TÀRREGA, EPICENTRE DEL MÓN TEATRAL


La capital de l’Urgell tornarà a ser, aquest mes de setembre, punt de referència internacional del món del teatre. Amb un total de 42 espectacles, la 39a edició de FiraTàrrega s'ha estructurat enguany al voltant de quatre eixos: territori, identitat, reflexió i compromís.


Del 5 al 8 de setembre, els carrers i els locals de Tàrregas'ompliran d'espectacles pensats per a tot tipus de públics, preferències i edats. Espectacles gratuïts al carrer i espectacles de pagament en recintes tancats, que aplegaran milers de visitants, entre aficionats al teatre i programadors procedents de dins i fora de l’Estat.

La gran cita cultural oferirà 19 estrenes absolutes en l’àmbit de l'Estat espanyol. En total, constitueixen la programació d’enguany 42 espectacles, 24 dels quals catalans, 9 de la resta de l'Estat, 6 internacionals i 3 de procedència mixta.

En aquesta edició els organitzadors han estructurat la fira en quatre àmbits —el territori, la identitat, el compromís i la reflexió— considerant que avui dia “les arts escèniques ja no es conceben com una simple expressió cultural, sinó com un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ha d'oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI”. La fira “vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics”, sense renunciar a obres festives i d'entreteniment de qualitat.

A més dels espectacles pròpiament dits, FiraTàrrega acollirà diverses activitats paral·leles com ara trobades del públic amb artistes i crítics teatrals, exposicions i instal·lacions artístiques, la representació de l’obra guanyadora del 31è Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Tàrrega, presentació de projectes interanuals, sessions nocturnes de DJ, batucades, el concurs d’Instagram FiraTàrrega 2019, etc.

L’acte inaugural serà una conversa entre el filòsof Xavier Antich i Àngels Margarit, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la qual tindrà lloc el dijous, 5 de setembre, a les 20 h. Després de la conferència-tertúlia, la companyia DelRevés protagonitzarà un espectacle de dansa vertical en el qual dues ballarines desafiaran la llei de la gravetat executant un espectacle sobre la paret d'un edifici, suspeses amb cordes.

Els eixos temàtics de FiraTàrrega 2019
L’àmbit de “Territori” es presenta com una defensa de la diversitat davant l'homogeneïtzació derivada de la globalització. Inclou els espectacles A VoreBATbatuka, Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria (Glòria Ribera), Peix (Hotel Iocandi), The Half (Foradelugar), La caixeta (Holoqué), Teia (Júlia Farrero), Horta  (Horta Teatre), Bye bye, Confetti (La Baldufa), Out Of The Blue II (Larutan), Cafuné (Du’K’tO), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), [kórps] (Miquel Barcelona), Trópico de Covadonga (Rodrigo Cuevas), La crisi de la imaginació (Rauxa), Possê (Sound de Secà) i L’Atelier i Els Amics d’en Crusó (Toc de Fusta).

L’àmbit “Identitat” és una defensa de les identitats múltiples, compartides, no excloents, i vol ser un cant a la democratització en un sentit ampli. Inclou els espectacles A VoreGarden Party (Compagnie Nº8), DJ’s Quesoni (Nits Moritz), Frame (Eléctrico 28), Bidaia (Hortzmuga),  Teia (Júlia Farrero), Give me protein (Kernel Dance Theatre), Pareidolia. Juegos Para Activar la Imaginación (La Llave maestra), [kórps] (Miquel Barcelona), Paparazzi (Paral·lel Ensamble), La llista (Quim Bigas), Trópico de Covadonga (Rodrigo Cuevas) i Así bailan las putas (Sixto Paz).

L’àmbit “Compromís” se centra sobretot en el feminisme. Inclou els espectacles El gran final (Bucraá Circus), Finale (delRevés), C’est pas là, c’est par là (Galmae), LIVALONE (FundaciónAgrupación Colectiva), Excalibur (Hermanas Picohueso), Pig (Kaleider), La lluna en un pot (La Petita Malumaluga), Suite TOC núm. 6 (Les Impuxibles), The good place (Marcel et ses Drôles de femmes), Mirabal, Así bailan las putas (Sixto Paz), Mission Roosevelt (Tony Clifton Circus), Diòptries (Toti Toronell) i Áureo (Uparte).

L’àmbit “Reflexió” abastarà una sèrie d'obres que intenten reflexionar sobre el mateix format del teatre al carrer. Inclou els espectacles Peix (Hotel Iocandi), Conversa inaugural, Paseos urbanos (Itsaso Iribarren & Germán de la Riva), Pig (Kaleider), Ovvio (Kolektiv Lapso Cirk), CALMA! (Guillem Albà), La lluna en un pot (La Petita Malumaluga), Suite TOC núm. 6 (Les Impuxibles), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), La llista (Quim Bigas), Hand to hand (Roser López Espinosa) i Mission Roosevelt (Tony Clifton Circus).

Cal afegir que FiraTàrrega ha programat enguany 8 companyies lleidatanes: Toc de fusta, Júlia Farrero, La Baldufa, Holoqué,  Sound de Secà, Rauxa, Foradelugar i Glòria Ribera.

La darrera edició de la fira va registrar més de 100.000 visitants i un 96% d’ocupació en els espectacles de pagament.

 

Més informació:

Servei de Premsa FiraTàrrega
Tel. 93 310 3 888 / 679 353 506
Web: https://www.firatarrega.cat/