LES COMARQUES DE LLEIDA VIURAN UNA DELICIOSA TARDOR GASTRONÒMICA


Amb els productes de proximitat com a protagonistes absoluts, les jornades i mostres gastronòmiques seran (si la conjuntura sanitària no ho impedeix) un dels principals atractius turístics a la plana i al Pirineu de Lleida.


Els productes de la terra, de proximitat i de qualitat seran les estrelles d’una època ideal per gaudir de grans esdeveniments gastronòmics d’una forma relaxada, amb bona climatologia i envoltats d’un paisatge vestit amb els matisos subtils i els colors colpidors de la tardor. Els organitzadors de tots els esdeveniments gastronòmics que tindran lloc aquests mesos han adaptat les propostes a la situació sanitària actual per garantir als participants una experiència satisfactòria i segura.  

El Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça portarà a terme les II Jornades Gastronòmiques Km 0 de l’1 d’octubre a l’1 de novembre amb la participació de set restaurants de la comarca que oferiran menús especials elaborats amb productes de proximitat. Amb la finalitat de promoure la gastronomia de la comarca, els restaurants oferiran plats cuinats amb productes procedents de la terra i de la ramaderia de la zona com ara carn de vedella, formatge artesà, verdures, maduixes, etc. Cal dir que alguns establiments oferiran els menús tots els dies, mentre que altres ho faran els caps de setmana.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 17 d’octubre al 30 de novembre les XVI Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès, iniciativa plantejada també amb l’objectiu de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Els restaurants participants oferiran plats, tapes i menús micològics partint d’una cuina amb arrels tradicionals, però alhora creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo. Les jornades s’inauguraran el 17 d’octubre dins del marc de la celebració de la 13a Fira del Solsonès i la 4a Fira Ecològica de Solsona. Suprimits enguany els tastets de bolets i productes de proximitat per raons sanitàries, els visitants rebran en canvi lots amb tastets de creacions dels restaurants locals i productes alimentaris artesanals, inclosa cervesa de la zona.

Del 31 d’octubre al 13 de desembre el Consell Comarcal de les Garrigues organitza la 26a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, iniciativa destinada a promoure i donar a conèixer la cuina d’aquesta comarca, que es caracteritza per la producció d’un dels millors olis d’oliva verge extra del món. Els restaurants acompanyaran els àpats amb oli d’oliva verge extra de les Garrigues i vins de la zona. Els menús es poden degustar els dissabtes al migdia i a la nit, i els diumenges al migdia. El Consell Comarcal sortejarà, entre els comensals de cada restaurant, uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc.

La Fira del Codony de Tremp tindrà lloc el 31 d’octubre en un format reduït i adaptat a les actuals circumstàncies sanitàries. És la única fira al món  dedicada amb aquest fruit tant característic i alhora desconegut a les nostres contrades.

Els caps de setmana del mes d’octubre (les dates exactes estan encara per concretar) es desenvoluparan les XIX Jornades Micològiques del Pallars Jussà, que enguany tindran un caràcter bàsicament virtual i que poden incloure alguna activitat presencial com ara sortides al bosc. Les jornades són el marc de la Fira Boletus d’Isona (25 d’octubre), que aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal, i del 5è Boletast (data per concretar), un tast de cerveses artesanes i de productes de proximitat acompanyat per un grup de música.

Quant a la 26a edició de la Fira de Sant Ermengol, es farà del 16 al 18 d’octubre a la Seu d’Urgell conjuntament amb la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, tot i que l’organització està ultimant encara el programa d’actes en funció de l’evolució de la Covid-19. Tradicionalment, la mostra d’artesans formatgers del Pirineu inclou el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, l’Aula de Tast, jornades tècniques i taules rodones, entre d’altres propostes, però enguany l’Ajuntament de la Seu d’Urgell està valorant encara quines activitats es mantindran. Paral·lelament a la fira, diversos restaurants de la Seu ofereixen menús elaborats a base de formatges artesans en una iniciativa promoguda per l‘Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell.

A la comarca del Segrià una destacada cita gastronòmica de tardor la trobem a Almenar, amb la Firatast, que enguany arriba a l’onzena edició. Els dies 24 i 25 d’octubre diverses cuineres i cuiners de la població elaboraran plats de tot tipus (tradicionals i innovadors), que exposaran a la Sala Polivalent d’Almenar.

Finalment, a la Val d’Aran es porta a terme durant tot l’any el Pintxo Pote, una ruta gastronòmica de cuina en miniatura pel casc antic de Vielha (els dimarts), Bossòst (els dijous) i Les (els divendres). Hi participen diferents bars oferint una broqueta amb una copa de vi.

 

Més informació:

Jornades Gastronòmiques Km 0
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 902 10 15 16
Web: www.turismealtaribagorca.cat 

Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès
Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Fira del Codony de Tremp

Ajuntament de Tremp
Tel. 973 65 00 05
Web: https://www.ajuntamentdetremp.cat/ca/coneixer-tremp/fires/fira-del-codony

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Fira de Sant Ermengol i Fira de Formatges Artesans del Pirineu
Tel. 973 35 00 10 
Web: firasantermengol.cat

Pintxo Pote
Tel. 973 64 01 10 / 973 64 51 97
Web: www.visitvaldaran.com