LA TARDOR A LLEIDA CONVIDA A LES ESCAPADES MÉS TRANQUIL·LES I SUGGERENTS


Durant aquests mesos de transició entre l’estiu i l’hivern els boscos d’alta de muntanya ofereixen un espectacle de colors sorprenent i les comarques de la plana conviden a visitar monuments històrics i a tastar els millors productes de la terra.


Una proposta perfecta per a la tardor és la visita als ponts medievals de la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà, utilitzats pels antics habitants de la zona de per desplaçar-se. Es pot plantejar una ruta a peu o en cotxe des de Ribera de Cardós a Tavascan (13 quilòmetres en total). Envoltats per boscos que assoleixen uns intensos colors grocs, ocres i vermells a la tardor, l’itinerari creua poblets tradicionals d’alta muntanya tot reseguint el riu Noguera de Cardós.

La ruta surt de Ribera de Cardós, poble que alberga l'església romànica de Santa Maria i assoleix al pont de Cassibrós, amb un sol arc de mig punt. Cal creuar el nucli de Cassibrós, amb l'església romànica de Sant Andreu, i seguir el riu fins als pobles d’ Ainet de Cardós i Arròs de Cardós. El segon pont, el de la Mare de Déu, dóna accés a la pista que duu al pont de Lladrós, des d'on es continua riu amunt pel marge esquerre. Abans d'arribar a Lladorre hi ha una altra església romànica, Santa Eulàlia de Can Serra, així com el pont de Borito. Cal passar Lladorre i seguir fins a Tavascan, on es pot admirar el Pont Vell, també d’un sol arc de mig punt.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és una altra meravella durant el període tardoral. Gairebé 80.000 hectàrees de les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, amb un total de 15 municipis, formen el parc, el més extens de Catalunya. L’àrea combina una gran diversitat de paisatges propis de l'alta i la mitjana muntanya pirinenques. A la tardor els boscos dominats per arbres de fulla caduca ofereixen un espectacle cromàtic únic, enriquint el paisatge amb infinitat de tonalitats.

Alguns dels millors indrets per gaudir dels colors de tardor entre finals de setembre i principis de novembre al Parc Natural de l’Alt Pirineu són la Vall de Bonabé, la Vall de Noarre, el Pla de Boavi, el Vallat d’Estaon, la Vall d’Esterri de Cardós, la Rebuira, el Bosc de Virós, la Coma de Burg, l’Obaga d’Os de Civís, les Valls de Sant Joan, la Vall de Siarb, amb una diversitat d’espècies arbòries realment sorprenent (l’avellaner, el pi, l’avet, el bedoll, el trèmol, el pollancre, el roure de fulla gran, el roure martinenc, el til·ler, el nabiu, la moixera o el freixe de fulla gran, entre altres).

Baixant a la plana, la Ruta dels Castells del Sió, a la Segarra, és també una alternativa atractiva durant aquesta estació, amb un seguit de fortaleses medievals visitables interiorment (Concabella, Florejacs, les Pallargues, les Sitges, Vicfred i el poble-fortalesa de Montfalcó Murallat) o exteriorment (l’Aranyó, Castellmeià, Ivorra, Montcortés, les Olugues, la Ratera, Vergós Gerrejat o la Torre de Mejanell). Fortaleses que s’aixequen al bell mig d’un paisatge de perfil suau i d’una estètica erma pròpia de la tardor, dominat pels tons ocres i marrons d’aquesta estació.

 A les Garrigues, la tardor s’impregna del color verd de les oliveres, del groc-vermell de la vinya i del gris de la pedra nua. La temporada de recollida de les olives i de la verema és una excusa perfecta per fer una escapada a una comarca de paisatges i poblets propers i acollidors on cooperatives i cellers ofereixen oli i vi de gran qualitat, i on el patrimoni de pedra seca (cabanes de volta, masos, marges, aljubs, pous, etc.) convida a un senderisme tranquil i sense presses. La Mostra Gastronòmica de les Garrigues, del 31 d'octubre al 13 de desembre, pot arrodonir una escapada perfecta.  

Una darrera opció, perquè no, és visitar alguna de les poblacions de l’Associació Pobles amb Encant de Lleida, una iniciativa que per cert va impulsar el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. L’associació és formada per 31 pobles de les comarques del Pirineu i la plana de Lleida amb uns valors urbanístics, arquitectònics o patrimonials remarcables: Arfa, Arsèguel, Castellbó, Organyà, Tuixén i Peramola, de la comarca de l’Alt Urgell; Boí, Durro, Barruera i Taüll, de l’Alta Ribagorça; Prullans, de la Cerdanya; Montsonís, Alòs de Balaguer, Tiurana i Ribelles, de la Noguera; Salàs de Pallars, del Pallars Jussà; Esterri d’Àneu, Àreu, Espot, Gerri de la Sal, la Guingueta d’Àneu, Llavorsí, Tavascan i Tírvia, del Pallars Sobirà; Florejacs i Montfalcó Murallat, de la Segarra; Verdú, Guimerà i Vallbona de les Monges, de l’Urgell, i Canejan i Les, de la Val d’Aran.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat