LES DARRERES NEVADES ACTIVEN LA TEMPORADA D’ESQUÍ AL PIRINEU DE LLEIDA


Totes les estacions d’esquí alpí i de fons del Pirineu de Lleida estan obertes després de les nevades caigudes els darrers dies i les baixes temperatures, que han permès l’increment dels gruixos de neu als complexos d’alpí que estaven en funcionament i l’inici de la temporada als diferents equipaments hivernals de nòrdic que fins ara no havien pogut estrenar la campanya.


Les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida ofereixen uns bons gruixos de neu de qualitat immillorable per a la pràctica de l’esport blanc després de les intenses nevades caigudes els darrers dies, especialment la del 23 de gener, que va facilitar l’acumulació de més de metre i mig de neu nova en cotes altes a Baqueira. Actualment, els complexos acumulen uns gruixos de neu importants superiors al metre, cosa que els permet a hores d’ara tenir les instal·lacions i les pistes a ple rendiment per garantir l’activitat esportiva fins al final de la temporada, previst per al 22 d’abril, dilluns de Pasqua.

Baqueira Beret té de 165 a 205 cm de neu; Boí Taüll, de 130 a 145 cm; Espot Esquí, de 120 a 185 cm; Port Ainé, de 100 a 160 cm; Port del Comte, de 65 a 105 cm, i Tavascan, de 67 a 150 cm. L’estació d’Espot Esquí ha tancat per una avaria en el telecadira que dóna d’accés a pistes. De moment no hi ha data per saber quan es tornarà a posar en funcionament fins que estigui resolta l’avaria i es pugui garantir la seguretat del servei. Tots els clients de l’estació d’Espot Esquí poden accedir a les pistes de Port Ainé o “retornar-los” l’import del forfet. Tant l’estació d’Espot Esquí, com la de Port Ainé, les dues a la comarca del Pallars Sobirà, estan gestionades per l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat.

Pel que fa a l’esquí nòrdic, aquestes nevades han permès començar la temporada el 26 de gener per a la pràctica de l’esquí de fons i de raquetes a les estacions del Pirineu de Lleida, tret de Tuixent-la Vansa, que va encetar la campanya pel pont de Tots Sants, l’1 de novembre, gràcies a les precipitacions que van caure al final del mes d’octubre. Només Tuixent-la Vansa ha pogut oferir amb regularitat quilòmetres de pistes per practicar esquí de fons en condicions, mentre que la resta de complexos (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm i Tavascan) han estat oberts només per a usos turístics i raquetes. D’altra banda, Virós-Vallferrera ha obert provisionalment els serveis i ofereix circuits d’esquí trepitjats i 16 km per a la pràctica de raquetes. Els responsables de les estacions són optimistes i esperen que els gruixos de neu actuals els permetin tenir obertes i amb bones condicions de neu els circuits fins al final de temporada.

Els esquiadors, i el públic en general, tenen a la seva disposició unes instal·lacions a ple rendiment amb les millors condicions per esquiar i per gaudir de les activitats d’après-ski que ofereixen els complexos hivernals. En aquest sentit, les 11 estacions del Pirineu de Lleida proposen nombroses activitats relacionades amb el turisme familiar, que inclouen classes especials d’esquí per als més petits, parcs infantils a les pistes, parcs lúdics i d’aventura per a totes les edats o activitats de divulgació de l’espai natural de l’entorn de les estacions d’esquí.

D’altra banda, les 122 empreses especialitzades en esports d’hivern i escoles d’esquí proposen diferents activitats turístiques complementàries vinculades amb la neu i les estacions d’esquí lleidatanes, entre les quals destaquen els cursos d’esquí alpí, nòrdic i telemark que imparteixen les diferents escoles d’esquí, el patinatge sobre gel, les excursions i les passejades amb trineus arrossegats per gossos, les sortides amb raquetes de neu, el surf de neu, l’splitboard (nova modalitat d’snowboard), el freeride, l’esquí extrem, el biatló, l’heliesquí, l’escalada en gel, l’alpinisme, el busseig sota el gel, els vols panoràmics amb helicòpter, l’esquí de muntanya, les motos de neu amb excursions diürnes i nocturnes, els quads, les snowbikes, la conducció 4x4 amb neu, l’orientació, els circuits inclusius, la BTT, les rutes fotogràfiques, la construcció d’iglús i les diferents excursions per gaudir de la neu i la natura (expedicions i viatges d’aventura, excursions i passeigs a cavall, interpretació de rastres a la neu o observació de fauna), entre d’altres.

Competicions a la neu
Al febrer es disputen diverses competicions a les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida. Destaquen la Marxa Beret (cursa popular d’esquí de fons) al Plan de Beret, el Dorado Freeride Junior a Boí Taüll Resort, el Campionat d’Espanya d’Esquí de Muntanya a Boí Taüll Resort, el Trofeu Amics de Montgarri a Beret, les Nice & Clean (jornades d’introducció al freestyle i l’snowpark) a l’estació d’esquí de Boí Taüll Resort, l’Open Vall Fosca (travessa internacional d’esquí-alpinisme) a la Torre de Capdella, la Cursa Copos Nocturna a Baqueira Beret, l’Snowfest Espot (esquiada universitària i Campionats de Catalunya Universitaris) a l’estació d’Espot Esquí, la Foc de Neu (cursa de raquetes de neu) a Isil, l’Snow Race by Gos Àrtic (cursa de múixing que vol recuperar l’esperit de Pirena, la ruta blanca dels Pirineus, amb la disputa de 6 etapes –diürnes i nocturnes– en 5 dies) a les estacions d’esquí de Baqueira i Port Ainé, la FOX Contest (competició d’snowboard i esquí a nivell amateur en la modalitat d’slopestyle) a Boí Taüll Resort, el Trofeu interclubs GER d’esquí alpí a Boí Taüll Resort, el Betula Mini Freestylers. Campionat de Catalunya d’Slopestyle a Port Ainé i la Final nacional d’esquí alpí a Espot Esquí.

Carnaval a les estacions
Baqueira Beret ha preparat un programa especial de la Hèsta de Magràs (Festa de Carnaval). El dia 23 de febrer al matí tindrà lloc un concurs fotogràfic de disfresses per les pistes del complex hivernal, en què els participants hauran de fer-se fotos disfressats a les vuit balises de carnaval que trobaran als racons més insòlits de l’estació. A la tarda, a Baqueira 1.500 es desenvoluparà la festa de disfresses, amb música, coca, xocolata, cava i ball. Els participants en el concurs o ral·li fotogràfic que finalitzin amb èxit tota la prova i les millors fotos penjades a les xarxes socials tindran premis en forma de forfets.  

Durant els dies 2 i 3 de març, Boí Taüll celebrarà el Carnestoltes a les pistes amb activitats variades per a les famílies per tal que els adults i els infants, disfressats o no, gaudeixin de dos dies d’esquí ben festius.

Les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé aplicaran un descompte del 50% en el forfet (costarà 16 euros per als adults i 13 per als nens i les nenes) del dissabte 2 de març a tots els usuaris que vagin disfressats del tot (no val una careta o un accessori). A més, l’esquiador amb la disfressa més original guanyarà un forfet de cap de setmana.

L’estació de Port del Comte organitza un concurs fotogràfic, en què poden participar els esquiadors que vagin disfressats i a la foto es vegi alguna part del complex hivernal. El premi serà un parell de forfets de dia.

 

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)              973 63 90 00                                 www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                   973 69 62 64                                 www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)             973 62 40 58                                 www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                  973 62 11 99                                www.portaine.cat   
Port del Comte (el Solsonès)                973 49 23 01                                 www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                            973 29 30 51                                www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)           973 29 31 00                                 www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)            973 29 80 15                               www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)               973 37 00 30                                www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)       973 62 44 05                                http://alins.ddl.net
Tot Nòrdic                                             973 35 15 11 / 647 93 21 44        www.totnordic.com
Patronat de Turisme                              973 24 54 08                                www.aralleida.cat