EL SECTOR DE L’ESQUÍ LLEIDATÀ ES PREPARA PER A UNA CAMPANYA SENSE RISCOS SANITARIS


L’aplicació de tots els protocols d’higiene i seguretat, combinada amb el fet que els esports de neu es desenvolupen en grans espais naturals oberts, fan preveure –si les restriccions administratives i la climatologia no ho impedeixen– una temporada correcta.


Les 11 estacions lleidatanes han fet un gran esforç per poder iniciar la temporada amb les màximes garanties sanitàries per evitar contagis. A més de les mesures bàsiques (ús de mascareta, distància de seguretat i higiene de les mans) s’afegeixen les mesures dels complexos hivernals per protegir la salut dels esquiadors.

Quant a la distància física, les estacions d’esquí han desenvolupat plans per facilitar que les persones puguin mantenir la distància adequada a zones com les d’accés, cues als remuntadors, classes d’esquí i snowboard, lloguer de materials, espais per a treballadors i establiments de menjar i beguda, i pel que fa a la neteja i desinfecció, estan adoptant rutines a totes les àrees, incloses zones d’alt contacte, com ara lavabos, restaurants, menjadors, taquilles i botigues de lloguer.

Cal recordar també que els practicants dels esports blancs es mouen a l’aire lliure, baixant per les
pistes; que les mascaretes facials, a més dels buffs, ulleres, guants i cascos, són peces estàndard de l’equipament d’esquí o snowboard, i que la pròpia seguretat dels practicants d’esquí i snowboard requereix que mantinguin una certa distància entre si, factors tots ells que reforcen els protocols sanitaris.
 
Quant als remuntadors, comporten un risc mínim, ja que –a més de l’ús obligatori de mascareta– fan trajectes a l’aire lliure, gairebé sempre inferiors a 10 minuts, creen un flux d’aire direccional cap enrere constant i les distàncies entre cadires o perxes són de 15 metres o superiors. A més, s’utilitzaran a la màxima capacitat i a la màxima velocitat, per assolir el mínim temps d’espera a la cua.

D’altra banda, les estacions implementaran una política comercial adreçada a garantir la compensació als
compradors de forfets de temporada en cas que no s’hagin pogut amortitzar per causes degudes a la Covid-19. Per exemple, estacions com Baqueira Beret, o les del Grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), preveuen el reemborsament de fins a 15 dies del total del preu del forfet en cas que el comprador resti confinat per contagi o contacte amb una persona positiva.

Igualment, estacions com la mateixa Baqueira Beret o les de la Generalitat promouen també la reserva i compra de forfets per Internet, a través d’apps de telefonia mòbil o del web, per evitar que els esquiadors passin per taquilla i hi hagi contacte físic, com també la creació de sistemes d’accés sense contacte (codis QR).

Entre les mesures de prevenció contra el coronavirus que aplicarà FGC a les estacions lleidatanes que gestiona (Port Ainé, Espot Esquí i Boí Taüll), destaquen l'ús obligatori de mascareta a les zones d'espera i les instal·lacions de transport, com per exemple en els telecadires, i el funcionament d'aquests darrers a la màxima capacitat i velocitat per reduir el temps d'espera a la cua.

Baqueira Beret, a les zones interiors de restauració, oficines, lloguer de material, etc., ha adaptat les àrees d'atenció al públic per complir amb les mesures sanitàries de protecció de la Covid-19.

Els responsables de FGC han decidit no limitar l'aforament dels remuntadors perquè, tal com assegura un estudi de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), són un mitjà de transport totalment segur per les característiques abans esmentades. Aquestes estacions no limitaran l'aforament a les pistes d'esquí ja que disposen d’entorns prou amplis que eviten aglomeracions.

Les estacions catalanes d'esquí nòrdic, per la seva banda, no preveuen situacions de risc, ja que en no haver-hi remuntadors no es produeixen cues i a més els practicants estan molt dispersos. Això fa preveure que aquest tipus d’instal·lacions tinguin una ocupació igual o superior a la dels darrers anys.

Més informació:
Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                              www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                      973 69 62 64                              www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)                973 62 40 58                              www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                    973 62 11 99                              www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)                   973 49 23 01                              www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                    973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                              973 29 30 51                              www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)              973 29 31 00                              www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)               973 29 80 15                              www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                              www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)         686 97 87 30                              www.refugigallfer.com
Tot Nòrdic                                                973 35 15 11 / 647 93 21 44       www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire                     973 03 27 00                              www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme                                973 24 54 08                              www.aralleida.cat