EL PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI REP 552.014 VISITANTS DURANT EL 2018


El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es consolida com una de les grans destinacions de turisme als Pirineus, després que l’any 2018 rebés un total de 552.014 visitants. El 19% dels turistes que van entrar a l’espai natural van ser estrangers.


Les dades de visitants s’han obtingut del registre fet a les diferents cases del parc, centres d’informació i controls d’accés. A aquestes xifres s'hi afegeixen també les persones que pernocten als refugis i les que entren a la zona perifèrica dins de l'àmbit de les dues estacions d'esquí presents. Durant l’època de l’any en què algunes d’aquestes infraestructures no estan operatives, les dades es complementen amb els 24 comptadors automàtics de persones i vehicles situats a les diferents entrades de l’espai natural. 

Com ja és tendència any rere any, el nombre de visitants es distribueix de manera poc uniforme al llarg de l’any, i es registren forts pics durant els períodes de Setmana Santa, els mesos de juliol i agost i durant les festivitats d’octubre i novembre.

A més de les principals entrades d’Espot i la Vall de Boí, durant l’any 2018 es va registrar un increment important de visitants a la zona del circ de Colomèrs, en un dels accessos al parc per la Val d’Aran, com també a l’extrem sud per la Vall Fosca (el Pallars Jussà), on més de 26.000 persones van accedir al parc per mitjà del telefèric d’Estany Gento, operatiu durant els mesos de juliol a setembre.

A partir de les enquestes que es fan als visitants, es pot caracteritzar el perfil de visita com també la seva procedència. Així, el 76% dels visitants enquestats són catalans, seguit d’un 7% de persones procedents de la Comunitat Valenciana. Pel que fa als visitants estrangers (el 19% del total), el 36% són d’Israel, seguit de França (20%) i Holanda (11%).

Quant al perfil de visitants, el 37% són homes o dones de 26 a 45 anys, que han passat entre 4 i 7 dies a la zona (el 48%) duent a terme principalment activitats de senderisme (en qualsevol dels seus vessants: travesses, alpinisme…), com també descansar i gaudir de la natura de la zona. En la majoria dels casos (el 97%), la visita a l’espai natural ha complert bastant o molt les expectatives previstes.

Dins de les activitats d’educació ambiental, s’han fet un total de 92 itineraris de natura acompanyats de guies-interpretadors del Parc Nacional amb més de 1.300 persones ateses. La campanya “El Parc i les escoles” pretén apropar el Parc Nacional als escolars de les quatre comarques de l’àmbit de l’espai natural. En aquest sentit, prop de 1.000 alumnes i professors locals hi han fet activitats educatives, a més de 1.200 alumnes de centres educatius no locals i universitats.

L’any 2018 també destaca pel reconeixement del Parc Nacional com a Reserva i Destinació Turística Starlight, certificació que atorga la UNESCO a zones amb cels nocturns foscos de qualitat excepcional. Aquesta certificació té com a objectiu principal el desenvolupament socioeconòmic de l’àmbit de l’espai natural, com també la desestacionalització del turisme per mitjà dels diferents esdeveniments astronòmics que se succeeixen al llarg de l’any.

 

Més informació:

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc a Boí
Tel. 973 69 61 89

Casa del Parc a Espot
Tel. 973 62 40 36
Web: www.gencat.cat/parcs/aiguestortes