LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA FA PÚBLIC EL VEREDICTE DEL JURAT DEL 30è PREMI TURÍSTIC INTERNACIONAL DE PREMSA PICA D’ESTATS


El guardó convocat pel Patronat de Turisme ha rebut 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, xifra que representa el millor registre de tota la història del guardó pel que fa a l’àmbit internacional


La Diputació de Lleida va donar a conèixer, el dissabte 2 de febrer, la deliberació del jurat de la 30a edició del Premi Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, que enguany ha destacat, una vegada més, tant per la qualitat dels treballs presentats com per la diversitat dels temes i els àmbits geogràfics tractats. El premi que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha tingut com a novetat en aquesta edició un premi especial de 10.000 euros al millor treball escollit pel jurat entre els vuit reportatges guanyadors en les diferents categories. D’aquesta manera, el guardó inclou un premi de 10.000 euros i set més de 5.000 euros cada un.

La natura i el paisatge, l’esquí, el romànic, el turisme actiu, la gastronomia i el patrimoni natural i cultural amb reconeixement mundial per la UNESCO, així com el fruiturisme i el moturisme, de creació recent, entre d’altres, han tingut cabuda entre els treballs presentats pels diferents autors, amb reportatges que han tractat els atractius del conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat “el nivell i la qualitat dels treballs presentats, especialment els internacionals”. Perelló ha fet especial menció del treball internacional que ha guanyat el Premi Especial, “obra d’una periodista alemanya, Annika Müller, que va venir a les Terres de Lleida, s’hi va quedar i se’n va enamorar”.

D’altra banda, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha incidit, en qualitat de presidenta del jurat, en “la llarga trajectòria del premi, que enguany assoleix la fita de fer 30 anys”, i en la presència de molts treballs internacionals, “un fet que situa Lleida al món”.

Els guardonats

1.- El jurat ha escollit com a millor treball del 30è Premi Pica d’Estats, amb una dotació de 10.000 euros, el reportatge en la categoria de premsa internacional Unbekannte Schönheit voller Stille - Provinz Lleida (“Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci”), publicat l’abril del 2018 a la revista alemanya Panorama. L’autora del reportatge és la periodista alemanya Annika Müller, establerta recentment a la comarca de la Noguera. El reportatge, amb fotografies espectaculars, segueix la ruta de muntanya circular Carros de Foc. L’autora aporta una visió idíl·lica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, situat al bell mig del Pirineu de Lleida, amb la seva riquesa paisatgística, de fauna i flora, xarxa de refugis, etc.

2.- El premi corresponent al millor treball de televisió (dotat amb 5.000 €) ha estat per al documental L’últim gegant d’Europa, emès el 28 de novembre de 2017. Es tracta d’una producció de TV3, amb la col·laboració de Batabat, dirigida per Jordi Portals i produïda per Oriol Cortacans. El documental explica la història i les curiositats que van envoltar una troballa paleontològica excepcional a Orcau, a la Conca de Tremp: l’esquelet d’un dinosaure de grans dimensions i molt pròxim en el temps a l’extinció d’aquests animals, fa 69 milions d’anys.

3.- El premi corresponent al millor treball de ràdio (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge, dividit en capítols, Els orígens del Montsec i de la Conca de Tremp, on tot comença, emès per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació l’agost de 2018. L’autora del reportatge és la periodista Marta Viana de Catalunya Ràdio. El reportatge, molt divulgatiu, consta de cinc apartats que repassen l’origen geològic d’aquest territori, la seva riquesa paleontològica (terra de dinosaures), la històrica explotació minera d’urani de la Vall Fosca, la varietat biològica del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec i l’oferta turística d’aventura i oci de la zona.

4.- El premi corresponent al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) ha estat per a l’article Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes, escrit per Albert Martínez Rius i publicat el setembre de 2018 a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya. El text, acompanyat de fotografies, plànols i infografies, ens endinsa de forma amena en els espectaculars paisatges del Pirineu a través de l’explicació dels orígens i les característiques de les muntanyes, valls, circs glacials, congostos i altres elements geològics del Pirineu.

5.- El premi corresponent al millor treball de premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge Lleida. Catedrales, templarios, historia y vida, publicat el 9 de desembre de 2018 per Mikel Larramendi al dominical ON, que es distribueix amb els diaris del Grupo Noticias (Deia-Noticias de Vizcaya, Diario de Noticias de Navarra, Noticias de Guipúzcoa y Diario Noticias de Álava). L’article se centra en la descripció històrica i artística dels grans conjunts medievals de la ciutat de Lleida, el castell templer de Gardeny i el Turó de la Seu Vella, així com altres monuments i espais, com el Museu de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el nou Parador de Turisme i el llegat modernista.

6.- El premi corresponent al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge La boira, un valor afegit, escrit per Jaume Barrull Castellví, amb fotografies de diversos autors, i publicat el febrer del 2018 al suplement Lectura del diari Segre. El treball vol posar en valor aquest fenomen meteorològic com a element distintiu de la ciutat de Lleida i incidir en els efectes psicològics i els vessants històric, romàntic i fins i tot turístic.

7.- El premi corresponent al millor treball publicat per mitjà d’Internet (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge de Carlos Serralde Gijón Qué ver en la provincia de Lleida. La Seu Vella y pueblos medievales, publicat el març de 2018 al blog Guías Viajar (YouTube). El vídeo ens transporta a diferents indrets naturals i monumentals de la demarcació (la floració d’Aitona, la Seu Vella i el castell de Gardeny de Lleida, el castell de Montsonís, la torre medieval de Vallferosa, el poble d’Àger) amb boniques imatges dels llocs descrits.

8.- El premi corresponent al millor reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €) ha estat per a una col·lecció de fotografies de Santi Iglesies Boldú publicades en format pòster central al diari Ara. Amb el títol Ara Mirades, es tracta de 20 imatges de gran bellesa que van aparèixer al diari entre el 24 d’octubre de 2017 i el 2 d’octubre de 2018, centrades en activitats festives i tradicionals, propostes turístiques, espais artístics i elements de natura emblemàtics.

El millor registre internacional

El 30è Premi Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha rebut un total de 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, la qual cosa representa el millor registre de tota la història del guardó pel que fa a l’àmbit internacional. Les 46 obres internacionals procedeixen de deu països estrangers: França, amb 12 treballs; Alemanya, amb 11; els Països Baixos, amb 8; el Regne Unit, amb 5; Rússia, amb 3; Itàlia i l’Índia, amb 2 cada un, i, finalment, un treball de Mèxic, la Xina i l’Argentina.

En aquesta convocatòria, podien optar al premi tots els treballs periodístics que tractessin sobre algun dels atractius turístics de les Terres de Lleida, publicats o emesos en qualsevol idioma entre el 19 d’octubre de 2017 i el 18 d’octubre de 2018.

El jurat, format per professionals amb una trajectòria reconeguda

El jurat del premi ha estat format per professionals destacats del món de la comunicació. La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, l’ha presidit. N’han format part, com a vocals, els periodistes Ignasi Calvo, director del diari La Mañana; Francesc Canosa, director de La Mira Magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal de la Cadena SER en català Aquí, amb Josep Cuní; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Carolina Gili, delegada de TV3 a Lleida; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET); Mònica Terribas, directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, i, com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/