ACTE DE LLIURAMENT DELS GUARDONS ALS GUANYADORS DEL 31è PREMI TURÍSTIC INTERNACIONAL “PICA D’ESTATS”


En el decurs de l’acte, que per causa de la pandèmia s’ha celebrat de manera virtual en format televisiu, es va anunciar que a primers del 2021 es convocarà la 32a edició del certamen.


Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, va afirmar en el decurs del lliurament dels guardons del 31è Premi Turístic Internacional “Pica d'Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, que “en aquest acte hem pogut veure el potencial turístic de les Terres de Lleida a través d’uns ulls enamorats del nostre territori. Aquest amor per les nostres comarques és clau per a l’èxit del premi.” Talarn va fer menció de l’excel·lència “dels nostres paisatges i dels serveis que ofereixen milers de lleidatans i lleidatanes amb l’objectiu que uns altres ulls s’enamorin de les nostres terres i d’unes propostes d’oci, cultura, restauració i respecte al medi ambient que converteixen el fet de fer turisme a Lleida i el Pirineu en una experiència inoblidable que convida a repetir”.

Durant l’acte, que enguany –excepcionalment i per respectar els protocols sanitaris– s’ha desenvolupat de manera virtual i en format televisiu, el president de la Diputació va fer també un balanç positiu de la campanya d’estiu i va afirmar que “l’esforç de l’empresariat i l’acompanyament de les administracions permeten el gaudi turístic amb totes les garanties higièniques i de preservació de la salut; ho hem pogut comprovar aquest estiu i és motiu d’orgull saber que els turistes han respost amb confiança a la tenacitat que ha demostrat el sector”. Respecte a la d’hivern, va manifestar que “estem convençuts que la campanya serà igualment reeixida dins del context que ens toca viure”.

Per la seva banda, Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme, va dir que “ara més que mai, condicionats per aquesta situació tan atípica que afebleix l’activitat turística i l’economia en general, totes les iniciatives adreçades a difondre els atractius de les contrades lleidatanes, com és el cas d’aquest guardó, tenen un indubtable valor afegit. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida sabem que aquest premi és una manera efectiva de contribuir al desenvolupament econòmic de la nostra terra”, va reblar.

La vicepresidenta del Patronat va anunciar també que, per causa de l’actual conjuntura sanitària, la 32a convocatòria serà especial i que podran concórrer al certamen els treballs publicats o emesos des del 19 d’octubre de 2019 fins al final de la pròxima convocatòria, que anirà de la tardor d’enguany a la tardor del 2021.

En el decurs de l’acte van intervenir també els membres del jurat i els guanyadors dels diversos apartats del premi. El jurat va destacar la qualitat dels treballs presentats i l’alta participació internacional en aquesta edició del certamen, com també la riquesa paisatgística, patrimonial i gastronòmica de la demarcació lleidatana.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, va incidir en l’enorme responsabilitat que comporta presidir el jurat d’un premi tan consolidat i de tant prestigi, al qual concorren treballs d’una gran qualitat, i va aprofitar per felicitar el Patronat de Turisme per aquests 31 anys d’història del concurs.

L’acte es va emetre en directe per Lleida TV i es va poder seguir en directe via YouTube al canal www.youtube.com/ARALLEIDATV.

Els premiats
Cal recordar que enguany el premi d’Internet ha obtingut el Premi especial del jurat (dotat amb 10.000 euros) pel treball “Els artistes van en tractor”, de la videoartista Sara Boldú, publicat al web https://saraboldu.wixsite.com/artistesambtractor l’octubre del 2019; el premi de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Castells per la província de Lleida, escrit per Daniel Romaní, amb fotografies de Santi Iglesias i publicat l’agost del 2019 al diari Ara; el premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Penelles, un poble que torna a pintar”, escrit per Joaquim M. Pujals, amb fotos de Josep Cano i publicat a la revista Descobrir Catalunya el juny del 2019.

El premi de Televisió (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “David contra Goiat”, d’Eugenia Basauli i Eduardo Laplaza, emès el desembre del 2018 al programa “El Escarabajo Verde” de TVE; el premi de Premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Una terra dai gusti forti” ('Una terra de gustos forts'), escrit per Riccardo Lagorio i Andrea Deotto i publicat l’octubre del 2019 a la revista italiana Dove; el premi al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a Carles Claraco per una sèrie d’espectaculars fotografies que il·lustren el reportatge “La Porta del Cel: travesía por el Pirineo más salvaje”, publicat l’abril del 2019 a El Mundo de los Pirineos; el premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge “Els secrets de la 'city' de Lleida”, escrit per Roser Banyeres, amb fotografies de Rafa Ariño i publicat el 3 de març de 2019 al suplement Lectura del diari Segreel Premi de Ràdio va quedar desert.

El certamen ha rebut en aquesta edició un total de 224 treballs, dels quals 51 corresponen a premsa internacional, la xifra més alta de participació estrangera registrada fins ara i, en conjunt, el segon millor registre en tota la història del guardó periodístic.

El jurat del 31è Premi "Pica d'Estats", que es va reunir el 8 de febrer per decidir els treballs guanyadors, ha estat format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat. N'han format part com a vocals els periodistes Josep Lluís Cadena, director de Ràdio Lleida-Cadena Ser; Francesc Canosa, director de La Mira Magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal "Aquí, amb Josep Cuní" de SER Catalunya; Pepa Fernández, directora i presentadora del programa “Las Mañanas” de RNE; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, exdirector d’El Periódico de Catalunya; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Francesc Guillaumet, director del diari La Mañana; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET), i la periodista Mònica Terribas. Com a secretari del jurat ha actuat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat