RUTA DE LA FLOR DEL PRESSEGUER A AITONA


La campanya de la Flor 2019 a Aitona, una activitat del projecte Fruiturisme que enguany manté com a eslògan “Un esclat de color”, es desenvoluparà del 4 al 27 de març per tal que els visitants gaudeixin per setè any consecutiu de visites organitzades pels camps de presseguers i descobreixin els racons i el patrimoni cultural i arquitectònic d’aquesta població del Segrià.


Enguany, com a novetat s’ha incorporat el “TastAitona”, en què es podran tastar tapes elaborades amb productes locals (formatge, melmelada, fruita, xai, calçots, embotits, mel, xocolata, etc.) al poliesportiu. A més, s’ofereixen rutes guiades amb bicicleta d’una durada de tres hores –també hi ha l’opció de llogar el vehicle i fer la visita per lliure–, una ruta pels camps caminant durant tres hores amb un pagès que explicarà tot el procés de la fruita i es mantenen els vols amb globus per veure el paisatge florit des del cel a primera hora del dia i les rutes amb quads de dues places amb monitors pels camps fruiters. D’altra banda, el 16 de març tindrà lloc un concert del grup Serratejant a l’ermita de Sant Joan de Carratalà.

La previsió de l’Ajuntament d’Aitona per a aquesta nova edició de la campanya és continuar creixent pel que fa al nombre de visitants i superar la xifra dels 18.000 de l’edició anterior, que ja va representar un salt exponencial molt important amb relació a l’any 2017, quan va rebre 5.500 visitants, i el 2016, que en va tenir 1.500.

El perfil del visitant està canviant. Si en un principi venien parelles pel seu compte, actualment hi ha turistes que organitzen viatges amb autocar, s’han detectat grups d’estrangers, famílies senceres i molta gent que vol repetir amb altres familiars o amics. També l’estada dels visitants s’ha allargat i, si en principi la gent venia per passar-hi un matí, ara demana de poder fer activitat matí i tarda i fins i tot ampliar el seu programa als caps de setmana o bé dos o tres dies, la qual cosa implica pernoctacions a la zona.

L’any passat Aitona va rebre la visita del cònsol del Japó i enguany hi ha prevista l’estada d’una delegació governamental de Tailàndia per la semblança que té la floració del Segrià amb la flor de lotus d’aquell país asiàtic. En aquest sentit, s’inaugurarà una mostra sobre la flor de lotus a Tailàndia. Una altra novetat és la relació de l’Ajuntament d’Aitona amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que també està potenciant el turisme de la flor, i aquest any s’ha establert una col·laboració “Aitona-Ribera d’Ebre” per promocionar la flor, el patrimoni i la gastronomia.

Visita guiada-concertada

Dins de la campanya de la Flor 2019, es proposa la visita guiada-concertada tot fent la “Ruta de la Flor Rosa del Presseguer”, que es desenvoluparà del 4 al 27 de març, d’acord amb les condicions climatològiques. L’activitat turística es divideix en dues parts. La primera, de dues hores i quart, és la visita als camps privats de fruiters, que s’efectua amb autocar –no pas amb cotxe particular, per tal de fomentar el turisme i la mobilitat sostenible– i amb dos guies pagesos que ofereixen als participants una experiència visual única i un recorregut per conèixer de primera mà l’agricultura de regadiu de les terres de Lleida, el naixement del fruit i el món de la fruita dolça explicats pels pagesos locals. Es fan parades a punts estratègics i a miradors naturals per gaudir d’aquest meravellós espectacle de color.

Ja arribats al poble, es pot fer una visita per lliure tot passejant pels carrers més emblemàtics. A cada monument hi haurà una guia local voluntària que explicarà la història, les llegendes i els detalls més curiosos del patrimoni, com ara de l’església parroquial de Sant Antolí, d’estil barroc i anomenada popularment la “petita catedral del Baix Segre”. La capella de Sant Gaietà, del segle XVI, acull també l’exposició fotogràfica “La primavera del Japó a Aitona”, transmetent el respecte per la natura i el vincle entre Aitona i el Japó, i a partir del dimecres 13 també es podrà visitar l’exposició fotogràfica cedida per l’ambaixada de Tailàndia “Un mar de flors de lotus a Aitona”.

La ruta amb visita als camps i al nucli antic d’Aitona tindrà lloc de dilluns a dijous, a les 10 h, i de divendres a diumenge, al matí, a les 10, a les 11 i a les 12.15 h, i, a la tarda, a les 15.30 i a les 16.30 h.

Per tal de facilitar i agilitzar al màxim el procés de reserves, l'Ajuntament d'Aitona ha habilitat la  plataforma virtual https://www.inscripcions.cat/fruiturismeaitona2019, per mitjà de la qual es pot fer la inscripció i el pagament per via telemàtica, escollint el dia i l'hora de la ruta guiada. A la plataforma també s’hi pot accedir mitjançant la pàgina web www.fruiturisme.info. En total, s’ofereixen 2.500 places.

A més de les visites guiades, molts turistes, fins i tot estrangers, s’apropen a la vila d’Aitona per descobrir-la per lliure i deixar-se seduir per la flor rosada dels presseguers. Així, es poden veure nombrosos grups de caminants, ciclistes i fotògrafs per les rutes senyalitzades pels camps fruiters, com ara la de la Serra Brisa (de 4,45 km), de l’Arbre fruiter (de 5,7 km) i del Camí verd natural Aitona-Soses (de 9,8 km).

La campanya de la Flor 2019 és una de les activitats de Fruiturisme. Aquest projecte, nascut l’any 2011 a Aitona, és un concepte d’experiència turística que proposa una vivència única, plena de sensacions, sabors i dolces degustacions. A més, és un dinamitzador econòmic que suposa un benefici important per al teixit comercial del poble. Els quatre restaurants –que ofereixen menús que inclouen com a mínim un plat elaborat amb fruita– i els bars d'Aitona i de l'entorn del municipi també noten l'afluència de visitants, que omplen els seus locals respectius.

Cal destacar el suport de la Diputació de Lleida a aquesta iniciativa per la seva aportació a l’àmbit turístic i perquè posa en valor uns paisatges, un territori en un projecte que compta amb la implicació de tota la gent del poble d’Aitona i, alhora, genera noves oportunitats de negoci per mitjà dels productors locals. 

Els visitants també poden gaudir al llarg de tot l’any de la nova iniciativa pionera de turisme religiós “Aitona, bressol de Sants”, que ofereix rutes pel patrimoni religiós del municipi amb l’objectiu de donar a conèixer el llegat de Santa Teresa Jornet, del Pare Francesc Palau i del beat Josep Camí.

Tres rutes per viure la floració d’ametllers a les Garrigues

El Consell Comarcal de les Garrigues promou tres rutes per poder gaudir de la floració d’ametllers a la comarca. Fins que duri la floració, el consell promou aquestes visites a les finques amb els ametllers florits d’Arbeca, la Floresta, els Omellons i l’Albi. La primera de les rutes transcorre pel tram de carretera que va des d’Arbeca fins a la Floresta (de 4,3 km); l’altra ruta és un tram secundari que es dirigeix cap a la Floresta, on els visitants podran trobar un altre camp amb unes vistes espectaculars, al costat de la casa de l’artista Edith Schaar. Finalment, una altra zona que es pot visitar és la situada a l’entrada dels Omellons o bé els camps de la zona de l’Albi.

La corporació ha instal·lat senyals per indicar els terrenys que disposen de l’autorització del propietari perquè els visitants puguin gaudir per lliure d’aquest espectacle de la natura. A més, des d’Arbeca es pot visitar la fortalesa dels Vilars i les pintures rupestres del Cogul; a la Floresta la ruta voreja la casa de l’artista Edith Schaar i el castell, i la ruta dels Omellons té ben a la vora els camps florits de l’Albi. Segons les condicions meteorològiques, les rutes es podrien allargar fins a la segona setmana de març.

Al Segrià, Alcarràs també organitza un any més les seves rutes pels cirerers i els presseguers en flor, que tindran lloc el 16 i el 23 de març. L’ajuntament contractarà autocars per anar fins a les finques i durant les visites s’oferiran explicacions sobre l’estat de la floració dels arbres i degustacions de productes locals. A més, també s’hi inclou una visita guiada al Centre d’Interpretació del Món Rural.

 

Més informació:

Ajuntament d’Aitona
Tel. 973 79 40 10
Web: www.fruiturisme.info
E-mail: turisme@ajuntamentaitona.cat                   

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com