LLEIDA, TERRA DE CASTELLS


La demarcació de Lleida ofereix un ric patrimoni monumental pel que fa a l’àmbit dels castells, amb unes 300 fortaleses, bàsicament medievals però també renaixentistes, una vintena de les quals obertes al públic.


Un dels llegats més impressionants del període de lluita entre cristians i musulmans (segles X, XI i XII) són els castells de frontera, construccions militars destinades a facilitar la defensa i conquesta del territori enemic, com també el control del propi. La majoria d’aquestes fortificacions, moltes convertides en edificis residencials, són a la plana de Lleida, encara que també en trobem exemples interessants al Prepirineu i fins i tot al Pirineu.

La comarca de la Segarra és una de les més destacades en aquest capítol, amb més d’una vintena de fortaleses medievals, moltes de les quals obertes al públic. Actualment el turista pot gaudir de visites guiades a sis construccions: Concabella, Florejacs, les Pallargues, les Sitges, Vicfred i Montfalcó Murallat, que de fet és un poble-fortalesa.

El castell de les Pallargues destaca pel monumental arc gòtic de la façana principal, l’escala noble i la sala capitular. Els seus propietaris promouen diverses rutes que inclouen altres fortificacions segarrenques, el parc arqueològic de Guissona, Montfalcó Murallat i diferents indrets llegendaris, a més de visites nocturnes amb tastets de beuratges medievals.

El castell de Concabella és una fortalesa-palau residencial renaixentista que aplega tres exposicions relacionades amb la Segarra: el Centre d'interpretació dels Castells del Sió, el Centre d’interpretació dels Secans de Lleida i l'Espai Manuel de Pedrolo.

El castell de Florejacs destaca per la torre defensiva de 21 metres i pel sorprenent conjunt de mobiliari i objectes antics, com ara joguines, armes i vestits. El castell de les Sitges conserva l’aspecte d’una massissa fortalesa medieval, amb espais com el pati central, la sala noble o la masmorra. El castell de Vicfred llueix l’aparença d’una bella residència senyorial i conté una extensa col·lecció de pintura, tapissos, armes, instruments musicals i vestuari.

En l’apartat de construccions militars tenim també la torre de Vallferosa, de 33 metres, una de les estructures defensives del segle X més interessants d'Europa.

A més dels esmentats, també es poden visitar exteriorment els castells de l’Aranyó, compacte i amb una vigorosa torre quadrada, lloc de naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo; Castellmeià, construcció en forma de tortuga isolada entre camps de conreu; Ivorra, del qual resten una vistosa torre circular i una profunda cisterna; Montcortès, enorme edifici presidit per dues colossals torres bessones; les Oluges, de façana renaixentista, amb una gran torre quadrada; la Ratera, el singular aspecte del qual deriva del seu doble ús com a residència i molí fariner; Vergós Guerrejat, convertit en elegant casa senyorial, i la Torre de Mejanell, transformada en casa rural.

Cal dir que el Consell Comarcal de la Segarra i l’Ajuntament de Plans de Sió han creat la ruta turística dels Castells dels Plans de Sió, que combina una visita guiada a les fortaleses de Concabella i les Pallargues amb la visita exterior als castells de l’Aranyó, la Ratera i Montcortès.

A l’Urgell destaquen els castells de Montclar, que exhibeix una impressionant mola exterior, el menjador, el saló de música i les masmorres; el castell de Ciutadilla, renaixentista, amb la seva espectacular torre mestra de set plantes; el castell de Verdú, que conserva una torre cilíndrica, cellers, l’olier i el pati d’armes. A la comarca s’aixeca també el Pilar d'Almenara, torre de guaita que és alhora un dels millors miradors de tot l’Urgell.

A la Noguera tenim, entre d’altres, l’emblemàtic castell de Monsonís, amb la superba torre d'homenatge, el preciós finestral d'estil gòtic a la façana principal i les àmplies dependències senyorials; el castell de la Ràpita, amb dues grans torres i coronat per merlets, i el castell d’Àger, que forma un bonic conjunt amb la col·legiata de Sant Pere.

Pel que fa a les Garrigues, hi trobem –per esmentar algun exemple– el castell de l’Espluga Calba,amb finestres geminades a les façanes i una galeria superior d'arcs de mig punt fets amb llosetes de pedra sense picar, o el castell de la Floresta, edifici gòtic convertit en palau residencial molt ben conservat.

A la comarca del Segrià, i més concretament a la capital, Lleida, destaquen el castell templer de Gardeny, que acull visites guiades i activitats de recreació històrica, i el castell del Rei, al Turó de la Seu Vella, amb una espectacular vista sobre la ciutat. El castell d’Albatàrrec és un palau renaixentista amb detalls curiosos com les petites torretes circulars sobre unes mènsules còniques.

Al Pallars Jussà excel·leixen el singular castell de Mur, de planta triangular, amb els angles arrodonits, que conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals i la torre mestra, de 16 metres d'alçària, i el castell de Llordà, un dels millors exemples d'arquitectura residencial d'època altmedieval conservats a Catalunya. Ambdós acullen visites guiades.

Al castell de Sort, al Pallars Sobirà, hi trobem la façana que formava part del palau gòtic amb un portal adovellat a la planta baixa, una gran espitllera al seu costat i dos finestrals gòtics geminats de tres arcs lobulars.

Al Solsonès podem esmentar construccions com la torre d’Ardèvol, una estructura de guaita rectangular de l’antic castell, probablement anterior al segle XI, o el Castellvell d’Olius, del qual resten la muralla, algunes torres i la petita església gòtica del santuari de la Mare de Déu del Remei.

A la Val d’Aran, el castell de Gessa, d'època renaixentista, conserva una notable torre circular d'ús defensiu en un angle.

Cal dir que Florejacs, Les Sitges, Montclar, Montsonís i Vicfred formen part de l’associació Castells de Lleida, que ofereix també allotjaments i activitats rurals de tot tipus, des d’experiències al Parc Astronòmic Montsec, passejades pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i visites a cellers fins a excursions en parapent, en globus, en 4x4, a cavall o en bicicleta.

 

Més informació:

Castells de Lleida
Tel. 973 40 02 65
www.castellsdelleida.com

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat