"RAIMAT NATURA", L’ ESPAI NATURAL MÉS GRAN DEL PAÍS DINS D’UNA FINCA VINÍCOLA


El Celler de Raimat obrirà al públic aquesta primavera un parc de 700 hectàrees, pioner a Catalunya, amb un centre d'interpretació, circuits senyalitzats i més d’un centenar d’espècies de flora i fauna.


La reputada empresa vinícola lleidatana convertirà la finca del seu celler, de més de 700 ha i situada a 15 km de la ciutat de Lleida, en un parc de natura visitable d'accés gratuït amb diversos itineraris on el turista podrà descobrir, per lliure o en visita guiada, més de cent espècies de fauna i un centenar més de flora de gran valor. "Raimat Natura" inclou circuits senyalitzats i la construcció d’un centre d’interpretació, on el visitant rebrà informació de les zones visitables d’interès, i que a més disposarà d'un punt de restauració amb cuina de productes de proximitat i d'una petita botiga.

A partir d’aquí podrà iniciar la visita a peu o en bicicleta triant diferents recorreguts a mida que poden arribar als 50 km. El circuit al voltant de l’estany, una zona privilegiada per observar aus, estarà adaptat per a persones amb discapacitat física. En diferents punts, el visitant trobarà cartells informatius amb continguts audiovisuals sobre les espècies que hi habiten. Altres punts d’interès seran l’avinguda de les varietats, on en un breu passeig es poden descobrir fins a 10 varietats de raïm o l’alzinar centenari que es conserva en un extrem de la finca. 

El projecte està especialment pensat per al turisme de natura, especialment l'ornitològic, i per al turisme familiar. Els visitants disposaran de diferents recorreguts per recórrer a peu o en bicicleta en el decurs dels quals podran observar els estanys, els canyissars i les vinyes de Raimat, on la caça és prohibida des de fa dècades i el conreu és 100% ecològic, i que s’han convertit en refugi i lloc de cria d’aus molt valorades, algunes en perill d’extinció. Entre d’altres espècies, els visitants hi podran observar l’àliga cuabarrada, el milà reial o l’arpella, quasi desapareguts a Europa, i aus protegides com el gaig blau o el bernat pescaire, a més de llebres, guineus, genetes o llúdrigues.

Projecte pioner a Catalunya
El projecte, pioner al nostre país i únic a Europa, posarà a l'abast del públic a partir del mes d'abril la gran riquesa natural d’aquest territori, on conviuen en plena harmonia aus aquàtiques, rapinyaires, mamífers, alzinars centenaris i els conreus de vinya. La finca de Raimat s’ha convertit en un reducte de biodiversitat i en una de les zones a Catalunya més interessants per a l’observació d’aus. El clima, les seves zones humides (estanys), l'absència de caça i d'insecticides i l'abundància d'aliment (gran població de llebres) han afavorit que Raimat sigui refugi i punt de cria de rapinyaires i aus aquàtiques de tota mena. Això fa que, tant a la tardor-hivern com a la primavera-estiu, s’hi instal·lin una inusual varietat d’ocells que només es podrien trobar a zones com el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’estany d’Ivars i Vila-sana.

A l’hivern s’hi instal·len aus migratòries després de passar els mesos de calor a països nòrdics. Algunes viuen a les zones humides de la finca. Destaquen les famílies d’ànecs cullerot (Raimat és la zona interior de Catalunya on més n’hi hivernen), de morells cap roig, de plomall i xocolaters, ànecs cuallargs (difícils de veure) i fins a 15 espècies diferents.

Raimat també és un lloc de refugi per a rapinyaires protegits i pràcticament desapareguts a Europa com l'àliga cuabarrada, l'arpella i el milà reial, o d'espècies estèpiques com el sisó.

A l’estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides. En aquesta època s’hi poden veure amb facilitat cabussons emplomallats, fotges, gallinetes d’aigua i bernats pescaires, i espècies estepàries (pròpies de zones de secà estricte) com el gaig blau, l’oriol, l’abellerol i els picots.

A més, als estanys de “Raimat Natura” es poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. Completen l’ecosistema de la finca espècies més comunes com conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d’observar. La flora de la zona també inclou espècies de gran valor, com també un alzinar centenari amb nombroses espècies característiques de les brolles continentals.

Raimat, tradició sostenible
La història de Raimat es remunta al 1914, quan Manel Raventós i Doménech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per convertir-les en el que avui és la finca més gran d'Europa en mans d'una mateixa família. Avui, en un entorn únic, amb aigua procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s'hi dreça el celler Raimat amb vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI i en procés de conversió a ecològiques.

Raimat és actualment el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i un estendard de programes de sostenibilitat i medi ambient. Ofereix vins d'alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l'entorn.

Més informació:
Tel. 973 72 40 00 - Web: http://raimat.com/
Nuria Vives n.vives@raventoscodorniu.com
Natalia Torrent ntorrent@monkeysgroup.com