PRESENTACIÓ DE NOVETATS DE LES TERRES DE LLEIDA A FITUR 2012

 

Les comarques de Lleida presentaran un any més a la 32a Fira Internacional de Turisme-Fitur 2012, que se celebrarà del 18 al 22 de gener a Madrid, una àmplia oferta global de turisme de neu, d’aventura, de natura, cultural, gastronòmic i de negocis. Les principals novetats que s’hi exposaran són, entre d’altres, els Sky Games Ribagorça Romànica, la nova temporada del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, el Consorci Segre Rialb, el Parc Arqueològic i el Centre d’Interpretació de Iesso i el Museu Eduard Camps de Guissona, la trobada internacional de raiers de la Pobla de Segur i la nova ruta de senderisme anomenada Via Calda, que transcorre per la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.
 

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida hi participarà dins l’espai de l’Agència Catalana de Turisme, que inclou els taulells Terres de Lleida i Pirineus. Als còrners generals dels Pirineus i de Terres de Lleida hi haurà representació directa de diferents consells comarcals de la demarcació. La coordinació del Pati Gastronòmic de l’estand de l’Agència Catalana de Turisme anirà a càrrec dels Artesans Alimentaris del Pirineu i de l’Escola d’Hostaleria de Lleida, amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. A més, a l’estand hi haurà un “Racó de les sensacions”, amb la reproducció de constel·lacions i el cel estrellat, disseny que anirà a càrrec del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec.

L’Alt Urgell presentarà com a novetat a Fitur la guia del Camí de Sant Jaume per la comarca. La publicació, editada en català, castellà, francès i anglès, descriu l’itinerari, de 48 quilòmetres, que transcorre des dels Arenys, al terme del Pont de Bar, fins als Pontarrons, al municipi de Fígols i Alinyà. Es tracta d’un recorregut que segueix, en gran part, la riba esquerra del riu Segre i que ha estat recuperat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de diverses institucions. El recorregut és molt variat i hi ha diversos trams de gran interès natural, com ara el bosc de ribera entre els Banys de Sant Vicenç i el Pont d’Arsèguel, i d’una gran espectacularitat, com el que transcorre pels Pontarrons, exemple d’enginyeria medieval promoguda pel bisbe Ermengol d’Urgell al segle XI.

Els Sky Games 2012 Ribagorça Romànica és la novetat més destacada que donarà a conèixer el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça. Aquests Campionats del Món de Curses per Muntanya reuniran del 29 de juny al 8 de juliol els millors especialistes del món, representants de 20 països, i constaran de 6 disciplines: el Quilòmetre Vertical, que seguirà l’itinerari de la cursa Cara Amón de Barruera; l’Sky Marathon, que partirà de Vilaller i ascendirà al coll de Llauset (2.910 m); l’Sky Bike o duatló d’alta muntanya a la població de Laspaúles; l’espectacular cursa per eliminatòries Sky Speed a Taüll; la prova per relleus Sky Raid, que tindrà lloc als voltants del Pont de Suert, i l’Sky Race Youth, que serà la cursa on les joves promeses d’aquest esport podran demostrar el seu potencial ascendint al pic del Comadelo a Vilaller. Les 6 proves estaran repartides per tot el territori de la Ribagorça Romànica i tindran com a centre neuràlgic la població de Barruera (la Vall de Boí) durant la primera part de la competició i la localitat de Vilaller clausurant l’esdeveniment. Aquest programa esportiu es completarà amb un ampli programa d’activitats culturals i lúdiques, amb l’objectiu de reforçar el posicionament de la comarca com a referent en l’àmbit dels esports de muntanya i com una destinació turística de qualitat mostrant el seu patrimoni, art, cultura, naturalesa i gastronomia.

L’Alta Ribagorça també promocionarà la nova central de reserves on line del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que permet concertar una visita guiada als centres d’informació de Senet i Llessui. Per fer una reserva només cal entrar al web de l’Organismo de Parques Nacionales (www.reddeparquesnacionales.mma.es) i seleccionar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici dins la pestanya de Central de Reserves en Línia. El patronat també vol promocionar les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que es desenvolupen a l’octubre.

Les novetats del Centre d’Observació de l’Univers (COU) del 2012 seran les protagonistes de la promoció del Consell Comarcal de la Noguera. Així, durant aquest any el Consorci del Montsec sol·licitarà la distinció Starlight de protecció del cel contra la contaminació lumínica; es durà a terme el projecte del Jardí de l’Univers, el tercer equipament que completarà el Parc Astronòmic i que podria tenir un planisferi celeste, un sistema solar a escala, un laberint, un observatori megalític, un observatori medieval, una exposició de rellotges de sol, un itinerari geològic i paleontològic i una excavació paleontològica per a la investigació de fòssils; el Montsec acollirà el Congrés Tecnoplanetari, que reuneix cada dos anys els responsables i els operadors de planetaris d’Espanya i de Portugal; es posaran en marxa les activitats astronòmiques en remot en el marc del projecte POCTEFA “La Ruta dels Orígens”; el COU retransmetrà en directe per Internet el 5 i 6 de juny el Trànsit de Venus, un esdeveniment astronòmic molt singular, i s’estrenaran nous espectacles del planetari –entre els quals “Nit estrellada al museu”– i un nou pla d’activitats al COU, orientat a educació infantil, primària i secundària, a més del públic en general. 

El Consell Comarcal de la Noguera també promocionarà la III Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona”, que té lloc del 26 de novembre de 2011 al 25 de març de 2012 en una sèrie de restaurants situats a la Noguera alta i al baix Alt Urgell. L’element culinari principal i estrella és la tòfona de la Baronia de Rialb (tòfona negra). També es donarà a conèixer l’entitat Consorci Segre Rialb, formada per 6 municipis (la Baronia de Rialb, Bassella, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana) pertanyents a l’Alt Urgell i a la Noguera, que té l’objectiu de dinamitzar la situació socioeconòmica, amb una clara tendència cap al sector turístic de la zona del Segre mitjà. La primera acció que s’ha dut a terme és l’elaboració de material informatiu, compost per www.segrerialb.cat i els opuscles que se’n deriven, i que sota el nom de  “8 raons per gaudir de Segre Rialb” permet conèixer el patrimoni natural i cultural d’aquesta zona i, alhora, l’oferta de serveis turístics.

A Fitur també es destacarà de la comarca de l’Urgell la reedició del fullet “Camins de l’Urgell a peu i amb BTT”; el GR175 La Ruta del Cister, que uneix els monestirs de Vallbona, Poblet i Santes Creus; la publicació de la nova revista de la Ruta del Cister “Passejant pel territori Cister”; la reedició de mapes de la Ruta del Cister; la rehabilitació del monestir de Vallbona de les Monges, i la ruta de la línia de defensa republicana L2 a Vallbona de les Monges.

Del Solsonès, es donarà protagonisme a les diferents activitats que organitza el Museu Diocesà i Comarcal del Solsonès (exposició sobre el Sant Dubte d’Ivorra, xerrada sobre el retaule gòtic del Sant Sopar, etc.); la 15a Marxa BTT del Solsonès, que tindrà lloc al maig; les visites guiades al nucli antic de Solsona, amb la posada en valor de diferents punts d’interès turístic (restes de muralla i fossat medieval al Palau Episcopal, casa de la família Morató, el “Quarto dels gegants”, etc.). A més, l’Ajuntament de Pinós destaca que el seu municipi és el centre geogràfic de Catalunya i la visualització de l’audiovisual “El carlisme a Catalunya-Els Tristany”. 

De la comarca de la Segarra es promocionarà el Parc Arqueològic i el Centre d’Interpretació de Iesso i el Museu Eduard Camps de Guissona, on es conserven i es mostren els objectes trobats al llarg de les excavacions dutes a terme des de l’any 1933. També es promocionarà “La Segarra, territori de memòria”, un llegat patrimonial que van deixar els fets històrics de la Guerra Civil i la postguerra i que inclou, entre d’altres, el castell i la població de Concabella, l’ermita de Sant Vicenç i l’aeròdrom del Canós. També s’informarà de les visites guiades i visites taller per a escolars a Montfalcó Murallat.

La ciutat de Lleida també tindrà cabuda a Fitur amb la promoció del turisme gastronòmic, amb l’organització de setmanes gastronòmiques (de la fruita i l’horta, del porc i la Festa del Vi de Lleida); el turisme de negocis, per situar Lleida a la primera divisió de ciutats mitjanes europees per a la celebració de congressos, i el turisme patrimonial, excel·lint en la gestió del patrimoni cultural i mediambiental. 

El Pallars Jussà promocionarà una de les trobades internacionals de raiers més multitudinàries de la història, que, organitzada per l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, se celebrarà del 28 de juny a l’1 de juliol. L’acte coincidirà amb la Diada dels Raiers i aplegarà a la Pobla de Segur més de 600 persones per rememorar aquest antic ofici, exaltar la cultura del Pirineu i la història de les comarques de muntanya de Catalunya, a més de participar en nombrosos actes com ara concerts de música tradicional catalana, menjars populars, danses, tallers de muntatge de rais, etc.  

Torisme Val d’Aran donarà a conèixer tots els seus recursos naturals, gastronòmics i el seu patrimoni arquitectònic i una nova ruta de senderisme anomenada Via Calda, una travessa de muntanya lineal de 80 km que es pot fer des del Pont de Suert a Les, o en sentit contrari, en cinc etapes i gaudir de l’estada als establiments termals de la zona. L’itinerari transcorre per senders de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça amb indrets tan atractius com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà oferirà als visitants les principals novetats de la seva gran oferta en l’àmbit del turisme actiu i dels esports d’aventura, que abraça propostes com el ràfting, l’hidrospeed, el tir amb arc, el descens de barrancs, el salt de pont, les passejades a cavall, el parapent biplaça, els quads o el bus-bob, entre moltes altres. Cal recordar que el Pallars Sobirà, bressol de les activitats d’esports d’aventura i de turisme actiu de la demarcació de Lleida, va commemorar l’estiu del 2011 amb diferents activitats els 25 anys des que les barques de ràfting van començar els descensos per les aigües del riu Noguera Pallaresa. El Pallars Sobirà va ser pioner, en l’àmbit de tot l’Estat, en la introducció del ràfting i la creació d’empreses vinculades amb aquesta disciplina esportiva.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 902 10 11 10
Web: www.lleidatur.cat