LA DO COSTERS DEL SEGRE AFRONTA UNA VEREMA AMB MENYS QUANTITAT PERÒ DE MOLT BONA QUALITAT


Els efectes del míldiu poden rebaixar fins al 40% la producció lleidatana, tot i que les condicions climàtiques d’enguany pronostiquen una bona qualitat del producte. D’altra banda, la verema ve acompanyada d’un seguit de trobades festives al voltant del vi.


La verema es va iniciar a primers d’agost al celler Raimat amb la recol·lecció de varietats blanques de raïm per al cava, i finalitzarà l’octubre amb la collita de les varietats més tardanes com la garnatxa o la carinyena. En total, es colliran al voltant de 18 milions de quilos de raïm, aproximadament un 40% menys que l’any 2018 per causa de la forta afectació del fong míldiu. Curiosament, aquesta xifra serà similar a la del 2019, any en el qual la sequera també va reduir molt la producció.

Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, considera que, malgrat els estralls del míldiu, enguany la qualitat del raïm és “molt bona” i pot donar peu a vins excel·lents. Les varietats més conreades han estat l’ull de llebre, la cabernet sauvignon, la sirà, la garnatxa negra, el 9%, i la macabeu.

Tradicionalment, la demarcació de Lleida acull durant la tardor diverses festes i iniciatives al voltant del món del vi, tot i que enguany algunes trobades s’han suspès per la crisi sanitària o estan pendents de confirmació. Les de més renom són la Festa de la Verema i el Vi de Verdú (l’Urgell) i la Festa del Vi de Lleida (el Segrià). D’altra banda, a la Val d’Aran les poblacions de Vielha (els dimarts), Bossòst (els dijous) i Les (els divendres) acullen durant tot l’any la iniciativa enogastronòmica del Pintxo Pote.

L’enoturisme és un sector plenament consolidat a la demarcació de Lleida, amb iniciatives com la Ruta del Vi, promoguda per una associació destinada a estructurar i promocionar una experiència turística que convida a compaginar la visita a cellers de la DO Costers del Segre i altres activitats de lleure i culturals amb degustacions gastronòmiques a diversos restaurants de Lleida i pernoctacions en allotjaments (hotels i cases rurals) de la demarcació situats dins de les diferents subzones de la denominació. La Ruta del Vi disposa de 17 cellers, a més d’una setantena d’empreses entre restaurants, hotels i empreses d’activitats turístiques.

Constituïda l’any 1986, la DO Costers del Segre té una superfície de vinya de 4.000 hectàrees i 36 cellers que elaboren 250 referències diferents i que estan distribuïts en set subzones: Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Vall del Riu Corb.

La DO Costers del Segre guanya mercat
Segons l’últim informe Nielsen 2019 que encarrega anualment l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), el creixement en l’últim any de la DO Costers del Segre ha estat de gairebé el 12%, cosa que situa la DO lleidatana en la quarta catalana més consumida a Catalunya, per darrere de la DO Catalunya, DO Penedès i DO Terra Alta.

Segons l’informe, l’evolució anual de les vendes de vi amb DO Costers del Segre a Catalunya ha anat augmentant progressivament en els últims anys, amb unes vendes de 1.627.000 litres el 2017, 1.650.000 el 2018 i 1.846.000 el 2019, fins a aconseguir la quota de mercat en volum del 3,2%.

Quant a les vendes als canals d’alimentació i a l’hostaleria, als supermercats la DO Costers del Segre augmenta dos punts la seva quota de mercat, passant del 3,2% al 3,4%, mentre que als restaurants assoleix una quota del 2,9%, superant el 2,6% del 2018.

 

Més informació:

DO Costers del Segre
Tel. 973 26 45 83
Web: www.costersdelsegre.es/ca