LA TEMPORADA DE BOLETS ARRIBA AMB RETARD A LES COMARQUES DE LLEIDA


Es preveu una campanya amb una mitjana de bolets ajustada a la mitjana normal, sempre que les condicions climatològiques acompanyin, amb proliferació de rovellons, ceps, rossinyols, camagrocs i agulletes.


La temporada de bolets arriba enguany amb retard a les comarques de Lleida, i estarà molt supeditada a les condicions climatològiques d’aquest mes d’octubre, segons informa el centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona. Les pluges previstes per als propers dies podrien afavorir la producció de bolets a final de mes, sempre que no vagin acompanyades de molt vent (que elimina la humitat i en frena per tant la proliferació) o de molt fred (a les cotes altes amb fortes innivacions on es manté la neu tampoc poden créixer bolets).

Juan Martínez de Aragón, micòleg i investigador del CTFC, explica que en condicions favorables la producció mitjana a la demarcació lleidatana podria situar-se entorn als 65 quilos de bolets per hectàrea, la mitjana habitual en els darrers anys, i bastant per sobre dels 30 quilos per hectàrea de la temporada passada, considerada bastant dolenta. Martínez de Aragón, però, adverteix que enguany les dades sobre el clima varien de setmana en setmana i que això fa molt difícil fer prediccions precises.

Tot i que de moment la producció des de juliol ha estat baixa a la geografia lleidatana, actualment ja es troben alguns exemplars a zones com la Val d’Aran, l’Alt Urgell (en paratges propers al Cadí) o als Pallars, mentre que en comarques com el Solsonès pràcticament encara no n’han aparegut. A la Plana, on solen proliferar bolets com els apagallums o els pebrassos, se n’han trobar molt pocs.

A l’alta muntanya la temporada de bolets acabarà a mitjan novembre, per la neu i les glaçades, mentre que a la resta de comarques dependrà molt de la pluja, tot i que en general es donarà per finalitzada per Nadal.

Quant als tipus de bolet, destaca la (de moment escassa) producció de rovelló, cep, rossinyol, camagroc i agulleta o llengua de bou blanca, les espècies més habituals a Lleida, especialment al Pirineu i Prepirineu.

Les condicions idònies per a la producció de bolets són l’abundància de pluges, temperatures tardorenques (nits més fredes i dies frescs però assolellats), sense vent i una bona humitat a l’aire.

Cal dir que la demarcació de Lleida, pel seu caràcter eminentment rural i per la seva orografia, afavoreix l’aparició d’una gran varietat de bolets silvestres. Durant tot l’any —però molt especialment a l'octubre i al novembre— els boscos i els prats del Pirineu ofereixen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicien la recol·lecció de fongs. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs, moixernons i camagrocs neixen a les diferents comarques de Lleida, especialment a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Solsonès.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/