EL CARNAVAL DE SOLSONA CELEBRA EL 50è ANIVERSARI


La festa, que enguany tindrà lloc del 20 al 26 de febrer, inclou activitats singulars com les rèpliques dels gegants, la penjada de l'ase al campanar, el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals.


Declarat Festa d'Interès Turístic Nacional, el Carnaval de Solsona destaca per la seva originalitat. Les rèpliques dels gegants, la penjada de l'ase al campanar, el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals en són elements emblemàtics. Les populars disfresses han estat substituïdes a Solsona per bates de tots colors que porten les diferents comparses i els gegants bojos que ballen al so del Bufi, l'himne del Carnaval.

La periodista de Catalunya Ràdio Mònica Terribas serà una de les convidades d’honor del Carnaval de Solsona, que enguany celebra els 50 anys d’existència amb diverses novetats organitzatives i escenogràfiques. Terribas ha estat nomenada enguany la Mata-ruca d’Honor de la festa, i aprofitarà la seva presència per participar en un programa especial de Solsona FM, la ràdio local. Aquesta edició del Carnestoltes a Solsona se celebrarà del 20 al 26 de febrer.

Quant als actes, més de 50 en total, el divendres 14 de febrer (prèviament al cap de setmana del Carnaval) s’inaugurarà una exposició de fotografies dels 50 anys de la festa solsonina i es farà el concert Simfonies Boges, en què participaran músics com Eduard Gener, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona i Roger Mas. El dissabte dia 15 s'estrenaran els vestits nous dels quatre Bojos, mentre que la Capta dels Geganters es farà l’endemà.

El divendres de Carnaval, 21 de febrer, s'encetarà amb Gegantons a prova, una gimcana per a infants, que també podran gaudir d’un concert a la Sala Polivalent de Pop Per Xics. El dissabte 22 tindrà lloc una altra novetat, el concert a la plaça Sant Joan a càrrec del Torricelli Duo i el Ponny Pisador. El diumenge 23 se celebrarà el Premi Ruc de l'any, en què els solsonins podran votar entre tres candidats. A les contradanses s'estrenaran dues cançons originàries del Carnaval de la República, arranjades per Albert Fontelles.

El mateix diumenge a la nit, el Carnaval acollirà un concert per a adolescents, mentre que el dilluns de Carnaval Infantil acollirà la primera bramada infantil. Durant el concurs de disfresses es premiarà la Individual, la Parella, el Grup i el Muntatge.

L’Associació de Festes del Carnaval de Solsona ha editat també un àlbum de cromos, que és un recorregut dels últims 25 anys de Carnestoltes.

El Solsonès disposa d'una variada oferta turística i d’un ampli ventall d’establiments turístics. L'oferta monumental de la seva capital, Solsona, és àmpliament representada pels museus Diocesà i Comarcal i del Ganivet i Eines de Tall; la catedral, d’estil gòtic; el Palau Episcopal, edifici neoclàssic, o el conjunt arquitectònic del seu centre històric.

També excel·leix la gastronomia, tant a la capital com alconjunt de la comarca, amb una notable presència dels productes de la terra. Hi destaquen els embotits, elaborats de manera artesanal amb carn de porc i tripa natural com el donegal (blanc i negre), la llonganissa, el fuet i també la botifarra negra i la blanca crua; el matói el formatgefresc i curat, productes també artesanals fets amb llet pasteuritzada de vaca, ovella i cabra; les conserves de bolets, un producte natural dels boscos del Solsonès que es conserva de dues formes diferents, esterilitzat i dessecat. Les espècies són típiques de la comarca, i la rebosteria local té la coca, les bales de trabuc o el pastís del Solsonès com a referents destacats.

 

Més informació:

Oficina de Turisme de Solsona
Tel. 973 48 19 13
www.solsonaturisme.com