CAMPANYA DE LA RUTA DEL CISTER PER CAPTAR TURISME FAMILIAR


Vol transmetre el missatge que la ruta és un territori ideal per compartir moments en família, sense aglomeracions i amb una oferta diversa que permetrà descobrir els diferents recursos turístics que ofereixen els municipis que la integren.


Sota l’eslògan “La Ruta del Cister amb vista d’infant”, enguany s’ha posat en marxa una campanya adreçada al públic familiar que pretén transmetre un missatge promocional que té l’objectiu d’atreure tant els potencials visitants de fora del territori del Cister, perquè puguin planificar la seva estada per a més endavant, com els del mateix territori. En aquest darrer cas, es considera que la situació actual afavoreix que la població pugui conèixer i visitar els recursos del seu propi territori.

El monument més emblemàtic de la Ruta del Cister a la demarcació lleidatana és Vallbona de les Monges, el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d'història. El darrer any, el 2019, van passar pel monestir urgellenc un total de 20.412 visitants.

El Consell Comarcal de l’Urgell, juntament amb els de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, han posat en marxa aquesta campanya, que vol transmetre el missatge que la Ruta del Cister és un territori ideal per compartir moments en família, sense aglomeracions i amb una oferta diversa que permetrà descobrir els diferents recursos turístics que ofereixen els 65 municipis que la integren.

En aquest sentit, s’ha editat nou material turístic específic, com un quadern de viatge infantil de la Ruta del Cister que constitueix un recurs lúdic i alhora pedagògic per despertar la curiositat dels petits. La intenció és que els infants s’enduguin un record personal i intimista de la seva visita al territori Cister, mitjançant un recurs que els permet planificar la visita, treballar dades i recorreguts, però també expressar l’emoció i la màgia del moment amb paraules i dibuixos.

El quadern de viatge s’ha editat considerant la situació present, a fi que les famílies que actualment no poden desplaçar-se a la Ruta del Cister puguin planificar, amb les filles i fills, el viatge que faran en un futur pròxim. El material presenta un contingut molt estructurat en l’àmbit turístic i, per tant, esdevé una eina molt pràctica de planificació del viatge familiar.

La campanya també incorpora l’edició de diferents microvídeos per a xarxes socials, campanyes específiques a mitjans de comunicació i material que s’ha posat a disposició d’aquelles escoles que desitgin treballar-lo a les seves aules.

Pel que fa a Vallbona de les Monges, la construcció és habitada per una comunitat de monges que combinen el treball i l’oració amb les visites guiades i l’artesania. L'església constitueix un clar exemple de transició romanicogòtica. La planta de creu llatina consta d'una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cadascuna de les galeries del claustre és d'un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia (segle XV).

Cal recordar que la darrera millora va ser la recuperació de l’antiga farmàcia del monestir, considerat un dels espais més interessants del cenobi cistercenc. L’espai va ser museïtzat i conté tota mena d’elements, productes i estris relacionats amb la pràctica farmacèutica, la majoria del segle XVIII.

Creada l’any 1989, la Ruta del Cister és formada per 65 municipis de les comarques de l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Alt Camp, que tenen en comú l’existència d’un monestir cistercenc a la zona. La marca de referència en l’àmbit del turisme cultural no només difon els tres monuments religiosos (Vallbona de les Monges, a la demarcació de Lleida, i Poblet i Santes Creus, a la província de Tarragona) sinó que promociona també l’artesania, la gastronomia, les festes i les fires, el turisme rural, el senderisme, els pobles amb caràcter (com ara Vallbona de les Monges, Guimerà o Tàrrega), la història i la natura.

Les persones que desitgin obtenir el quadern de viatge de la Ruta del Cister ho poden fer a les oficines comarcals i municipals de turisme de la ruta, sol·licitar-lo mitjançant un correu electrònic a info@larutadelcister.info o descarregar-lo directament des de la pàgina www.larutadelcister.info.

Més informació:
Monestir de Vallbona de les Monges
Tel. 973 33 02 66
Web: http://www.monestirvallbona.cat