RECTA FINAL DE LA TEMPORADA D’ESPORTS D’AVENTURA


El sector del turisme actiu i els esports d’aventura clourà la temporada el 15 d’octubre amb un bon balanç pel que fa a juliol, agost i setembre. L’inici tardà de la campanya, que normalment comença el mes d’abril i enguany s’ha iniciat el juny per culpa de la Covid-19, feia preveure un any molt dolent, però l’excel·lent funcionament del mes d’agost ha salvat la temporada.


Segons Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, “tot i ser una temporada atípica, difícil de valorar, cal reconèixer que els tres mesos centrals de l’estiu han estat bons, especialment l’agost, que ha superat les expectatives”. Dolcet afirma que “la previsió a primers d’estiu era assolir un 25 % dels serveis efectuats el 2019, mentre que al final sembla que arribarem al 35 o 40 %”.

Dolcet ha assenyalat que l’esforç que ha fet el sector per aplicar rigorosament els protocols sanitaris “ha donat confiança a l’usuari, que ha vist que les nostres activitats eren del tot segures”. En línies generals, ha afegit, es tracta d’una clientela familiar, de proximitat (bàsicament catalana, amb un petit percentatge de visitants de Madrid, el País Basc i València) i que en molts casos –i això és un factor positiu– “són practicants d’esports d’aventura no habituals, que en no poder viatjar fora han optat per provar activitats noves dins del territori, i que potser en el futur tornaran”.

Amb unes 128 empreses de turisme actiu (82 a la zona del Pirineu i el Prepirineu i 46 a la Plana de Lleida), la demarcació de Lleida continua essent el gran referent estatal del sector del turisme actiu i els esports d’aventura. El producte estrella és el ràfting, seguit per activitats com el descens de barrancs, en l’àmbit de l’aigua; el trekking, el senderisme, la BTT o l’hípica, en l’àmbit terrestre; i el parapent, l’ala delta o el globus aerostàtic, en l’àmbit de les disciplines aèries. En total són una cinquantena d’activitats pensades per a tots els públics i totes les edats.

Les novetats de les darreres temporades, un èxit

El recorregut sense interrupcions d'uns 50 km al riu Noguera Pallaresa habilitat l’any passat per a la pràctica del ràfting ha tingut una acollida excel·lent per part dels practicants d’aquesta disciplina. El condicionament de l’anomenat salt de la presa d'Hostalets de Sort, actuació que ha permès donar continuïtat a la navegabilitat, és, a més, un dels punts més espectaculars del descens fluvial. El tram, apte per a la navegabilitat de barques de ràfting i caiac, entre d’altres embarcacions, està comprès entre la zona de Llavorsí (a la comarca del Pallars Sobirà) i la zona de la Figuereta de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà).

Igualment, ha funcionat força bé aquest estiu el Bungee Jumping de la Llosa del Cavall, que amb 122 metres d’altura és un dels millors salts del món en corda (bungee jumping). La temporada es va iniciar el juliol i finalitzarà l’octubre, amb una durada total de 4 mesos. Inaugurat l’any passat, l’equipament està situat a la presa de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord (comarca del Solsonès). Es tracta de la tercera plataforma situada en una presa més alta del món i és considerada com una de les 10 millors plataformes del planeta pel que fa a l’espai natural i paisatgístic que l’envolta i a la panoràmica que ofereix als usuaris.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat