EL PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI REP 560.723 VISITANTS DURANT EL 2019, UN 1,6% MÉS QUE L’ANY ANTERIOR


El Parc Nacional lleidatà, l’únic de Catalunya, assoleix enguany el 65è aniversari i es converteix en un dels espais naturals protegits representatius dels Pirineus.


L’any 2019 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va acollir un total de 560.723 visitants, el que suposa un augment de l'1,6% respecte a l'any anterior i trenca la tendència a la baixa produïda el 2018. Amb aquesta xifra, el parc supera els 500.000 visitants anuals durant cinc anys consecutius i s’afegeix a la tendència positiva que registra el sector turístic en les darreres temporades.

Per sectors, Espot i la Vall de Boí són els municipis que concentren el gruix principal de visitants (72%). La resta es reparteixen per altres zones del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, com també el Pallars Jussà i la Val d'Aran. Pels accessos de l'Aran hi van entrar 64.489 persones i per la Vall Fosca, 28.623. 

El senderisme, en qualsevol dels seus vessants (com ara travesses a l'estil de la Carros de Foc o Camins Vius), i l'alpinisme són les activitats principals, a més del gaudi del paisatge i del patrimoni cultural del territori.

D’altra banda, els guies-interpretadors han acompanyat prop de 2.000 persones en itineraris de natura i educació ambiental de descoberta del parc a través d'activitats amb particulars i escoles del territori. Més de 400 persones han participat també en cursos, jornades i conferències que s'han organitzat als centres d'informació.

Les cases del parc com a centres de recepció, gestió de visites i educació ambiental han registrat també força activitat: la Casa del Parc d'Espot ha atès 22.478 persones i la de Boí, 14.572. L'Ecomuseu Els Pastors de la Vall d'Àssua, situat a la localitat de Llessui, que acull una exposició sobre la ramaderia dels Pirineus, ha assolit les 5.106 visites.

Declarat Parc Nacional el 21 d’octubre de 1955, el parc d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha esdevingut un dels principals actius naturals del Pirineu lleidatà. Amb una superfície de 14.199 ha, més 26.733 ha de la zona perifèrica, aquest espai natural es reparteix entre el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran, constituint la representació més genuïna de l’alta muntanya. El parc és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull.

El parc va rebre l’any 2018 la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, que acredita els 10 municipis del parc com a àrees amb una qualitat del cel nocturn excepcional, en el primer cas, i que garanteix que disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon. L'any passat també es va distingir el parc com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica, la més gran de Catalunya.

L’espai, un referent en la protecció i la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus, com també un motor socioeconòmic estratègic per al desenvolupament de les comarques i els pobles de muntanya, va ser el primer de l’Estat en obtenir la certificació Q de Qualitat Turística, l’any 2006. A més d’aquesta certificació, el parc té altres reconeixements, com les certificacions ambientals EMAS i ISO 14001.

Més informació:

Casa del Parc Nacional de Boí (seu administrativa)
Tel. 973 69 61 89

Casa del Parc Nacional d’Espot
Tel. 973 62 40 36

Web: www.parcsnaturals.gencat.cat/es/aiguestortes