FIRATÀRREGA OBRE EL TELÓ AMB PROP DE SETANTA COMPANYIES

 

La 32a edició de FiraTàrrega. Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega tindrà lloc del 6 al 9 de setembre, amb la participació de 68 companyies –12 internacionals procedents de vuit països–, que oferiran 254 funcions, tant de carrer com de sala. Enguany, l’aparador de les arts escèniques més destacat del sud d’Europa donarà més rellevància al teatre conceptual, de contingut. Al voltant de 100.000 persones es desplacen a la capital de l’Urgell per participar a la fira, amb una presència creixent de visitants internacionals.
 

El programa oficial de FiraTàrrega tindrà 45 companyies –24 estrenaran espectacle–, a les quals s’hi sumen 23 més a l’espai d’empreses. En total s’oferiran 254 representacions de dansa, teatre o circ. Hi haurà 26 espais d’actuació i, com a novetat, el certamen s’obre a més escenaris, ja que s’han projectat actuacions a la Figuerosa, Nau Cartaes, Plaça Espanya, Espai Jacint Verdaguer, Reguer C i Cinema Majèstic.

La inauguració de la fira anirà a càrrec de la companyia britànica Wired Aerial Theatre amb l’espectacle de dansa aèria i ecologista de gran format As the World Tipped. De les arts de carrer, cal destacar propostes com les d’Insectotròpics i la seva Caputxeta galàctica; la nova peça Ràdio Patio de Pere Faura; l’estrena dels Brodas Bros Br2, un muntatge itinerant futurista; l’espectacle de gran format Yo estuve allí y... no lo contaron como yo lo vi,dels bascos Hortzmuga Teatroa; la participació de la companyia holandesa Schweigman&, amb l’obra Zweep, inspirada en el kung-fu; els italians Fondazione Pontedera Teatro amb la performance poètica i musical itinerant Lisboa, o la companyia coreana Theatre Momggol amb Handcart, overturned.

Dels espectacles de sala sobresurten la dansa amb Marta Carrasco, el teatre visual i música en directe Trau amb Guillem Albà, públic i actors en un quadrilàter amb Escarlata Circus, Uroc Teatro amb un text de Darío Fo, la companyia balear 10 cèntims amb l’obra Allò, els belgues Charleroi Danses amb Kiss&Cry i els mexicans Seres Comunes amb el diàleg dramàtic Descomposición.

La programació de FiraTàrrega inclou també Los Galindos, Producciones Imperdibles, Always Drinking Marching Band, Claire Ducreux, Companyia de Circ “eia”, Los2play... i els espectacles presentats als espais gestionats per les empreses La Maleta d’Espectacles, 23 Arts i l’associació d’empreses d’arts escèniques ADGAE.

La Llotja, l’espai d’intercanvi i exposició professional de FiraTàrrega, acollirà 58 expositors entre agències, institucions i companyies.

En el marc del Focus Nòrdic, sis experts escandinaus –de Suècia, Finlàndia, Noruega i Dinamarca– exposaran a Tàrrega una visió general de la creació, la producció i la gestió de les arts escèniques del nord d’Europa dirigida als professionals acreditats de la fira. Com a complement del Focus Nòrdic s’oferirà l’espectacle Bring the ice, un cabaret de circ concebut per artistes del nord i el sud d’Europa especialment per a FiraTàrrega, amb la participació de cinc companyies.

Una de les novetats importants d’enguany és la venda directa d’entrades des del web de la fira (www.firatarrega.com). D’aquesta manera, els usuaris gaudiran de diferents facilitats com ara imprimir-se directament les entrades a casa sense passar per les taquilles. 

D’altra banda, FiraTàrrega ha establert vincles amb sis universitats per tal d’aportar tota la seva experiència professional en la gestió cultural i la producció escènica. L’acord amb el món acadèmic consisteix en la participació de la fira a les aules universitàries i la presència d’alumnes al certamen. En l’àmbit català, FiraTàrrega col·labora amb la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En l’àmbit estatal, amb l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales (ICCMU), i, finalment, en l’àmbit internacional, amb la University of Winchester (el Regne Unit) i la Inholland University (els Països Baixos). Finalment, FiraTàrrega i la Universitat de Lleida (UdL) han creat el primer Màster de Creació en Arts de Carrer, un projecte pedagògic pioner en l’àmbit internacional que s’iniciarà a partir del pròxim curs acadèmic (gener del 2013).

Més informació:

FiraTàrrega
Tel. 973 31 08 5
Web: www.firatarrega.cat/es