BONES PERSPECTIVES PER AL SECTOR DE L’ESQUÍ DURANT LES VACANCES DE NADAL

 

Les nevades caigudes a mitjan desembre han permès millorar l’estat dels dominis esquiables i totes les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida finalment han pogut inaugurar la temporada d’esquí 2011-2012 i afronten les festes nadalenques amb bons gruixos de neu i amb unes bones perspectives pel que fa a l’ocupació durant els darrers dies de l’any i la primera setmana del gener. Pel que fa a les estacions de nòrdic, la de Tavascan ha obert el dia 26 i la de Sant Joan de l’Erm ha obert el dia 27 la zona del Pla de la Basseta; la resta està oberta per a ús turístic i està treballant perquè aviat, si les condicions meteorològiques ho permeten, disposi de prou neu a les pistes per poder practicar l’esport blanc.
 

Totes les estacions d'esquí alpí del Pirineu de Lleida estaran obertes aquestes festes nadalenques amb unes pistes en bones condicions, gràcies a les importants precipitacions en forma de neu caigudes i a les temperatures baixes. Després d’un pont de la Puríssima fluix per la manca de neu, les perspectives són bones i els complexos hivernals preveuen tenir una ocupació alta durant aquestes festes de Nadal i Cap d’Any i fins al cap de setmana posterior a Reis, el 8 de gener, principalment per les dates de Cap d'Any. Pel que fa als establiments d’hoteleria situats a les comarques del Pirineu sense estacions d'esquí al seu àmbit d'influència, també tindran una bona ocupació sempre que el temps acompanyi, tot i que serà inferior.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Ski Pallars Espot Esquí, Ski Pallars Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vall Ferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

D’altra banda, des del 19 de desembre l’Aeroport de Lleida-Alguaire rep avions de la Gran Bretanya, noliejats pel turoperador Neilson-Thomas Cook, amb ciutadans britànics que van a esquiar a les estacions d’esquí del Pirineu. La companyia operarà durant 14 setmanes, amb 6 vols setmanals des de Londres, Manchester, Birmingham, Bristol i Belfast a partir del 8 de gener. La previsió és que durant la temporada d’hivern puguin arribar 16.000 esquiadors, que s’estaran una mitjana d’una setmana als complexos hivernals del Pirineu.

Activitats complementàries a la neu
A més de l'esquí, els visitants també poden gaudir per aquestes dates d'un ampli ventall de serveis relacionats amb la neu i d’un seguit d'actes de caire lúdic, cultural i gastronòmic que se celebren a diversos indrets i pobles de les comarques de Lleida. Les mateixes estacions d'esquí del Pirineu de Lleida també han organitzat diverses activitats per celebrar el Nadal, la nit de Cap d'Any i l'arribada dels Reis. Unes festes que es viuran d'una manera molt especial i diferent a cadascun dels complexos d'hivern.

L'estació de Baqueira Beret ha preparat un programa especial, que ja és tradicional, per celebrar aquestes festes amb els esquiadors que visitin l'estació durant aquestes dates. El dissabte 24 de desembre el Pare Noël arribarà a Beret i a la cota 1.800 de Baqueira, el 31 de desembre tindrà lloc la baixada de torxes des de Baqueira, el dilluns 2 de gener de 2012 se celebrarà el Concert de Cap d'Any a l'església de Baqueira a la cota 1.500 (la recaptació es lliurarà a l'organització benèfica Món en Harmonia) i el 5 de gener tindrà lloc la cavalcada de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient, que faran el recorregut amb retrac des de la cota 1.800 fins a les oficines de l'estació situades a la cota 1.500.

Boí Taüll Resort viurà el dissabte 24 la visita del Pare Noël a l’estació i el 31 de desembre hi haurà una baixada de torxes. Coincidint amb l’arribada de Nadal, les estacions d’Ski Pallars Port Ainé i Espot han preparat un reguitzell d’activitats. Durant la Nit de Nadal, a l’Hotel Port Ainé 2.000 es farà una festa en la qual podran participar tots els clients, se celebrarà el “caga tió”, hi haurà música, classes de ball i molt més. El 25, dia de Nadal, es farà una festa de benvinguda en la qual es presentarà un programa farcit d’activitats per a la setmana del 25 al 30 de desembre. A més, al gimnàs de l’hotel s’han programat activitats dirigides com ara el ioga, pilates, spinning o ball. D’altra banda, també s’oferiran menús gastronòmics especials per les festes a l’Hotel Port Ainé 2.000 i a l’Alberg les Estades. A més, el dia 5 de gener tant a Espot com a Port Ainé se celebrarà l’arribada dels Reis Mags d’Orient.

Pirena, del 25 al 29 de gener al Pirineu lleidatà
El Pirineu de Lleida acollirà cinc etapes, distribuïdes en quatre jornades, de la Pirena 2012, que es disputarà del 21 de gener al 4 de febrer. Un total de 50 equips de 8 països participaran a la gran ruta blanca dels Pirineus, que passarà per les comarques de muntanya de Lleida entre el 25 i el 29 de gener i que, sens dubte, comportarà un nou impuls per al sector turístic i una promoció per a les nostres terres.

Pirena, la travessa amb trineu i gossos de referència del sud d’Europa, arriba a la seva 22a edició carregada de novetats i fidel a l'esperit d’esportivitat, el respecte en la relació home-gos, la defensa del medi ambient i la promoció dels Pirineus com a actiu turístic, natural i econòmic. Durant quinze dies i quinze nits una gran família de 200 esportistes i membres de l’organització i gairebé 300 gossos, seguits en directe per unes 50.000 persones, travessaran la serralada més important del sud d’Europa passant per bells paratges naturals del Pirineu aragonès, català, francès i andorrà.

La travessia començarà el dissabte 21 de gener a Saragossa, amb la presentació oficial dels equips i el control veterinari dels gossos. La Pirena Advance 2012 finalitzarà el 4 de febrer a l’estació d’esquí de la Molina (la Cerdanya), amb l’última etapa i la gran festa final, en la qual es procedirà al lliurament dels premis.

Enguany hi participaran 34 trineus –dels quals 5 seran tirats per gossos nòrdics– i 16 skijorers (esquiadors de fons amb gossos), una xifra rècord. Pel que fa a les nacionalitats, hi haurà 26  participants espanyols, 9 txecs, 8 alemanys, 3 suïssos, 1 holandès, 1 francès, 1 britànic i 1 polonès. Una de les grans novetats serà la presència de l’aventurer Álvaro Bultó, que cobrirà la travessa i informarà de la cursa a diferents televisions de l’Estat espanyol.

El Pirineu de Lleida serà escenari de cinc de les 14 etapes de la Pirena Advance 2012 i dels 313 quilòmetres cronometrats de la prova, 115 passaran per territori lleidatà. El complex hivernal aranès de Baqueira Beret acollirà el 25 de gener una etapa de 16 km, que s’iniciarà a les 10 h, i, a la tarda, a partir de les 18.30 hores, se celebrarà la mítica i clàssica etapa nocturna Beret-Montgarri, de 17 km.

L'endemà, el 26 de gener a partir de les 9 h, hi haurà l’etapa més llarga i una de les més espectaculars de tota la Pirena: Beret-Bonabé-Beret, de 44 quilòmetres de recorregut. Després d’una jornada de descans per recuperar forces, els trineus envairan l’estació d’Ski Pallars Port Ainé els dies 28 i 29 de gener en dues etapes de 19 quilòmetres cadascuna, que s’iniciaran a les 10 h. En aquestes etapes s’arribarà a la cota més alta del recorregut de tota la prova amb el pas pel pic de l’Orri, situat a 2.440 metres d’altitud.

Les quatre jornades de competició més la de descans tindran un fort impacte per a l’economia del sector turístic en general, i per a l’hostaleria en particular, del Pirineu lleidatà, ja que a la caravana formada pels esportistes i l’organització cal sumar-hi el nombrós públic que no es voldrà perdre un dels millors espectacles que es poden veure.

Un any més, la cursa es podrà seguir per mitjà de la seva pàgina web (www.pirena.com), on es trobaran les notícies, les millors imatges, els programes de TV o els resultats. A més, la ruta blanca dels Pirineus tindrà un gran protagonisme a les xarxes socials Facebook i Twitter.

Més informació:
Baqueira Beret (la Val d'Aran)        
Boí Taüll Resort (l'Alta Ribagorça)       
Ski Pallars Espot Esquí (el Pallars Sobirà)   
Ski Pallars Port Ainé (el Pallars Sobirà)        
Port del Comte (el Solsonès)
Tavascan (el Pallars Sobirà)
Aransa (la Cerdanya)
Lles (la Cerdanya)
Sant Joan de l'Erm (l'Alt Urgell) 
Tuixent-la Vansa (l'Alt Urgell)
Virós-Vall Ferrera (el Pallars Sobirà)
Tot Nòrdic 
Patronat de Turisme
Aeroport de Lleida-Alguaire     
973 63 90 25
902 30 44 30 / 973 69 62 64 
973 62 40 58
973 62 11 99
973 49 23 01
973 62 30 79 / 657 51 89 13
973 08 10 09 / 973 29 30 51
973 29 30 49
973 29 80 15
973 29 82 43
973 62 22 01 
609 78 80 87  
973 24 54 08
973 03 27 00
www.baqueira.es
www.boitaullresort.com  
www.skipallars.cat
www.skipallars.cat
www.portdelcomte.net
www.tavascan.net
www.aransaski.cat
www.lles.net
www.santjoandelerm.com
www.tuixent-lavansa.com
www.yetiemotions.com
www.totnordic.com
www.lleidatur.com
www.aeroportlleida.cat
Pirena 93 540 39 56 www.pirena.com