LA TARDOR QUE ESCLATA


A Lleida, la tardor hi esclata d’una forma especial. Visitar les seves comarques durant aquesta època de l’any és sinònim de viure una experiència amb els cinc sentits. La calor de l’estiu s’acomiada per deixar pas a uns mesos que ofereixen al visitant temperatures més aptes per gaudir de l’aire fresc i un ampli ventall d’activitats. De fet, cada vegada són més les persones que aprofiten aquests mesos per descobrir les experiències de la tardor lleidatana.


A la zona nord, on els Pirineus toquen el cel, els pics més alts ja reben els primers flocs de neu. A les valls, caçadors de bolets i amants del patrimoni natural aprofiten l’esclat d’aquesta estació per recórrer els nombrosos senders que es troben pel territori pirinenc. A la plana, la tardor resulta una ocasió ideal per als apassionats de l’enoturisme o per endinsar-se en alguns dels monuments més emblemàtics de la demarcació com els castells de la Segarra, la majestuosa Seu Vella de Lleida o l’únic monestir femení de la Ruta del Cister, el de Vallbona de les Monges, a l’Urgell.

65 anys del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Una de les escapades ineludibles per aquesta temporada és al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L’únic parc nacional de tot Catalunya està enguany de celebració, i és que es commemoren seixanta-cinc anys de la seva creació oficial. El seu aspecte, amb el pas de les estacions, és canviant. Les altituds d’aquest racó bucòlic del Pirineu oscil·len entre els 1.200 i els 3.029 metres i això vol dir que perdre’s pels camins d’Aigüestortes es tradueix en una sorpresa a cada pas. El dia comença a escurçar-se, però els mesos de tardor són ideals per descobrir aquest punt de la geografia repartit entre el Pallars Jussà, el Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

L’Associació de Guies del Parc Nacional programa un seguit d’activitats per conèixer aquest paratge sota el guiatge de professionals acreditats. Entre les propostes, una jornada de connexió amb la naturalesa, una escapada familiar per deixar-se meravellar per les papallones o una passejada que segueix les petjades per la Vall d’Àssua dels personatges de Les veus del Pamano, una de les novel·les més llegides de Jaume Cabré.

Una altra opció és la de conèixer els “veïns” autòctons de la zona. És, també, una experiència didàctica que ajuda a entendre millor la vida en aquest indret. La ruta dels mamífers és una sortida que segueix el rastre d’animals com l’isard, la daina o la marmota i així, en família, es pot arribar a descobrir la riquesa de l’espai on
resideixen.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu
El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, afirma que “una escapada al Parc Natural de l’Alt Pirineu durant aquests mesos portarà els visitants a descobrir tot un espectacle natural de colors”. Els boscos caducifolis que predominen al parc disposen, entre d’altres, de “cirerers o moixeres de guilla que semblen pintats d’un vermell molt intens”. Els trèmols “passen a ser de color taronja” i els til·lers o els freixes converteixen el verd de la seva capçada en “un groc molt maco”.

Per deixar-se endur per aquesta policromia natural, des del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha habilitat un apartat al seu portal web on es troben les rutes que han dissenyat específicament per a aquesta estació de l’any. Porta per títol “Colors de Tardor” i inclou una desena de traçats repartits pels diversos punts del parc.

L’Artiga de Lin, un racó de postal
A la tardor, diuen, ni fred ni calor, per això és més que recomanable aprofitar aquesta avantsala de l’hivern i escapar-se a trepitjar el territori i respirar aire fresc. Al nord-oest de la província de Lleida, a la Val d’Aran, el compromís amb l’aire fresc i el turisme sostenible està certificat per la Unesco. Aquest territori històric és, des del 2014, una destinació Biosphere, la qual acredita el seu projecte de turisme responsable i respectuós amb l’entorn. Un dels indrets més emblemàtics i bells d’aquest territori és la vall de l’Artiga de Lin. Un indret bucòlic que el mateix Van Gogh o Monet haurien, probablement, convertit en obra d’art. La successió de prats, que en molts casos continuen servint de pastura per al bestiar, es troben delimitats pels faigs i els avets. Al voltant, l’Artiga és protegida per les serres que en qüestió de setmanes començaran a enfarinar-se.

Durant el recorregut, el visitant trobarà infinitat de barrancs per on brolla l’aigua cap al riu Joeu. Entre ells, un d’especial: els Uelhs deth Joeu, un espectacular salt d’aigua que no podreu evitar immortalitzar en una fotografia. A l’Artiga de Lin la tardor hi esclata a tot color. Als boscos que l’embolcallen, els arbres es despullen progressivament i fan del terra una catifa de color taronja, groc i, algunes vegades, roig.

La mirada al cel
Ben a prop dels Pirineus s’aixeca una altra serralada on els astres hi brillen de forma lluent i clara: el Montsec. Allà, a cavall entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, s’hi localitza des del 2008 el Parc Astronòmic Montsec, un centre d’investigació, divulgació i d’interès turístic que s’aixopluga sota un cel excepcional.

Disposa del certificat de Reserva i Destinació Turística Starlight, un reconeixement que certifica, amb l’aval de la Unesco, uns nivells excepcionals de qualitat i de protecció del seu patrimoni estel·lar. I això què vol dir? Que, si teniu ganes de descobrir la infinitat del cel nocturn, fer-ho a la zona d’influència de les seves instal·lacions és una opció excel·lent. De fet, el director de l’equipament, Salvador Ribas, confessa que la tardor és una època idònia per explorar-hi el cosmos. “Durant la primera part de la nit, quan comencen les visites, encara es pot apreciar el que els astrònoms anomenem cel d’estiu, un cel que encara permet observar la Via Làctia per sobre l’horitzó i algunes constel·lacions que brillen amb especial intensitat. Així mateix, a mesura que avança la foscor, els visitants tenen l’oportunitat de veure a través del telescopi elements del cel profund, com ara altres galàxies que no es poden observar a ull nu.”

Visitar el Centre d’Observació de l’Univers durant els mesos d’octubre i novembre, explica Ribas, és especialment interessant per a les famílies amb infants perquè “no cal esperar a les darreres hores de visita per gaudir del cel nocturn, ja que a partir de les sis de la tarda ja comença a ser fosc i els més petits poden assistir a una experiència pensada especialment per a ells”.

En una paleta de colors, el territori lleidatà és tota una explosió cromàtica durant aquesta època de l’any. Disposa de paisatges que deixen corprès i d’experiències, com la de la brama del cérvol, que permeten gaudir de la natura en tota la seva plenitud. La tardor a la lleidatana no és només tardor, és una experiència que esclata per als cinc sentits.

Joan Cama

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat