LES GARRIGUES, EN UN PROJECTE EUROPEU PIONER DE SLOW TOURISM


La comarca lleidatana ha estat una de les tres de Catalunya elegides per a una experiència destinada a posicionar internacionalment la Mediterrània com a destinació de qualitat i excel·lència per a l’slow tourism.


El projecte pilot de destinacions d'slow tourism, liderat per l’Agència Catalana de Turisme (ACT), és una iniciativa Med Pearls de la Comissió Europea que té com a objectiu la creació de 26 experiències turístiques —les 26 “perles” del Mediterrani que donen nom al projecte— a diversos països del Mediterrani a partir de la cooperació público-privada. Les àrees elegides tenen com a denominador comú una baixa densitat turística que contrasta amb el seu gran potencial en aquest àmbit.

La comarca de les Garrigues ha estat una de les tres zones de Catalunya escollides, juntament amb una de l’Anoia i una altra de la Ribera d’Ebre, i es desenvoluparà en col·laboració amb la Diputació de Lleida.

L’objectiu del programa és potenciar propostes que promoguin un desenvolupament turístic i econòmic de cada territori a partir de factors com ara la desconcentració (creant fluxos turístics cap a destinacions del Mediterrani menys conegudes però amb potencial turístic), la desestacionalització (dissenyant experiències que es puguin dur a terme fora en qualsevol moment de l’any), la diversificació (desenvolupant nous productes turístics i experiències per nínxols i nous segments basats en l’slow tourism i que valoritzin el patrimoni natural i cultural), la innovació (introduint les noves tecnologies i la digitalització per reforçar nous productes turístics) i el desenvolupament de l’economia local (implicant directament les PIMES locals i la ciutadania en la creació dels paquets de slow tourism).

En aquest sentit, les experiències pilot que formen part d’aquest projecte es desenvoluparan sota els mateixos criteris de qualitat i hauran de basar-se i impulsar l’slow tourism, una tipologia de turisme responsable i sostenible que posa èmfasi en promoure i involucrar les economies locals per tal de donar a conèixer experiències turístiques culturals i naturals, tot respectant els llocs visitats.

Les empreses catalanes que formin part d’aquesta prova pilot rebran formació en creació de producte turístic; podran fer viatges de benchmarking amb les altres experiències que formen part del projecte; rebran assessorament tecnològic; participaran en fires, workshops i altres activitats de promoció turística, i entraran a formar part d’un programa de cross selling amb la resta de socis, adreçat a tercers mercats com els països nòrdics, els Estats Units i el Canadà, Rússia i Àsia.

La proposta liderada per l’Agència Catalana de Turisme ha estat un dels quatre projectes seleccionats entre les 67 propostes rebudes en l’àmbit del turisme sostenible. El projecte té un pressupost global de 3 milions d’euros i una durada de 36 mesos.

La comarca de les Garrigues disposa d’un gran nombre d’atractius turístics, com la Ruta de l’Oli, que permet visitar diverses cooperatives, molins i espais temàtics; el patrimoni de construccions de pedra seca, les tècniques de construcció de les quals han estat declarades recentment Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO; les pintures rupestres i els jaciments ibèrics; esglésies i castells de gran valor històric; tallers artesans; festes tradicionals; una gastronomia de qualitat basada en els productes de la terra, i un gran nombre de paisatges i pobles amb encant, entre d’altres elements d’interès.


Més informació:

Agència Catalana de Turisme
Tel. 93 484 99 00
Web: http://act.gencat.cat/