LA DOP LES GARRIGUES PREVEU UNA BONA CAMPANYA, AMB UNS 4 MILIONS DE PRODUCCIÓ DE GRAN QUALITAT


L’organisme certificador, que engloba 21 cooperatives i un molí d’oli de les Garrigues, el Segrià i l’Urgell, celebra enguany el 45è aniversari.


La DOP Les Garrigues, la primera Denominació d'Origen Protegida (DOP) alimentària reconeguda a l'Estat espanyol, l’any 1975, està d’enhorabona. Enguany celebra el seu 45è aniversari i, a més, preveu una bona campanya, amb una producció d’aproximadament 4 milions de quilos d’oli de gran qualitat, un milió més que el 2019, any marcat per una gran sequera. La quantitat d’oli final dependrà de les pluges dels propers dies, ja que mentre que el 30 % de les 18.000 hectàrees de la DOP té reg de suport (cosa que garanteix una producció òptima), el 70% restant és de secà i depèn fortament de la pluviometria de cada any. La campanya de recollida anirà del final d’octubre al final de gener.

El president de la DOP, Enric Dalmau, ha destacat que la nova temporada de producció i venda d’oli suposarà també una bona oportunitat per visitar i conèixer el territori de la DOP, i ha recordat que “pràcticament el 50 % del nostre oli es compra en origen”.

D’altra banda, ha explicat que la demanda està molt dividida entre els consumidors que prefereixen l’oli verd, fet amb les olives que es cullen més o menys fins a primers de desembre, i l’oli dolç, tot i que els compradors es decanten cada cop més cap al primerenc, més afruitat, amarg i astringent.

Dalmau incideix també en l’èxit de la nova campanya “Te’l portem a casa”, el servei a domicili per a particulars, restaurants i entitats que tenen totes les cooperatives de la denominació. Aquest servei ha permès que les vendes d’oli d’enguany pràcticament no es ressentissin (respecte a les de l’any passat) a causa de confinament.

Actualment, les cooperatives associades venen a moltes comunitats de l’Estat (sobretot del nord de la Península) i a una dotzena de països europeus, com ara Itàlia, França, Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Bielorússia o Romania. El grans reptes de la DOP, en paraules de Dalmau, són incrementar la superfície d’oliveres amb reg de suport i anar substituint la venda d’oli a l’engròs, que encara té una certa importància, per la venda d’oli envasat.

Un territori per descobrir

Els turistes que visiten aquest territori poden combinar l’adquisició d’oli a les cooperatives i molins que hi ha a cada poble de la comarca amb la gastronomia potent de la zona i visites culturals, com ara la fortalesa ibèrica dels Vilars, el castell i el nucli antic d’Arbeca; l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; el Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella; la Sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, i els bonics nuclis antics del Vilosell i Vinaixa, entre d’altres.

L’oli d’oliva verge extra d’arbequina és un producte 100% natural, de gran qualitat, saludable i saborós, que arriba al consumidor amb totes les garanties d’origen i control certificats pel Consell Regulador. Les seves propietats i qualitats naturals en fan un aliment indispensable en la dieta mediterrània, amb nutrients i vitamines molt beneficiosos per a l’organisme. Entre els efectes avantatjosos per a la salut, els estudis demostren que és una saludable font d'antioxidants naturals; és molt ric en àcid oleic, que té un efecte molt beneficiós sobre el colesterol, reduint el nivell de colesterol dolent i augmentant el bo; té molta vitamina E, que protegeix de l’acció dels radicals lliures, evitant l'oxidació que aquests radicals produeixen sobre el nostre cos.

L’oli d'oliva verge extra també està recomanat per a la gent gran, perquè ajuda a prevenir l'arteriosclerosi i els seus riscos, i per als infants, perquè estimula el creixement i afavoreix l'absorció del calci i la mineralització, ajudant al creixement i enfortiment dels ossos. El seu consum contribueix a facilitar la digestió perquè estimula la vesícula biliar i, a diferència d'altres greixos sòlids, l'oli d'oliva no carrega el fetge ni el pàncrees durant la digestió i l'assimilació. A la cuina potencia el sabor dels aliments i els dona personalitat.

 

Més informació:

DOP Les Garrigues
Tel. 973 28 04 70
Web: https://olidoplesgarrigues.com/