AMB EL TORRÓ COM A NAU CAPITANA, LES COMARQUES DE LLEIDA OFEREIXEN UN GRAN VENTALL DE PRODUCTES IDEALS PER A LES FESTES DE NADAL


Torrons de totes les varietats, neules, caves i escumosos, licors, caviar o carn de cabrit, algunes de les delícies produïdes al Pirineu i la plana de Lleida.


A la demarcació de Lleida, parlar de torró és parlar d’Os de Balaguer, a la Noguera, i sobretot d’Agramunt, a l’Urgell. En aquesta darrera població, l'elaboració de torró està documentada ja el 1741, en unes cartes d'una de les famílies nobles de la vila, la família Siscar. Aquell any constaven ja set torronaires, fet que demostra que aquesta activitat es remunta a molt temps abans.

La tradició es va anar potenciant amb el pas dels segles, fins al punt que al XIX aquesta elaboració ja es coneixia amb el nom de Torró d’Agramunt. En aquest segle i el següent el Torró d’Agramunt assoleix un gran reconeixement i prestigi, especialment a Barcelona, amb la presència a diverses fires i mercats. El producte original, fet d’avellanes o ametlles, mel, sucre, pa d’àngel i clares d’ou, en forma de roda, ha donat pas actualment a mil i una varietats de tipus tradicional o d’autor, però totes comercialitzades per tres firmes històriques (Vicens, Félix i Roig) sota la Indicació Geogràfica Protegida Torró d’Agramunt. 

Entre les firmes més importants d’aquest sector tenim Torrons Vicens, amb quasi 300 referències comercialitzades a tot el món, entre les quals algunes creades pel prestigiós xef Albert; com també les empresss familiars Torrons Félix, amb uns 40 productes i especialitzada en torrons d’autor, i Torrons Roig, amb una tradició de gairebé un segle i uns 55 tipus de torrons i dolços. Saltant a Os de Balaguer, Torrons i Mel Alemany elabora des de fa cinc generacions diversos productes, des de torrons tradicionals a més de catorze mels varietals.

L’oferta de dolços, però, és més amplia i cobreix tot el territori. A Cervera (la Segarra), per esmentar uns exemples, l’obrador inclusiu de Casa Dalmases elabora xocolata artesana, que es complementa durant la campanya de Nadal amb diverses varietats com torrons, tarongines, músicsi altres especialitats elaborades per encàrrec.

Neules, vanos i cubanos són les especialitats d’El Rosal, de Tàrrega (l’Urgell), un espai de treball inclusiu que segueix la tradició del cèlebre obrador homònim fundat l’any 1920. Aquí neixen els famosos arrugats, una galeta sorgida a partir dels intents no reeixits d’un treballador que volia fer neules i li sortien arrugades. Curiosament, aquests treballs imperfectes agradaven molt a la gent de l’obrador; un dia, la responsable va pensar que afegint-hi una cobertura de xocolata potser es podrien comercialitzar: total, avui dia constitueixen el 70% de la producció d’El Rosal.

Sense sortir dels productes elaborats específicament per a aquestes festes, el forn Pa Ronyó de Torregrossa (el Pla d’Urgell), reconegut els anys 2017 i 2018 amb una Estrella DIR que l’avala com un dels 80 millors forns de l’Estat espanyol, elaborarà aquests dies el seu tradicional panettone o pa dolç de Nadal.

Cal dir, però, que la majoria de pastisseries de la demarcació elaboren també els seus propis torrons, amb productes de proximitat de màxima qualitat.

A tot el territori, i especialment a les comarques de muntanya, diversos productors i carnisseries ofereixen carn de vedella (recordem que la Vedella dels Pirineus Catalans és un producte amb Indicació Geogràfica Protegida), de xai i de cabrit de primeríssima qualitat. Igualment, el pollastre de pagès criat al camp és també una menja deliciosa que, sobretot farcit, alegra moltes taules de Nadal.

A la Val d’Aran, la marca de garantia Val d'Aran –un distintiu que posa en valor la feina dels productors locals– aplega productes singulars i força idonis per a les festes com ara els tronquets de pastisseria, unes pastes fregides amb grans d'anís; la sidra artesanal elaborada amb pomes de la vall; l’esturió, un peix de carn blanca comercialitzat per Caviar Nacarii; els coquilhons, pastes tradicionals a base de sucre, farina, llevat i ous, o el caviar, elaborat amb ous d'esturió i sal.

Caves, escumosos i licors
En l’apartat de begudes, cal referir-se als caves produïts pel celler de Raimat –l’impulsor principal de la denominació d’origen Costers del Segre– i per Carvidesa Cellers, mentre que els cellers Castell del Remei, Clos Pons i Els Vilars també ofereixen cava al seu catàleg. A més, els cellers Analec, Castell d’Encús, Cercavins, Costers del Sió i L’Olivera elaboren excel·lents escumosos.

Els licors i aiguardents, degustats sempre amb mesura, són una bona coronació per als àpats festius, i a la demarcació de Lleida se’n produeixen d’excel·lent qualitat. Per esmentar-ne només alguns, la firma Portet de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà) elabora mitja dotzena de ratafies, entre les quals la reputada Ratafia dels Raiers, mentre que a Durro, la Licoreria Valldeboí elabora deliciosos licors naturals.

Ja a la plana trobem Elixirs de Ponent, una empresa jove d’Almacelles (el Segrià) especialitzada en licors de qualitat, amb el Llimonetti com a principal referència; La Licorera de la Segarra, a Cervera, una empresa familiar dedicada a produir licors des del 1928 coneguda per la genuïna Ratafia de la Segarra, o la destil·leria Gabarró & Feixa, de Fulleda (les Garrigues), productora d’orujos i licors artesanals.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08                     
www.aralleida.cat