EL PATRONAT DE TURISME PRESENTA LA GUIA “ESCALA LLEIDA AMB CHRIS SHARMA” AMB 12 ZONES SELECCIONADES PEL PRESTIGIÓS ESCALADOR


El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha editat la publicació “Escala Lleida amb Chris Sharma”, una guia d’autor que inclou 12 zones per diferents indrets de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, seleccionades per Chris Sharma, considerat com un dels millors escaladors del món.


La guia, en format desplegable i editada en 5 idiomes, inclou 12 zones d’escalada seleccionades per Sharma, cadascuna de les quals té una fitxa tècnica i informació complementària, com la popularitat de la zona, l’accés i zona d’aparcament, els miradors o llocs emblemàtics i la relació de Chris amb la zona. De la guia se n’han editat 10.000 exemplars en català, castellà, anglès, francès i neerlandès. També es pot consultar en tots els idiomes mitjançant el web del Patronat de Turisme: escalada.aralleida.cat.

En el decurs de la presentació de la guia, feta virtualment el 23 d’octubre, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va agrair a Sharma (que ara fa 15 anys, procedent dels Estats Units, va descobrir Lleida i hi va fixar temporalment la seva residència per poder gaudir del seu esport preferit) que hagi contribuït perquè els practicants d’aquesta disciplina puguin “trobar les millors muntanyes per fer-ho i la millor acollida per part de tot el nostre territori i la nostra gent”.

Pujol també va afirmar, referint-se a l’actual conjuntura sanitària, que ara “és un bon moment per presentar aquesta guia d’escalada com una activitat de natura que es pot practicar en espais oberts lluny de massificacions de persones, amb una oferta adreçada tant al públic de proximitat com a l’internacional, ja que és una de les millors zones a escala mundial”.

Per la seva banda, Chris Sharma va explicar que, quan ara fa 15 anys viatjava per tot el món per explorar els millors llocs per escalar i buscava un indret fix on hi hagués molt per desenvolupar en el món de l’escalada, va descobrir Lleida, on va veure totes les possibilitats i totes les parets per practicar aquest esport. Un territori que, juntament amb el bon clima i la bona acollida de la gent, el van fer sentir-se com a casa, motiu pel qual va decidir viure a la demarcació lleidatana. Sharma va subratllar que en aquest territori les possibilitats per practicar l’escalada són infinites.

Sharma va explicar que aquests 15 anys li han servit per obrir noves rutes, documentar-les i difondre-les per mitjà de vídeos per poder atraure més gent aficionada a l’escalada cap a les comarques de Lleida. En aquest sentit va afirmar que “avui dia, si algú vol ser un dels millors del món en l’escalada ha de venir a Lleida per provar les vies que s’hi han obert, com la Dura Dura, a Oliana, o la Cova Gran de Sant Linya, on hi ha vies de nivell molt alt que s’han convertit en referents mundials”. 

Per la seva banda, Juli Alegre, cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, va manifestar que les comarques de Lleida són un referent en l’àmbit de tot l’Estat pel que fa a activitats de turisme actiu i esports d’aventura, i que aquesta vegada des del Patronat s’ha apostat per posar en valor i donar difusió al món de l’escalada mitjançant aquesta guia d’autor amb les 12 recomanacions fetes per Chris Sharma.

Les 12 zones d’escalada que han estat seleccionades per Sharma són Terradets (el Pallars Jussà), Sant Llorenç de Montgai i Camarasa (la Noguera), la Cova Gran de Santa Linya (la Noguera), Terradets (el Pallars Jussà), Mont-rebei (el Pallars Jussà i la Noguera), Abella de la Conca (el Pallars Jussà), l’Argenteria (el Pallars Sobirà), Cavallers (l’Alta Ribagorça), Bagergue (la Val d’Aran), Tres Ponts (l’Alt Urgell), Oliana, Contrafort de Rumbau i Peramola (l’Alt Urgell) i Canalda (el Solsonès).

Les parets de Lleida, meca d’escaladors d’arreu del món

Les comarques de Lleida acullen moltes zones d'escalada, algunes conegudes des de fa temps i altres de més recents nascudes gràcies a equipadors interessats a trobar nous indrets per practicar aquest esport. La idoneïtat  de Lleida com a territori per a l'escalada és avalada per la gran afluència d'escaladors estrangers amb un alt nivell de preparació i de molts altres escaladors anònims que visiten la demarcació per gaudir tant de l'esport com del paisatge i el clima.

Les comarques lleidatanes ofereixen una àmplia gamma de llocs per a l'escalada esportiva (en la qual es prioritza la seguretat i el plaer del moviment) i l'escalada en bloc (modalitat sense cordes i amb uns matalassos d'escuma d’alta densitat per protegir-se de les freqüents caigudes).

Els llocs clàssics per practicar aquest esport són Terradets (el Pallars Jussà), Collegats (el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà) o Camarasa (la Noguera), entre d'altres, mentre que Alòs de Balaguer, Tartareu o Santa Linya (la Noguera) es presenten com a indrets amb un encant singular i un paisatge salvatge que no deixen indiferent el visitant. No obstant això, totes aquestes zones tenen unes característiques particulars que les fan úniques dins d’aquest esport i que les converteixen en una destinació reconeguda a escala internacional, com per exemple l'Albagés i el Cogul (les Garrigues).

L’escalada és un esport sense límit d’edat i obert a tot aquell que s’hi vulgui iniciar, ja que hi ha nivells per a tothom i indrets a les comarques lleidatanes idonis per aprendre o millorar la tècnica.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat