LA SEU VELLA DE LLEIDA ENCETA LA PRIMAVERA AMB DIFERENTS ACTIVITATS FAMILIARS

 

La Seu Vella, l’emblemàtic monument de Lleida, prestarà una atenció especial aquesta primavera a les activitats adreçades a les famílies, amb l’organització de diferents representacions com és el cas de “Roc, un picapedrer eixerit”, “Taller de pa a la Canonja” i “Titelles al voltant del tapís de Mestra”. La Seu Vella va rebre l’any 2011 un total de 55.000 visitants, alguns dels quals procedents de països tan poc habituals com Rússia, la Xina, el Japó i els Estats Units.
 

L’activitat de Roc, un picapedrer eixerit és una visita teatralitzada guiada per un picapedrer medieval que per mitjà del seu ofici transporta el públic al segle XIII, en plena construcció de la catedral. Amb espectacles i jocs de la mà d’en Roc, infants i adults podran conèixer l’ofici de picapedrer, les seves eines i els secrets que amaga la catedral vella, com ara els vitralls de colors –que es veuran amb unes ulleres molt especials– i caminar sobre les antigues voltes del sostre, aconseguint un ventall de sensacions i emocions totalment lúdiques.

La Canonja és un espai annex a la Seu Vella que en època medieval acollia els òrgans de gestió de la catedral i la Pia Almoina o menjador dels pobres. Mostra d’això són les pintures que es conserven amb escenes de menjar de pelegrins, pidolaires, etc. Al “Taller de pa a la Canonja”, la Gordana, que segons la documentació era el nom de la cuinera de la Pia Almoina l’any 1338, ensenyarà a les famílies la poca varietat d’aliments que té per fer el dinar dels pobres, com n’és de difícil conservar-los i donarà també la seva recepta de pa àzim o pa sense llevat perquè els visitants puguin elaborar-lo.

 “Titelles al voltant del tapís de Mestra” és un divertit espectacle de titelles amb dracs i princeses, que farà gaudir els més petits i les seves famílies, seguit d’un taller de titelles per continuar la funció a casa. A més de pintures, escultures i retaules, els murs de la Seu Vella del segle XVI també estaven decorats amb una important col·lecció de tapissos flamencs. En aquestes obres s’hi representen diferents escenes basades en textos bíblics o mitològics, com és el cas del tapís “La suplicació de Mestra”, basat en l’obra d’Ovidi.   

Aquestes activitats lúdiques i participatives formen part de les propostes que s’ofereixen a la primavera des de la Seu Vella que s’adapten al públic familiar en sessions matinals de diumenge. L’entrada té un aforament limitat i l’assistència és amb reserva prèvia al mateix telèfon de la Seu Vella de Lleida (973 23 06 53).

D’altra banda, la Seu Vella de Lleida ha estrenat un cicle de quatre sopars a la Pia Almoina, una activitat de divulgació patrimonial i gastronòmica, que finalitza l’1 de març i que destina part de l’import a la tasca de Càritas. L’Escola d’Hoteleria de Lleida prepara el menjar a l’estil del refectori medieval (cassola de pobre, formatge, pa, vi, dolços i ratafia), amb un relator que explica durant el sopar la història de la Pia Almoina. El Consorci del Turó de la Seu Vella no descarta que l’activitat es pugui ampliar en un futur segons la resposta dels ciutadans.

Visitants a la Seu Vella i al Castell del Rei
La Seu Vella de Lleida va rebre l’any passat 55.000 visitants, mentre que unes 35.000 persones van visitar el Castell del Rei. El monument ha tingut un augment de visitants estrangers de països no habituals fins ara, com l’est d’Europa (de Rússia o viatges organitzats de tipus religiós des de Polònia) o fins i tot la Xina, el Japó i altres països de l’Extrem Orient, com també dels Estats Units.

Més informació:

Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida
Tel. 973 23 06 53
Web: www.turoseuvella.cat