LES BOTIGUES HISTÒRIQUES DE SALÀS DE PALLARS CREIXEN


Amb la incorporació del nou espai museïtzat del Cafè Salón, el conjunt de botigues històriques de Salàs de Pallars (el Pallars Jussà) es consolida com una de les propostes turístiques més singulars de la demarcació de Lleida i com un dels centres d’interpretació del comerç tradicional més importants de Catalunya.


El Cafè Salón, adquirit per Sisco Farràs, impulsor de les botigues-museu, per fer-hi un “centre de dinamització cultural i d’activitats” relacionat amb l’antic comerç, acull el Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (CIAC) —anteriorment situat a les antigues escoles del poble— i una sala d’exposicions temporals, a més de constituir el punt de trobada i sortida de les visites als comerços històrics.

A més del Cafè Salón, l’itinerari guiat inclou un establiment d’“ultramarinos y coloniales”, una farmàcia, un estanc, una merceria-perfumeria, un quiosc, una barberia, un cafè i una impremta, tots situats al centre històric del poble. A totes les botigues el visitant pot trobar milers d’objectes i productes datats d’entre el final del segle XIX i mitjan segle XX. Les visites es fan en horari de matí i tarda, amb més freqüència durant l’estiu.   

Cal recordar que el CIAC va estrenar el passat mes de juny el seu web oficial, amb informació sobre la història del projecte, de les vuit botigues d'època ambientades i de les activitats i exposicions que tenen lloc al centre.

Cada novembre, la població pallaresa celebra la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs per recordar la que fou una de les trobades firals més importants dels Pirineus i de la Península, que aplegava centenars de compradors i venedors de bestiar de peu rodó, mules, especialment, procedents d’Espanya, França i Portugal. Després de sis segles d’existència, la mecanització del camp va sentenciar aquesta trobada mercantil, la darrera edició de la qual fou el 1974.

La fira va assolir la seva màxima esplendor al segle XVIII, quan es bastiren les primeres eres porticades destinades específicament a la fira (allí s’hi acollien els ramaders i el bestiar), i que encara es poden veure a la part baixa del poble. La importància i la durada de la mostra, vuit dies, es van mantenir durant tot el segle XIX i començament del XX. En aquest període sorgiren establiments com el Cafè Degà o el mateix Cafè Salón, que arribaren a programar espectacles amb reconegudes vedets del Paral·lel barcelonès.

 

Més informació:

Botigues-Museu Salàs                                                                                                                                   
Tel. 973 67 62 66
Web: www.botiguesmuseusalas.cat