es tancaran les inscripcions de les curses Rialp Matxicots Extrem i Rialp Matxicots Marató en 140 corredors cadascuna.

Com a novetat, enguany els corredors de les proves extrem i marató pujaran al Serrat de Posa, des d’on podran contemplar vistes espectaculars de la vall d’Àssua, el Batlliu de Sort i el poble de Rialp. Els punts de pas de la Rialp Matxicots, en la categoria reina, és a dir, l’extrem, són Rialp, Sorre, Llessui, Cabana del Pastor, Montsent de Pallars (2.883 m), Entremont, Montorroio, Pas de Mainera, Portella, Mare de Déu de la Montanya, Caregue, Escàs, Serrat de Posa, Surp, Local Caçadors, Rodès, Botella, Sant Romà de Tavèrnoles, Pont de Gulleri, Roní, Corba d’Aulo, Hotel Port Ainé, Pic de l’Orri (2.460 m), Font de la Seu, Beraní, Sant Joan de Colinos i Rialp.

La Rialp Matxicots és la cinquena i darrera prova del Correpallars-I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya, que neix com a producte per promocionar l’esport d’alta muntanya, tant de lleure com de competició, i els atractius turístics de les comarques pirinenques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. En el marc de la Rialp Matxicots, el diumenge 16 de setembre es lliuraran els trofeus als millors corredors i l’obsequi exclusiu als qui hagin acabat les cinc curses, ja sigui corrent o caminant.

D’altra banda, el dissabte 1 de setembre tindrà lloc la VI Trobada Atlètica de Muntanya a Aristot, a la comarca de l’Alt Urgell. La competició consta de dos circuits: l’open o popular, de 5 km, que es pot fer caminant o corrent, i el pro, de 12 km i uns 604 m de desnivell acumulat, circuit puntuable per al Campionat Fer, només apte per als corredors habituals de muntanya. La sortida de les dues curses és a les 18 h. Cal destacar les vistes espectaculars del Cadí durant el trajecte.

El diumenge 9 de setembre es disputarà la III Radikal d’Estana, la cursa de muntanya i caminada popular d’Estana, al municipi de Montellà i Martinet (la Cerdanya). Aquesta és la sisena i darrera prova puntuable per al circuit Fer-Grifone Challenge. Sota la meravellosa Serra del Cadí, el trajecte, de poc més de 10 km i 600 m de desnivell, inclou punts de gran bellesa com Prat de Cadí, Collet dels Pous, el Prat dels Pous i Villec.

Esports d’aventura
Pel que fa a la temporada d’esports d’aventura i turisme actiu, que finalitza el 15 d’octubre, el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, assegura que “la campanya està essent més positiva del que la difícil situació econòmica feia preveure” i destaca que “durant els mesos d’estiu s’han mantingut els nivells de contractació respecte al 2011”. En aquest sentit, Dolcet apunta que “el mal temps que va fer a la primavera, sobretot l’episodi de pluges dels caps de setmana de maig, ha provocat que el volum de contractació de serveis s’hagi reduït al voltant del 10% respecte a l’any passat. No obstant això, les reserves d’aigua han permès mantenir la qualitat dels serveis i han servit perquè el negoci hagi remuntat durant el mes d’agost, sobretot gràcies a la contractació d’activitats aquàtiques als rius i als pantans”.  
 
Les Terres de Lleida s’han convertit en els darrers anys en un referent indiscutible del turisme actiu i els esports d’aventura a tot l’Estat, amb 171 empreses que organitzen més de 50 activitats diferents d’aigua, aire i terra pensades per a públics de tot tipus i de totes les edats. Durant l’estiu, els turistes tenen a la seva disposició nombroses rutes de BTT i de senderisme per conèixer a fons el territori, a més d’altres activitats de terra (passeig a cavall, salt de pont, etc.), d’aigua (ràfting, piragüisme, barranquisme, etc.) i d’aire (parapent, ala delta, etc.), algunes de les quals també ofereixen les estacions d’esquí del Pirineu.

Els esports aquàtics són els més sol·licitats: el ràfting és l’activitat estrella, seguida pel descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac. Quant als esports de terra, destaquen el senderisme, el trekking, la BTT, les rutes a cavall, etc. Cal remarcar que, en aquests moments, totes les comarques lleidatanes ofereixen propostes de turisme actiu.

D’altra banda, a causa de les excel·lents condicions de l’aire, Lleida és un referent mundial per als amants de les disciplines aèries, que inclouen esports com ara parapent, ala delta, globus aerostàtic, vol sense motor o els ultralleugers. Els espais ideals per practicar-los són la serra del Montsec –en concret a Àger–, l’aeròdrom d’Alfés i les valls d’Organyà, a l’Alt Urgell.

El pantà de Rialb s’ha convertit aquest estiu en un nou atractiu turístic per al visitant que faci una estada a les comarques de la Noguera i l’Alt Urgell gràcies a l’estrena, aquest mes de juliol, de l’embassament com a centre d’activitats aquàtiques. Fins al moment, cinc clubs esportius i empreses d’aventura (La Pica Trips & Events, Club Nàutic Mig Segre, SIP Outdoor Activities, Sports Aventura i Club Nàutic Vall d’Aubenç) han obtingut ja els permisos preceptius per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i els municipis corresponents per iniciar les activitats de caire esportiu i lúdic.

Les empreses que ja operen a l’embassament permeten la pràctica d’esports com el piragüisme, caiac en aigües tranquil·les, bus-bob, windsurfing i vela.

 

Més informació:

Rialp Matxicots
Tel. 973 62 03 65
Web: www.rialpmatxicots.cat

Trobada Atlètica de Muntanya a Aristot
Tels. 608 89 67 16 / 639 30 04 47
Web: www.trobada-aristot.org

Radikal d’Estana
Tel. 973 51 50 12
Web: http://radikalestana.blogspot.com.es

Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 02 20

Consorci Segre Rialb
Tel. 973 05 60 46
Web: www.segrerialb.cat

Ajuntament de la Baronia de Rialb
Tel. 973 46 02 34
Web: www.baroniarialb.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.com