LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU LLEIDATÀ ULTIMEN ELS PREPARATIUS PER INICIAR LA CAMPANYA


Els 11 complexos hivernals del Pirineu de Lleida enllesteixen els preparatius per tenir les pistes i les instal·lacions a punt per a una temporada 2020-2021 que, segons les previsions, arrencarà a primers de desembre.


Els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb una millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments. Enguany, tanmateix, la pandèmia ha frenat algunes inversions en equipaments, inversions que en part s’han redirigit a garantir la seguretat sanitària de treballadors i clients. Algunes estacions ja han avançat les novetats per a aquesta sessió.

Baqueira Beret disposarà d’una nova bassa d'aigua, alimentada pel riu Forcalh, que dotarà l’estació de més capacitat per fornir de neu artificial el sector de Beret. Seran uns 200.000 metres cúbics d'aigua més per garantir la neu al llarg de tota la temporada.

El complex de la Val d'Aran i Valls d'Àneu, que disposa de 115 pistes, 167 quilòmetres esquiables i 36 remuntadors, ha fet la posada a punt de les instal·lacions per a la temporada d'hivern 2020-2021 tant amb els habituals treballs en pistes com en els establiments interiors, per tal que l'estació sigui segura per a clients i treballadors en l’àmbit sanitari. Es preveu obrir les 4 àrees (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver) la primera setmana de desembre, sempre que les condicions ho permetin.

Per oferir la màxima seguretat i rapidesa en els tràmits dels forfets s'ha millorat l'app mòbil integrant el BaqueiraPASS i també s'introdueix un forfet recarregable que permetrà de manera fàcil i còmoda la recàrrega online dels dies d'esquí, la qual cosa evitarà traslladar-se físicament a les taquilles cada vegada que es puja a pistes.

Altres treballs efectuats sobre el terreny han estat el manteniment de remuntadors, edificis, màquines i pistes que asseguren una obertura de temporada cada vegada més àmplia, ja que l'objectiu d'aquest hivern, si les condicions meteorològiques acompanyen, és apropar-se el màxim als 167 km de traçats disponibles al llarg de Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver.

D'altra banda, s'ha fet un pas important en la digitalització dels tràmits incorporant el BaqueiraPASS a l'app mòbil de Baqueira (disponible en iOS i Android) de manera que podrà recarregar còmodament el forfet evitant passar per oficines. A més, aquest hivern també s'introdueix el forfet recarregable, que permet als clients que no tinguin BaqueiraPASS recarregar en línia sense passar per taquilles.

Boí Taüll té 45 quilòmetres esquiables (repartits en 43 pistes i 2 itineraris), una pista exclusiva de trineus, 11 remuntadors i un snowpark amb cinc zones de diferents nivells. Un any més s’ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial).

Cal recordar que el complex ha passat a formar part del Grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el qual invertirà en els propers deu anys 13,5 milions d’euros per renovar instal·lacions elèctriques, telecadires, neu artificial i aparcaments (no és previst que creixi el domini esquiable).

Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades també per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han fet diferents treballs de manteniment i han planificat els preparatius per poder obrir l’1 de novembre, si hi ha prou neu.

Enguany Port del Comte ha centrat els seus esforços en assegurar les condicions per a l'esquí. Per a aquesta temporada ha potenciat el sembrat de les pistes, que assegura que amb un gruix mínim es pugui esquiar amb seguretat, a més de no trobar pedres o altres elements en els traçats. Al mateix temps s'ha reforçat el sistema de neu artificial: l’estació d'esquí de Port de Comte disposa actualment de 256 canons de neu artificial, n’ha sumat 5 unitats més aquesta temporada. Seran de baix consum, perquè una altra de les iniciatives que han abraçat els responsables d'aquest complex hivernal és la sensibilitat a l'entorn i ser el més ecològics que es pugui.
La previsió de l’estació del Solsonès, que té 39 pistes, 17 remuntadors i 50 quilòmetres esquiables, és obrir pel pont de la Puríssima, tot i que si les condicions climàtiques ho permeten podria ser fins i tot abans.

Esquí nòrdic
Els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals de gran bellesa, amb el valor afegit que les característiques d’aquest tipus de disciplina aporten una gran seguretat en l’àmbit sanitari. En aquest sentit, les estacions d’esquí nòrdic confien en atreure el turisme de proximitat que vol fer esport sense grans aglomeracions.

Les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera ofereixen més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes. Els complexos exclusivament de nòrdic, agrupats sota la marca Tot Nòrdic, obriran les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin, probablement el mes de desembre, cap al pont de la Puríssima.

Les estacions de nòrdic, que es preparen per obrir el desembre, han aprofitat l’estiu per fer tasques de manteniment i de millora dels circuits tant d’esquí com de raquetes. També han invertit en renovació de material i millora de la senyalització i condicionament dels edificis de serveis.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                              www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                      973 69 62 64                              http://www.boitaull.cat/ 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)                973 62 40 58                              www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                    973 62 11 99                              www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)                   973 49 23 01                              www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                    973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                              973 29 30 51                              www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)              973 29 31 00                              www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)               973 29 80 15                              www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                              www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)         686 97 87 30                              www.skipallars.cat
Tot Nòrdic                                                973 35 15 11 / 647 93 21 44       www.totnordic.com
Patronat de Turisme                                973 24 54 08                              www.aralleida.cat