INAUGURAT EL TRAM DE LLEIDA A CERVERA DE LA VIA CICLOTURÍSTICA INTERCATALUNYA


La via cicloturística InterCatalunya, que unirà Lleida i Girona al llarg de 300 quilòmetres per mitjà de camins rurals ja existents, carrerades ramaderes, vies urbanes, trams ferroviaris en desús i carreteres amb poca densitat de trànsit, ja té senyalitzat el primer tram de 67,7 km fins a Cervera. D’altra banda, la Generalitat preveu tenir enllestida aquesta primavera la primera fase de la Ruta dels Llacs, que combina la bicicleta amb el tren al llarg de la línia ferroviària entre Lleida i la Pobla de Segur.


La proposta de cicloturisme de llarga distància InterCatalunya consisteix a viatjar amb bicicleta i visitar els llocs més interessants que es troben en el recorregut de 300 quilòmetres entre Lleida i Girona. Es poden fer viatges de qualsevol durada i cobrir entre 40 i 80 km al dia. A més, les poblacions principals de l’itinerari permeten la intermodalitat de la ruta amb el transport públic col·lectiu, com és el cas del ferrocarril d’alta velocitat a Lleida; els regionals a Lleida, Mollerussa, Tàrrega o Cervera, i les estacions d’autobusos interurbans.

El primer tram d'aquest corredor travessa nou municipis de les comarques de la plana de Lleida: Lleida, Alcoletge, Bell-lloc d’Urgell, el Palau d'Anglesola, Vila-sana, Castellnou de Seana, Anglesola, Tàrrega i Cervera. La ruta cicloturística connecta, amb camins existents, amb Mollerussa, Bellpuig i l'estany d'Ivars i Vila-sana.

El traçat entre Lleida i Cervera està subdividit en tres trams. El primer, de Lleida a les Roquetes (Alcoletge), és una alternativa al Camí de Sant Jaume. El segon, de les Roquetes a Tàrrega, coincideix amb el Camí de Sant Jaume, amb la introducció de dues variants, una per l’oferta de recursos turístics del territori al Pla d'Urgell i l’altra per seguretat viària a l’Urgell. El tercer tram, de Tàrrega a Cervera, també es correspon amb el Camí de Sant Jaume a excepció del nucli urbà de Cervera, el traçat del qual s’ha millorat per evitar la carretera L-214 i graduant el desnivell a superar per accedir al centre urbà.

L’actuació ha consistit en la instal·lació de senyals en camins i carreteres per garantir la correcta utilització de la ruta, l’orientació i la millora de la seguretat dels ciclistes i també panells informatius dels punts d’interès turístic, cultural i paisatgístic. S’ha tingut una atenció especial en la senyalització a les cruïlles i als trams compartits amb carreteres. A més, ha inclòs les actuacions específiques necessàries per resoldre les discontinuïtats del recorregut i oferir un traçat segur i còmode.

L’obra ha inclòs la intervenció en dos punts de l’itinerari: a la rotonda de la C-13, d’accés a Alcoletge, i a l’encreuament amb l’L-214 a Cervera. En el primer cas, s’han executat dos trams de via ciclista, per creuar la C-13 sense passar per la rotonda i circular amb condicions de seguretat en aquest entorn, tot aprofitant un pas de vianants existent. A l’encreuament amb l’L-214 a Cervera, a l’altura de les ruïnes de Santa Magdalena, s’ha format un tram de nou camí de tres metres d’amplada paral·lel a la carretera.

Ruta dels Llacs

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per configurar la Ruta cicloturística dels Llacs, per oferir un nou itinerari que posi en valor el territori del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà, en combinació amb el mode ferroviari al llarg de la línia Lleida-la Pobla de Segur. La ruta, un cop completada, tindrà 98 km pedalables entre Lleida, Balaguer i Sant Llorenç de Montgai, d’una banda del Montsec, i entre Cellers, Llimiana, Tremp i la Pobla de Segur, de l’altra banda. El tram intermedi de connexió entre Sant Llorenç de Montgai i Cellers travessant el Montsec, de 27 km, es recorrerà amb ferrocarril, per la configuració del terreny. En total, són 125 quilòmetres de camins de servei del tren de la Pobla. Aquesta ruta també connectarà amb la InterCatalunya.

Actualment s’està desenvolupant la primera fase de la ruta entre Lleida i Balaguer, i entre Salàs de Pallars i la Pobla de Segur, que estarà completament senyalitzada aquesta primavera. Cal indicar que tant aquesta ruta com la InterCatalunya tindran una senyalització d’orientació que s’ha dissenyat específicament, recollida en el “Manual de senyalització d’orientació en rutes cicloturístiques i vies ciclistes”. La Generalitat de Catalunya impulsa les dues rutes, amb la col·laboració de les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat