L’ALBI RECUPERA EL SEU CASTELL MEDIEVAL

 

Les Terres de Lleida ofereixen dos nous punts d’atracció turística. El municipi de l’Albi, a la comarca de les Garrigues, ha recuperat el seu castell medieval, que es trobava en ruïnes des del segle XIX des de la primera guerra carlina (1833-1840). L’edifici, que ha conservat tots els elements patrimonials que encara s’hi mantenien, ja es pot visitar i acollirà actes culturals. D’altra banda, el públic pot passejar per tota la muralla medieval de Balaguer, després de la reforma de l’últim tram.
 

La primera fase de la reforma integral del castell de l’Albi va començar el 2008 amb el desenrunament i la reconstrucció amb formigó de part dels murs, les escales i els accessos destruïts per recuperar allotjaments com el celler —convertit en sala d’actes—, el pati d’armes, la presó i part de la muralla. L’edifici ha conservat tots els elements principals que tenia abans que fos enderrocat durant la primera guerra carlina.

En el transcurs de l’execució de les obres de restauració, van aparèixer unes importants restes arqueològiques a la base dels murs d’una antiga i primigènia fortificació d’època ibèrica (aproximadament del segle VIII aC), prou important per formar part del circuit arqueològic de la zona, juntament amb els Vilars d’Arbeca i els Estinclells de Verdú.

A aquesta primera fase, la seguirà la museïtzació i la instal·lació d’audiovisuals i elements explicatius sobre la fortalesa, la història de l’Albi, dels seus antics propietaris (els barons de l’Albi i les guerres carlines). Aquesta part també inclou la construcció d’una passarel·la per veure les ruïnes de les muralles iberes trobades al subsòl de l’edifici.

La darrera reforma del castell es va produir al segle XVI, quan la vella fortalesa medieval es va transformar en un impressionant palau renaixentista a mans de la família Cardona-Anglesola. A partir del segle XVII el castell va passar per diverses famílies. El 32è i actual baró de l’Albi, Carlos de Montoliu, va cedir el castell a l’Ajuntament als anys setanta per iniciar-ne la recuperació.

Muralla medieval de Balaguer
Balaguer ha finalitzat la segona fase de restauració de l'últim tram de la muralla medieval (del segle XIV, excepte alguns trams andalusins) catalogada com a bé d’interès nacional, que obre al públic un passeig per la part superior i permet un recorregut de més de 500 metres, des de l’església gòtica de Santa Maria fins a la Torre Blanca o del Bombo, un antic observatori militar del 1938 que servia per controlar el cap de pont de Balaguer durant la Guerra Civil.

El tram restaurat també ha permès recuperar les restes de l’antic castell de la Gironella, del segle XI. El tram finalitzat enllaça, a més, amb la passarel·la instal·lada el 1994 al barranc de la Botera i amplia l’atractiu patrimonial i turístic.

Més informació:

Ajuntament de l’Albi
Tel. 973 17 50 04
Web: http://albi.ddl.net

Ajuntament de Balaguer
Tel. 973 44 52 00
Web: www.balaguer.cat