EL MONTSEC CONSOLIDA LA CERTIFICACIÓ STARLIGHT


La Unesco ha renovat aquest segell de qualitat que acredita la zona com un dels llocs del món en què millor es poden veure les estrelles, alhora que el Centre d’Observació de l’Univers (COU) ha tancat l’any 2017 amb la xifra rècord de 32.936 visitants.


El Montsec està d’enhorabona: mentre que la Fundació Starlight li ha renovat la Certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, el Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha tancat l’any 2017 amb un registre de visitants rècord, 32.936, el que suposa un increment de quasi el 3% respecte a la xifra de l’any anterior, 31.997 persones.

El proppassat mes de desembre la Fundació Starlight, entitat que gestiona les certificacions per delegació de la Unesco, va renovar per quatre anys més (de desembre del 2017 a desembre del 2021) la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight a la zona del Montsec. La distinció de Destinació Turística acredita la regió com un dels llocs del món en què millor es poden veure les estrelles i més idonis per organitzar activitats turístiques relacionades amb la contemplació del firmament i lligades a la qualitat màxima del cel i la seva protecció contra la contaminació lluminosa.

Quant a la Reserva Starlight, és una zona encara més acotada dins de l’àrea de delimitació de destinació turística que engloba espais naturals amb un grau encara més elevat pel que fa a la qualitat del cel nocturn, l’accés a la llum dels estels i la preservació dels valors astronòmics, culturals i paisatgístics de l’entorn.

Pel que fa al Centre d’Observació de l’Univers (COU), des que va obrir al públic l’any 2009 ha rebut ja 235.000 persones. Des de l’any 2013, i després de la dissolució del Consorci del Montsec, la gestió del centre és responsabilitat directa del Consell Comarcal de la Noguera.

La presidenta de l’esmentat Consell Comarcal, Concepció Cañadell, ha destacat el retorn econòmic que el PAM significa per al sector turístic del Montsec, i especialment en els àmbits de l’allotjament, la restauració i els serveis. Segons un estudi encarregat a una consultora externa, la mitjana de despesa de cada visitant del PAM és de 60 €, xifra que suposa uns ingressos de prop de dos milions d’euros l’any.

Enguany es presentarà la candidatura del Montsec per obtenir la certificació que atorga la International Dark Sky (IDA), un reconeixement de la qualitat del seu cel que convertiria el Montsec en el primer territori del món a obtenir les dues certificacions de més prestigi internacional que hi ha en aquest àmbit i que consolidaria les comarques de Lleida com un punt de referència de primer ordre per a l’observació del firmament.

Més informació:

Parc Astronòmic Montsec-Centre d'Observació de l'Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
www.parcastronomic.cat/cou