EL CONJUNT ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ CELEBRA EL 20è ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ DE PATRIMONI MUNDIAL


El 30 de novembre farà vint anys del reconeixement d’aquest incomparable conjunt de temples medievals, una fita que en aquestes dues dècades ha atret més de 2,6 milions de visitants i ha servit per donar un fort impuls a la vall i al conjunt de la comarca en general.


Per commemorar l’efemèride, el Centre del Romànic de la Vall de Boí està preparant un ventall d'activitats gratuïtes i obertes a tothom, moltes de les quals seran online a causa de les actuals restriccions sanitàries, i que amb tota seguretat s’allargaran fins a l’any 2021.

Aquesta declaració fou el primer dels tres reconeixements que ha rebut la Vall de Boí de la Unesco, ja que l'1 de desembre se celebrarà el cinquè aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial. A més, el 2018 la Vall de Boí va rebre la certificació, també de la Unesco, de destinació turística Starlight. D’altra banda, fa un any el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la zona perifèrica –de la qual forma part la Vall de Boí– van ser declarats Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA).

Cal dir que en aquestes dues dècades el grup de temples reconeguts per la Unesco (8 esglésies i 1 ermita) han rebut 2.612.146 visitants, aproximadament 130.000 l’any.

Des de la seva declaració, s’han fet diferents obres de restauració als monuments romànics. A l’església de Sant Climent de Taüll, del segle XI, prototip de temple romànic de planta basilical amb tres naus separades per columnes i coberta de fusta a dues aigües, s’ha efectuat una innovadora actualització integral de l’interior centrada en dos punts principals: la recuperació de la pintura original romànica i un projecte de museïtzació que inclou la projecció mitjançant vídeo mapping de les pintures de l’absis major.

El vídeo mapping recrea els frescos originals del segle XII de l'absis major i el presbiteri de la nau central de l'església de Sant Climent de Taüll, amb l'emblemàtic Pantocràtor com a element central. Aquest és un mitjà completament innovador de restitució pictòrica que aprofita les possibilitats tècniques de reproducció virtual del vídeo mapping per mostrar com seria originalment l’església de Sant Climent de Taüll, presentant les pintures integrades en la pròpia arquitectura de l’edifici.

El conjunt de temples religiosos de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves principals característiques és la unitat d'estil arquitectònic. Són construccions edificades durant els segles XI, XII i XIII seguint els models procedents del nord d'Itàlia (romànic llombard), que es caracteritzen per l'acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d'arcs cecs i bandes llombardes. Pura arquitectura medieval en un entorn d'alta muntanya que no té res a envejar als paisatges centreeuropeus o escandinaus.

 

Més informació:
Centre del Romànic de la Vall de Boí
Tel. 973 69 67 15
Web: https://www.centreromanic.com/es

BoíTaüll.Pro
Francisco Herrero
Tel. 686 78 70 66