LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU LLEIDATÀ OBRIRAN UN COP ES PERMETI LA MOBILITAT COMARCAL


És previst que inicien l’activitat quan les autoritats competents hagin permès el pas al tram II de la desescalada de mesures de prevenció de la propagació de la Covid-19 i, més específicament, quan s'aixequi el confinament perimetral municipal de caps de setmana.


Els complexos hivernals del Pirineu de Lleida, conjuntament amb els de la resta de Catalunya, han decidit obrir en una data posterior al 8 de desembre, i sempre que s’hagi passat al tram 2 (confinament comarcal) i, per descomptat, quan les condicions de neu ho permetin. L’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya ha pres aquesta decisió basant-se en criteris de “prudència” i atenent “la nostra primera prioritat, que és la salut dels nostres visitants, dels nostres treballadors i de totes les persones que viuen a l’entorn”.

L’associació considera que des del punt de vista sanitari no és raonable obrir les estacions abans o durant el pont donat “el pic d’afluència previst en un moment en què hem de validar el funcionament de tots els protocols que hem establert per protegir els nostres visitants, treballadors i entorn”. Aquesta decisió permetrà, segons l’entitat, “preservar tota la resta de la temporada atesa la importància cabdal que té el sector per a l’economia de la muntanya alhora que donem suport al Govern en la lluita contra la pandèmia”.

Pendents del Pla de Desescalada
Pel que fa a la mobilitat, el Pla de Desescalada de la Generalitat de Catalunya preveu 4 fases, tot i que les dates de cadascuna dependran de l’evolució de les dades epidemiològiques. La fase 1 estableix confinament perimetral de la comunitat i confinament municipal els caps de setmana, cosa que permet esquiar entre setmana si l’usuari viu a Catalunya i el cap de setmana si resideix al municipi de l’estació d'esquí. La fase 2 estableix confinament perimetral de la comunitat i confinament comarcal els caps de setmana, cosa que permet esquiar entre setmana a l’usuari que viu a Catalunya i el cap de setmana si resideix a la comarca que té una estació d'esquí.

La fase 3 estableix la supressió de totes les restriccions de mobilitat i es podrà entrar i sortir de Catalunya i moure’s per tot el territori català tots els dies de la setmana, sense restriccions per a l’esquí. En la fase 4, en la qual la mobilitat queda igual que en la fase 3, l'esquí no es veurà afectat.

Estacions de Lleida, tot a punt
Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb tots els equipaments a punt, tot i que les condicions d’innivació encara no són idònies per a l’esquí. Cal recordar que, malgrat que la pandèmia ha frenat algunes grans inversions, tots aquests centres hivernals han portat a terme durant l’any una millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments.

A la millora de les instal·lacions cal afegir l’esforç esmerçat per poder iniciar la temporada amb les màximes garanties sanitàries. A més de les mesures bàsiques (ús de mascareta, distància de seguretat i higiene de les mans) les estacions d’esquí han desenvolupat plans per facilitar que les persones puguin mantenir la distància adequada a zones com les d’accés, cues als remuntadors, classes d’esquí i snowboard, lloguer de material, espais per a empleats i establiments de menjar i beguda, i pel que fa a la neteja i desinfecció, estan adoptant rutines a totes les àrees, incloses zones d’alt contacte, com ara lavabos, restaurants, menjadors, taquilles i botigues de lloguer.

Quant als remuntadors, suposen un risc mínim, ja que –a més de l’ús obligatori de mascareta– fan trajectes a l’aire lliure, gairebé sempre inferiors a 10 minuts, creen un flux d’aire direccional cap enrere constant i les distàncies entre cadires o perxes són de 15 metres o superiors. A més, s’utilitzaran a la màxima capacitat i a la màxima velocitat, per assolir el mínim temps d’espera a la cua. Només en el cas de remuntadors com el telecabina de Baqueira, en ésser un espai tancat, però ventilat, tindran un aforament limitat a un màxim de 6 persones per unitat.

Algunes estacions promouen també la reserva i compra de forfets per Internet per evitar que els esquiadors passin per taquilla i hi hagi contacte físic, com també la creació de sistemes d’accés sense contacte (codis QR).

Les estacions d’esquí nòrdic lleidatanes, agrupades sota la marca Tot Nòrdic, preveuen una bona temporada si no hi ha nous confinaments perimetrals, ja que les característiques d’aquest tipus de disciplina, amb un alt percentatge de turisme de proximitat i escassament propens a aglomeracions, aporta una gran seguretat en l’àmbit sanitari.
 
Aquests complexos, que ofereixen més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes, han aprofitat l’estiu per fer tasques de manteniment i de millora dels circuits tant d’esquí com de raquetes, i han invertit en renovació de material i millora de la senyalització i condicionament dels edificis de serveis de les estacions. 

Boí Taüll, millor estació d'esquí de l'Estat
En un altre ordre de coses, Boí Taüll ha estat reconeguda per tercer any consecutiu com la millor estació d'esquí de l'Estat en el decurs de l'edició 2020 dels premis World Ski Awards. Els guardons, que es lliuren a estacions d'esquí i hotels des de l'any 2013, estan promoguts per l'organització internacional World Travel Awards. El guardó internacional suposa un reconeixement a Boí Taüll per la seva excel·lència en el turisme de neu. L'elecció dels complexos guardonats es fa mitjançant una votació popular promoguda entre els aficionats a l'esquí i professionals del sector turístic de viatges de neu (hotelers, agències, etc.).

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: esports.aralleida.com