OLI, VI, BOLETS I FORMATGES, ELS SABORS DE LA GASTRONOMIA LLEIDATANA DE TARDOR


Els productes de temporada protagonitzen festes, fires i el receptari dels restaurants de la Plana i del Pirineu.


Amb l'arribada de la tardor, les propostes gastronòmiques dels restaurants de les comarques lleidatanes de la Plana i del Pirineu miren cap als receptaris tradicionals de temporada amb l'oli, el vi, els bolets i els formatges com a ingredients estrella. Uns productes que protagonitzen un ampli ventall de fires i festes, entorn de la cuina "quilòmetre 0", i que fan de la tardor una de les èpoques més gastronòmiques per assaborir Lleida.

En molts indrets de la Denominació d'Origen Costers del Segre, que disposa de set subzones (Artesa, Garrigues, Pallars, Segrià, Urgell, Valls del Riu Corb i Raimat), la verema s'allarga fins a mitjan octubre. La major part d'aquests cellers formen part de la Ruta del Vi de Lleida i ofereixen activitats per descobrir els vins locals al moment de major efervescència de la verema. Fins i tot, durant la nostra visita als cellers i un cop finalitzada la collita del raïm, podem gaudir de l'aroma de les fermentacions que, des de les sales de vinificació, envaeixen l'espai, tot anunciant-nos la transformació del most en vi.

El tast dels vins de Lleida no deixa indiferent. Vins continentals, frescos i amb una molt bona concentració aromàtica. La riquesa varietal de raïm amb què treballa Costers del Segre; les diferents maneres d'elaboració, segons cada celler, i les peculiaritats climatològiques i del terrer de cada subzona, garanteixen que cada copa ens reservi sorpreses i descobriments diferents.

El primer raig i l’oli verd
L'oli és un altre dels productes de tardor que mantenen el protagonisme gastronòmic durant tot l'any. Però és només a començament de campanya, entre la fi de setembre i primers d'octubre, quan es pot tastar el conegut com a "oli verd" en la seva màxima expressió.

Aquest suc d'oliva primerenc, verge extra, es fa amb olives que encara no han madurat i, tradicionalment, es feia només quan s'havia acabat l'oli de la temporada anterior i encara no havia madurat el de la següent. Antigament, el sabor amarg o picant predominant d'aquest oli sobre el gust afruitat era considerat un defecte, ja que en el tast de l'oli es valora positivament l'equilibri entre aquests tres sabors. Però, amb els nous gustos, cada vegada es valoren més aquests punts de verdor i són molts els molins del territori que fan aquesta premsada en verd per embotellar uns quants litres primerencs d'aquest suc. La temporada continuarà durant el mes de novembre amb molts mercats i festes locals que celebren la collita i l'arribada del primer raig.

Visitar els molins de les Garrigues, el Segrià sec o alguns punts de l'Urgell (inclosos en les denominades Garrigues històriques), o els nous molins de la Noguera, l'Urgell o el Pallars, representa una gran oportunitat per descobrir aquest producte natural i bàsic de la dieta mediterrània i omplir el rebost de casa amb l'oli de l'any. Lleida disposa de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues, primera denominació d'oli reconeguda a l'Estat.

El vi i l’oli de les Garrigues compartiran taula en la 26a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, durant els caps de setmana del 31 d'octubre al 13 de desembre. El Consell Comarcal de les Garrigues organitza aquestes jornades en les quals els restaurants locals ofereixen menús, amb preu tancat, amb l'oli com a protagonista de les elaboracions i acompanyats pels vins de la DO Costers del Segre, subzona Garrigues.

Bolets i mostres gastronòmiques

Les comarques lleidatanes, en general, i les del Pirineu, en especial, són riques en tota mena de bolets de tardor com rovellons, ceps, múrgoles, rossinyols, carreretes, moixernons, fredolics, camagrocs, llenegues blanques i negres... I en donen fe les diferents manifestacions d'aquesta temporada com les Jornades Gastronòmiques km 0 de l'Alta Ribagorça (de l'1 d'octubre a l'1 de novembre); les Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès (del 17 d'octubre al 30 de novembre), i les Jornades Micològiques del Pallars Jussà, que són el marc de la Fira Boletus d'Isona (25 d'octubre) i de Boletast. Tot un programa d'activitats i propostes per gaudir de la cuina del bolet aquesta tardor.

D'altra banda, tant la Plana de Lleida com les comarques de muntanya acullen un gran nombre de formatgeries artesanals que conviden a visitar i degustar els seus productes. Del 16 al 18 d'octubre, durant la Fira de Formatges Artesans del Pirineu en el marc de la Fira de Sant Ermengol, la Seu d'Urgell n'esdevé el punt de trobada. Tot i que la pandèmia de la Covid-19 obliga a replantejar les activitats i el programa, aquests dies són ideals per conèixer l’ampli ventall de formatges que es fan a banda i banda del Pirineu i, concretament, a les comarques lleidatanes de muntanya. Els restaurants de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell també inclouen, de manera destacada, els formatges del país en els seus menús de tardor.

El Pintxo Pote de la Val d'Aran (Vielha, els dimarts; Bossòst, els dijous, i Les, els divendres) es manté també durant les setmanes de tardor com una oportunitat d'assaborir i degustar la cuina de temporada en miniatura d'aquests establiments.

A la Plana, a Almenar (Segrià), la Sala Polivalent del poble acull el tradicional Firatast, els dies 24 i 25 d'octubre, on cuiners i cuineres de la població ofereixen degustacions que van des del receptari més tradicional a les propostes més creatives.

D'altra banda, l'Ajuntament de Tremp també celebrarà la Fira del Codony, prevista per al 31 d'octubre; una bona oportunitat per tastar aquest producte tan arrelat al Pallars Jussà.

Text: Rafa Gimena

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat