TAÜLL ENTRA DINS DEL PROJECTE EUROPEU CHARM


El poble de Taüll, a l'Alta Ribagorça, entrarà a formar part d’aquesta iniciativa, que consisteix a crear una ruta transnacional de 10 pobles amb encant en 6 països diferents, els quals ofereixen una setantena d'activitats basades en el patrimoni cultural i natural de zones rurals europees.


L'Agència Catalana de Turisme (ACT) lidera aquest projecte europeu. El seu objectiu és crear fluxos cap a zones rurals o menys turístiques, contribuint d'aquesta manera a descongestionar les àrees i ciutats amb una alta concentració de visitants, com també preservar i promoure el patrimoni històric i tradicional de les àrees rurals, i la seva arquitectura i paisatges a través d'experiències innovadores.

El projecte ha obtingut 533.280 euros de finançament del Programa Europeu COSME, per mitjà de la seva convocatòria de l'any 2018. La iniciativa vol impulsar també la competitivitat del turisme europeu i promoure la imatge d'Europa com a destinació turística global d'excel·lència.

Sònia Bruguera Diego, alcaldessa de la Vall de Boí, municipi al qual pertany Taüll, ha afirmat que la iniciativa, a més de conèixer el patrimoni monumental i natural, “pretén aportar a la persona que ens visiti una experiència vivencial i personalitzada, que li permeti endinsar-se en el tarannà de la vall mitjançant el contacte directe amb la seva gent, les seves activitats i els seus costums”. Bruguera ha afegit que el projecte europeu, que requerirà una col·laboració estreta entre sector privat i públic per crear un producte atractiu i diferenciat, es desenvoluparà al llarg d’un any, fins a mitjans del 2021, i que “beneficiarà no només el poble de Taüll, sinó tot el conjunt de la vall”.

L’Agència Catalana de Turisme tindrà 6 socis més: Turismo Vivencial (TUVI), Tradições d'Outrora (TDO-PORTGALL), Institut für Tourismus-und Bäderforschung in Nordeuropa gmbh (NIT), Tour Guide Fox (TGF), Software Engineering Italia-SWING:IT (SE IT) i Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism (NECSTOUR). La presentació del projecte CHARM s'ha fet el 16 de gener a la Vall de Boí en el marc de la Jornada tècnica de la marca Pobles amb Encant.

El poble de Taüll disposa de grans atractius turístics, com les esglésies romàniques de Santa Maria i Sant Climent de Taüll, espectaculars exemples d’arquitectura romànica declarats Patrimonis de la UNESCO; la Festa Major i la baixades de falles, que tenen lloc el tercer cap de setmana de juliol, a més de l’àmplia oferta de serveis i la reputada gastronomia pirinenca. D’altra banda, l’entorn paisatgístic (amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a referència principal), el termalisme i l’esquí, el senderisme i altres activitat de muntanya completen l’oferta turística de la zona.

Les Garrigues, una de les “perles” de la Mediterrània

D’altra banda, les Garrigues ha estat una de les tres comarques de Catalunya triades per a una experiència destinada a posicionar internacionalment la Mediterrània com a destinació de qualitat i excel·lència per al Slow Tourism.

El projecte pilot de destinacions d'Slow Tourism, liderat per l'Agència Catalana de Turisme (ACT) i que compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, és una iniciativa Med Pearls de la Comissió Europea que té com a objectiu la creació de 26 experiències turístiques —les 26 "perles" de la Mediterrània que donen nom al projecte— en diversos països mediterranis a partir de la cooperació público-privada.

L'objectiu del programa, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida, és potenciar propostes que promoguin un desenvolupament turístic i econòmic de cada territori a partir de factors com ara la desconcentració, la desestacionalització, la diversificació, la innovació i el desenvolupament de l'economia local.

La comarca de les Garrigues disposa d’un gran nombre d'atractius turístics, com la Ruta de l'Oli, que permet visitar diverses cooperatives, molins i espais temàtics; el patrimoni de construccions de pedra seca, les tècniques de construcció de les quals han estat declarades recentment Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO; les pintures rupestres i els jaciments ibèrics; esglésies i castells de gran valor històric; tallers artesans; festes tradicionals; una gastronomia de qualitat basada en els productes de la terra, i un bon nombre de paisatges i pobles amb encant, entre altres elements d'interès.

Més informació:

Ajuntament de la Vall de Boí
Tel. 973 69 40 18
https://www.vallboi.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
http://www.ccgarrigues.com/