L’ANIMACIÓ STOP MOTION PROTAGONITZA L’ANIMAC


La 23a edició d’Animac. Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que se celebrarà del 21 al 24 de febrer a Lleida, tindrà com a tema principal el món de l'animació stop motion. L’esdeveniment bat rècords amb els més de 1.000 films rebuts procedents de 66 països.


Animac explorarà l’animació stop motion –una tècnica que ara està vivint una veritable edat d’or i que dóna vida fotograma a fotograma a personatges de plastilina, titelles, ceràmica, fotografies, pintura sobre vidre i tants altres materials com la imaginació de l'artista pugui somiar– per mitjà de projeccions –amb les seccions habituals de llargmetratges, curtmetratges, curts d’estudiants d’arreu el món, monogràfics i sèries–; conferències i activitats especials dirigides pels grans de l’animació per a autors, professionals i estudiants; espectacles en directe; tallers dirigits per especialistes i professionals, i la secció Petit Animac per al públic familiar. D’altra banda, del 18 al 22 tindran lloc les projeccions escolars d’Animac 2019 al Teatre de La Llotja.

La nova edició d'Animac està batent rècords abans de començar amb més de 1.000 projectes rebuts en la convocatòria oberta, prop de 300 films més que l'any anterior, procedents de 66 països com ara França, Anglaterra, l’Iran, els Estats Units, Corea del Sud, la Xina, Finlàndia, el Japó, Xile, Taiwan, Alemanya, Bulgària, el Brasil, Mèxic o Israel, entre d’altres. La participació catalana i espanyola també ha augmentat proporcionalment.

Enguany, el britànic Peter Lord, director i cofundador de l’oscaritzat estudi d’animació stop motion Aardman Animations, conegut mundialment per “Wallace & Gromit” i “El Xai Shaun” –guanyador de quatre Oscars– i per llargmetratges familiars de culte com “Chicken Run” (2000) o “Pirates!” (2012), tots dos dirigits per Lord, rebrà el Premi d’Honor d’Animac. En el marc de l’esdeveniment cultural es projectaran 10 sessions retrospectives de la seva feina des dels curts més independents als seus anuncis, passant per “Pirates!” i un munt de sèries protagonitzades per personatges com Morph, Rex the Runt, Angry Kid, el Xai Shaun i els migmetratges dels divertits Wallace i Gromit.

D’altra banda, el premi Trajectòria d’Animac (concedit a autors i autores catalans o que han desenvolupat la seva feina a Catalunya) recau enguany en el tàndem format pel realitzador d’animació stop motionRodolfo Pastor i la il·lustradora i productora Petra Steinmeyer.

La directora, productora i guionista finlandesa especialitzada en animació stop motionKatariina Lillqvist visitarà la mostra i rebrà el premi Animation Master 2019. A més, es projectarà una retrospectiva dels seus treballs. Els seus grans premis inclouen l'Ós de Plata del Festival Internacional de Cinema de Berlín el 1996 per la pel·lícula “The Country Doctor”. Cal destacar que el duo canadenc Chris Lavis i Maciek Szczerbowski presentaran “Gymnasia”, el primer film de realitat virtual animat en stop motion.

El talent local serà representat pels realitzadors catalans Anna Solanas i Marc Riba, fundadors de l’estudi barceloní I+G Stop Motion, l’obra dels quals s’ha vist a festivals d’arreu del món, i amb el seu darrer treball “Cavalls Morts” són els primers catalans a entrar en la llista de curtmetratges animats elegibles als premis Oscar d’enguany.

Animac 2019 és organitzada per l'Ajuntament de Lleida amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales (ICAA) i CaixaForum Lleida, entre d’altres col·laboradors. L’esdeveniment cultural és un bon revulsiu turístic per a Lleida, gràcies a l’èxit de participació –l’edició anterior va aplegar 30.000 assistents– i la implicació de la ciutat i el territori. Cal dir que alguns hotels ofereixen una tarifa especial, tant als participants com als visitants.

D’altra banda, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Ajuntament de Lleida han signat un acord de col·laboració per a la difusió de les activitats d’Animac. Segons el conveni, tant TV3 com Catalunya Ràdio, que són mitjans col·laboradors d'Animac, informaran i faran un ampli seguiment de totes les activitats de la mostra a través de diferents espais.

 

Més informació:

Animac. Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya
Tel. 973 70 03 25
Web: www.animac.cat

Turisme de Lleida
Tel. 973 70 03 19
Web: www.turismedelleida.cat