FINALITZA LA TEMPORADA DE LES CURSES DE MUNTANYA A LES COMARQUES LLEIDATANES


Els espectaculars paisatges de les comarques lleidatanes acullen les últimes curses de muntanya a peu de la temporada, que serveixen per promocionar els recursos turístics, naturals i patrimonials de la zona i dinamitzar econòmicament el territori.


La Rialp Matxicots ha estat escollida, per votació popular, com la millor ultratrail de Catalunya del 2018. Aquest 2019 la cursa, que tindrà lloc a Rialp els dies 14 i 15 de setembre, arriba a la 10a edició amb diverses novetats. La més destacada és el retorn de la prova reina, l’Extrem, amb un exigent recorregut de 84 quilòmetres i 6.800 m de desnivell positiu que coronarà fins a sis cims de més de 2.400 m d’altitud, amb el Montsent de Pallars com a punt culminant. La modalitat marató s’endureix una mica i arriba als 48 km i un desnivell positiu de 4.200 m, afegint l’ascens a les Picardes i la carena fins al coll de la Portella. La mitja marató, de 24 km i 1.600 m positius, estrena recorregut gairebé en la seva totalitat i estableix un nou sostre, la serra de Posa, a més de 1.500 m d’altitud. Tanca el programa la caminada popular d’11 km i 700 m de desnivell positiu, modalitat no competitiva, que torna a mostrar alguns dels meravellosos pobles i racons de la vall d’Àssua.

A més, per commemorar el 10è aniversari s’ha preparat un seguit d’activitats paral·leles a les proves atlètiques. La Rialp Matxicots s’ha convertit en una prova de referència en l’àmbit estatal, participa en diferents lligues o circuits destacats, és membre de l’associació internacional de trail running, la ITRA, i és puntuable per a l’Ultra Trail del Montblanc.

La majoria de les competicions s’inclouen en els campionats de curses de muntanya Cadí Circuit Fer, Lliga de la Noguera i Trail Running Series Lleida. L’onzena edició del Cadí Circuit Fer de curses de muntanya ha incorporat 9 proves (3 verticals i 6 de mitjana/llarga distància), a més d’una “cursa amiga”, que són impulsades per organitzacions locals de la comarca de l’Alt Urgell que han contribuït al desenvolupament del trail running al territori i han ajudat a dinamitzar i diversificar les activitats en aquests municipis.

El calendari es tanca amb les proves següents: la Radikal Estana, de 13 km (8 de setembre); la Transfronterera-Camí de Retrobament, de la Seu d’Urgell a Sant Julià de Lòria (Andorra), cursa de 31,1 km (14 de setembre), i la Marató Boumort, a Organyà, prova de 46 km (26 d’octubre). També es disputa la “cursa amiga” de La Foranca, a Alàs, de 21 km (29 de setembre).

La cinquena edició de la Lliga de la Noguera ha inclòs 8 curses de muntanya d’entre 10, 25 i 34 km de recorregut, que han estat organitzades per corredors de muntanya. Enguany s’hi ha incorporat una cursa de resistència de 54 km i una prova nocturna. El calendari que tanca la temporada és el següent: Les Peülles-Monestir de les Avellanes (8 de setembre) i Gerb Trail (6 d’octubre). 

El circuit Trail Running Series Lleida és format per 5 proves amb recorreguts que combinen la natura, un desnivell d’ascens mínim i un terreny de pistes i senders. La darrera competició que puntua per a aquesta lliga és la cursa Vertical Àger, de 6,1 km (21 de setembre).

Marató Terres de Lleida 2019
Fora del Pirineu cal destacar la tercera edició de la Marató Terres de Lleida, que té el suport de la Diputació de Lleida. Es tracta d’un projecte solidari atès que els diners es destinaran a la investigació d’una malaltia de salut mental que s’anomena “trastorn límit de la personalitat”, dirigida pel Dr. Josep Pifarré per mitjà d'un projecte de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida).

El 25 d’octubre es disputarà la Vertical Nocturna MTDL, que sortirà de l'estació de Vilanova de la Sal i arribarà a dalt de la pala alta (la part més alta del Montroig). L’endemà tindrà lloc la Marató Terres de Lleida, de 43 km i 2.300 metres positius aproximadament, que transcorre per senders i pistes forestals de la Noguera, entre el monestir de les Avellanes, Vilanova de la Sal i Sant Llorenç de Montgai. La Mitja Marató Terres de Lleida, de 21 km i 1.000 metres positius aproximadament, transcorre també per senders i pistes de la Noguera, entre el monestir de les Avellanes i Vilanova de la Sal. Finalment, tindrà lloc la Marxa les Salines, una prova no competitiva que sortirà del monestir de les Avellanes direcció a Vilanova de la Sal, les Salines i tornarà cap a Vilanova i acabarà al monestir.

 

Més informació:

Rialp Matxicots
Tel. 973 62 03 65
Web: www.rialpmatxicots.cat

Cadí Circuit Fer
Web: www.circuitfer.cat

Lliga de la Noguera
Web: www.lliganoguera.blogspot.com.es

Trail Running Series Lleida
Web: www.trailrunninglleida.cat                                                         

Marató Terres de Lleida 2019
Web: www.maratoterresdelleida.com