ARTIES ENTRA A FORMAR PART DEL CLUB DE “POBLES AMB ENCANT”


És la primera població de la Val d’Aran i la quarta de la demarcació de Lleida (després de Montclar, Montsonís i Taüll) que aconsegueix aquesta distinció atorgada per l’Agència Catalana de Turisme (ACT).


La marca Pobles amb Encant, adreçada a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics,és una distinció important ja que potencia aquesta població del Naut Aran dins del mapa turístic de Catalunya. El segell incideix en l’excel·lència d’atractius turístics com la cultura, la gastronomia, els espais naturals, el lleure i els esports.

Aquest segell és també un reconeixement a la tasca dels municipis en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022. Amb aquests plans, l’objectiu és promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles; crear sinergies entre municipis, i protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.

L’informe destaca que Arties, un petit poble de 524 habitants que es troba a 1.143 metres d’altitud a la confluència del riu Valarties amb el riu Garona, a la Val d’Aran, està situat en un territori pirinenc amb amplis espais naturals com el Lac de Mar, la ruta a la Restanca o l’ascensió al mític Montarto, de 2.833 metres, els quals s’han convertit en els principals destins en l’àmbit natural que trien els visitants d’aquest indret del Naut Aran. A més de gaudir d’un marc muntanyenc incomparable, a Arties hi ha la via ferrada de més dificultat d’Espanya, anomenada “Circ deth Solei”.

En l’àmbit cultural destaquen l’església gòtica de Sant Joan, del segle XIII, i la romànica de Santa Maria, del XII, com també la seva trama urbanística, travessada pel riu Garona. Arties disposa d’una gran oferta d’hostaleria, tant pel que fa a restauració com a bars i bars de nit, amb una rica gastronomia de muntanya en la qual destaquen plats com l’olla aranesa o el civet de senglar o de cérvol.

El reconeixement  també posa èmfasi en les seves festes del foc, Patrimoni Immaterial de la Unesco als Pirineus des del 2015: es tracta de la seva tradicional crema del Taro (avet dels boscos d’aquesta zona), que atrau cada any milers de persones. Igualment, destaquen els Banhs d’Arties, un complex lúdicotermal basat en les aigües sulfuroses que emergeixen de les immediacions d’aquest lloc a 39ºC de temperatura.

Un comitè d’experts format per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l’ACT és l'encarregat d’avaluar i validar les sol·licituds d’accés a les marques d'aquelles ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d'aquestes certificacions. Les que les aconsegueixen entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme.

En el cas de Pobles amb Encant, la marca permet oferir al turista una proposta perquè conegui la seva diversitat i riquesa cultural i paisatgística, més enllà dels principals pols d’atracció turística. Arties s’uneix als altres 13 pobles acreditats fins ara: Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montclar, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll.

Més informació:

Agència Catalana de Turisme
Tel. 93 484 99 00
Web: http://act.gencat.cat/

Ajuntament de Naut Aran
Tel. 973 64 40 30 / 973 64 42 11
Web: http://www.nautaran.org/