EL PIRINEU LLEIDATÀ, MARC PRIVILEGIAT PER GAUDIR DE LA BRAMA DEL CÉRVOL


Els amants de la natura, i especialment de la fauna salvatge, tenen una cita obligada durant l’època de la tardor. La brama del cérvol és una curiosa cerimònia sonora que té el seu escenari ideal en els paratges del Pirineu i el Prepirineu lleidatans.


Espais com els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i especialment la Reserva Nacional de Boumort acullen entre mitjan setembre i mitjan octubre l’anomenada brama del cérvol, període en què els mascles es disputen les femelles i creen els seus propis harems, bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d'orina i rascant els troncs amb la cornamenta. En aquesta època els cérvols dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l'harem i no paren de perseguir-se i lluitar amb la resta de mascles competidors, fet que els acaba provocant un desgast notable al final de la temporada de zel. 

La brama del cérvol ha esdevingut en els darrers anys un atractiu turístic de primer ordre al Pirineu lleidatà. A Boumort, a fi de facilitar al visitant l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva (situada a la comarca del Pallars Jussà) amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. Cal remarcar que es limita l'accés públic a determinades zones de la reserva, on només es podrà anar-hi amb qualsevol de les empreses autoritzades per la Reserva Nacional de Caça del Boumort.

Es pot visitar la reserva per compte propi amb 4x4, seguint 4 rutes recomanades amb els seus punts d’interès indicats en un plànol, o per mitjà d’una visita amb una empresa de guiatge autoritzada, que és la millor manera de gaudir de l’experiència amb total tranquil·litat i sense perjudicar la fauna. Per a la temporada de brama del cérvol 2020 s’ha habilitat una zona reservada exclusivament per a visites guiades.

L’Estació Biològica del Pallars Jussà ofereix també el servei d’interpretació de la brama del cérvol a Boumort d’un guia especialista que, situat en un punt estratègic, facilita als visitants les claus per gaudir de l’experiència. Aquest servei només funciona els caps de setmana, de mitjan setembre a mitjan octubre.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’empresa Obaga, que es dedica a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. L’empresa proposa una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre. També promouen excursions a la brama del cérvol entitats com Món Natura Pirineus i Ramat de Camins.

A les valls d’Àneu s’han habilitat punts d’observació gratuïts a les Ares (Port de la Bonaigua), Alós i Gavàs.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, per al 26 de setembre s’ha programat una sortida guiada per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat guiada anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà.

Entre les activitat d’ecoturisme que ofereixen les comarques de Lleida tenim l’observació d’aus (birding), l’observació de fauna (cérvols, voltors, llúdrigues, linxs i ossos), rutes senderistes temàtiques, activitats astronòmiques (com les que ofereix el Centre d’Observació de l’Univers d’Àger) o la visita als paisatges geològics singulars del Geoparc Orígens a la conca de Tremp-Montsec, entre d’altres.

 

Més informació:

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat 

Estació Biològica del Pallars Jussà
Tel. 606 14 48 95
Web: http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51

Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Tel. 973 69 61 89
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Obaga
Tel. 619 93 82 67
Web: www.obagaactivitats.cat